Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru farandol─â

farandol─â sf [At: CERNE, D. M. 43 / Pl: ~le / E: fr farandole] 1 Vechi dans popular provensal, cu ritm vioi, ├«n care dansatorii, ╚Ťin├óndu-se de m├ón─â ├«n lan╚Ť, descriu spirale ╚Öi cercuri. 2 Melodie dup─â care se danseaz─â farandola (1).
FARAND├ôL─é, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu mi╚Öcare rapid─â, ├«n care dansatorii, ╚Ťin├óndu-se de m├ón─â ├«n lan╚Ť, descriu spirale ╚Öi cercuri; melodie dup─â care se execut─â acest dans. ÔÇô Din fr. farandole.
FARAND├ôL─é, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu ritm viu, ├«n care dansatorii, ╚Ťin├óndu-se de m├ón─â ├«n lan╚Ť, descriu spirale ╚Öi cercuri; melodie dup─â care se execut─â acest dans. ÔÇô Din fr. farandole.
farand├│l─â s. f., g.-d. art. farand├│lei; pl. farand├│le
farand├│l─â s. f., g.-d. art. farand├│lei; pl. farand├│le
FARAND├ôL─é s.f. Vechi dans provensal cu mi╚Öcare moderat─â ├«n care dansatorii formeaz─â un lan╚Ť; melodia acestui dans. [< fr. farandole, cf. prov. farandolo].
FARANDÓLĂ s. f. vechi dans provensal, cu acompaniament de flaut și tamburină, în mișcare moderată; melodia corespunzătoare. (< fr. farandole)
*farand├│l─â f., pl. e (fr. farandole, d. pv. farandoulo). Un dans proven╚Ťal ├«n care dansatori├«╠ü se ╚Ťin de m├«n─â ╚Öi formeaz─â un r├«nd.
farandolă, dans popular provensal, executat de obicei de 10 până la 50 de dansatori. În mișcare rapidă și în măsură de 6/8, f. este uneori cântată dar, de cele mai multe, executată la galoubet* și la tamburină*. (Ex. celebre de f. în opera Mireille de Gounod și în suita Arlesiana de Bizet).
a intra ├«n farandol─â expr. (intl.) a fi complice la s─âv├ór╚Öirea unei infrac╚Ťiuni.
farandol─â, farandole s. f. (├«nv.) 1. tapaj, g─âl─âgie. 2. petrecere, chef. 3. tentativ─â de seduc╚Ťie, curte f─âcut─â unei persoane de sex opus.

Farandol─â dex online | sinonim

Farandol─â definitie

Intrare: farandol─â
farandol─â substantiv feminin