Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru farandolă

farando sf [At: CERNE, D. M. 43 / Pl: ~le / E: fr farandole] 1 Vechi dans popular provensal, cu ritm vioi, în care dansatorii, ținându-se de mână în lanț, descriu spirale și cercuri. 2 Melodie după care se dansează farandola (1).
FARANDÓLĂ, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu mișcare rapidă, în care dansatorii, ținându-se de mână în lanț, descriu spirale și cercuri; melodie după care se execută acest dans. – Din fr. farandole.
FARANDÓLĂ, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu ritm viu, în care dansatorii, ținându-se de mână în lanț, descriu spirale și cercuri; melodie după care se execută acest dans. – Din fr. farandole.
farandólă s. f., g.-d. art. farandólei; pl. farandóle
farandólă s. f., g.-d. art. farandólei; pl. farandóle
FARANDÓLĂ s.f. Vechi dans provensal cu mișcare moderată în care dansatorii formează un lanț; melodia acestui dans. [< fr. farandole, cf. prov. farandolo].
FARANDÓLĂ s. f. vechi dans provensal, cu acompaniament de flaut și tamburină, în mișcare moderată; melodia corespunzătoare. (< fr. farandole)
*farandólă f., pl. e (fr. farandole, d. pv. farandoulo). Un dans provențal în care dansatoriî́ se țin de mînă și formează un rînd.
farandolă, dans popular provensal, executat de obicei de 10 până la 50 de dansatori. În mișcare rapidă și în măsură de 6/8, f. este uneori cântată dar, de cele mai multe, executată la galoubet* și la tamburină*. (Ex. celebre de f. în opera Mireille de Gounod și în suita Arlesiana de Bizet).
a intra în farandolă expr. (intl.) a fi complice la săvârșirea unei infracțiuni.
farandolă, farandole s. f. (înv.) 1. tapaj, gălăgie. 2. petrecere, chef. 3. tentativă de seducție, curte făcută unei persoane de sex opus.

farandolă definitie

farandolă dex

Intrare: farandolă
farandolă substantiv feminin