Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru farinograf

farinograf sn [At: LTR / Pl: ~e / E: fr farinographe] Aparat care determină cantitatea de apă necesară unei anumite consistențe a aluatului, înregistrând grafic rezistența opusă de aluat la frământare.
farinográf s.n. (tehn.) Aparat cu ajutorul căruia se înregistrează grafic rezistența la frământare a unui aluat, capacitatea de hidratare a făinii și variația structurii aluatului în cursul operațiilor de panificație. • pl. -e. / <fr. farinographe.
farinográf (-no-graf) s. n., pl. farinográfe
farinográf s. n. (sil. -graf), pl. farinográfe
FARINOGRÁF s.n. Aparat care servește la înregistrarea rezistenței la frământare a unui aluat și capacitatea de hidratare a făinii. [< fr. farinographe].
FARINOGRÁF s. n. aparat pentru înregistrarea rezistenței la frământare a unui aluat și a capacității de hidratare a făinii. (< fr. fariongraphe)
FARINOGRÁF ~e n. Aparat pentru determinarea cantității de apă necesară la obținerea unui anumit aluat și a rezistenței acestuia la frământat. /<fr. farinographe
FARINO- „făină, făinos, aluat”. ◊ L. farina „făină” > fr. farino-, germ. id., engl. id. > rom. farino-. □ ~graf (v. -graf), s. n., aparat care servește la înregistrarea rezistenței la frămîntare a unui aluat și a capacității de hidratare a făinii; ~gramă (v. -gramă), s. f., diagramă înregistrată la farinograf; ~tom (v. -tom), s. n., instrument pentru secționarea boabelor de grîu, în vederea determinării cantității de substanțe proteice conținute de acestea.

farinograf definitie

farinograf dex

Intrare: farinograf
farinograf substantiv neutru
  • silabisire: -graf