Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

22 defini╚Ťii pentru fandosit

fandosi vr [At: PANN, E. III, 77/1 / V: (├«nv) f─ând─âsi / Pzi: ~sesc / E: ngr ¤ć╬▒╬Ż╬┤╬Č╬Â╬┐╬╝╬Á (aor. ¤ć╬▒╬Ż╬┤╬Ȥâ¤ů] 1 (├Änv) A-╚Öi da aere. 2 (Fam) A avea o comportare afectat─â, plin─â de preten╚Ťii Si: a se fasoli, a se izmeni.
fandosit1 sns [At: MDA ms / E: fandosi] (Rar) 1-2 Fandoseal─â (1-2).
fandosit2, ~─â smf a [At: PAS, Z. II, 204 / Pl: ~i╚Ťi, ~e / E: fandosi] (Fam) 1-2 (Persoan─â) care are o comportare afectat─â, plin─â de preten╚Ťii Si: fasolit2 (1-2), izmenit2 (1-2), sclifosit2 (1-2).
FANDOS├Ź, fandosesc, vb. IV. Refl. (Fam.) A avea o comportare afectat─â, plin─â de mofturi, de preten╚Ťii; a se fasoli, a se izmeni. ÔÇô Din ngr. fand├ísu, fand├ízome (aor. lui fand├ízone).
FANDOS├ŹT, -─é, fandosi╚Ťi, -te, adj., s. m. ╚Öi f. (Fam.) (Persoan─â) care are o comportare afectat─â, plin─â de mofturi, de preten╚Ťii; fasolit, izmenit. ÔÇô V. fandosi.
FANDOS├Ź, fandosesc, vb. IV. Refl. (Fam.) A avea o comportare afectat─â, plin─â de mofturi, de preten╚Ťii; a se fasoli, a se izmeni. ÔÇô Din ngr. fand├ízome (aor. fand├ísu).
FANDOS├ŹT, -─é, fandosi╚Ťi, -te, adj., s. m. ╚Öi f. (Fam.) (Persoan─â) care are o comportare afectat─â, plin─â de mofturi, de preten╚Ťii; fasolit, izmenit. ÔÇô V. fandosi.
FANDOS├Ź, fandosesc, vb. IV. Refl. A face mofturi, a se alinta; a-╚Öi da aere. Nu v─â mai fandosi╚Ťi acum. Spune╚Ťi ╚Öi voi, ia, ce v-─â╚Ťi pricepe. ISPIRESCU, L. 68. Nevasta care iube╚Öte Spal─â noaptea ╚Öi c├«rpe╚Öte ╚śi ziua se premene╚Öte, La hor─â se fandose╚Öte. ╚śEZ. I 112.
FANDOS├ŹT, -─é, fandosi╚Ťi, -te, adj. Care face mofturi, fasoane, care ├«╚Öi d─â aere; afectat. Ce c─âuta cucoana aia fandosit─â de adineaori la tine? DEMETRIUS, C. 29. Intr─â sau ies cucoane ╚Öi domni╚Öoare fandosite. PAS, Z. II 204.
fandos├ş (a se ~) (fam.) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se fandos├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se fandose├í; conj. prez. 3 s─â se fandose├ísc─â
fandos├şt (fam.) adj. m., s. m., pl. fandos├ş╚Ťi; adj. f., s. f. fandos├şt─â, pl. fandos├şte
fandos├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. fandos├ęsc, imperf. 3 sg. fandose├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. fandose├ísc─â
fandos├şt s. m., adj. m., pl. fandos├ş╚Ťi; f. sg. fandos├şt─â, pl. fandos├şte
FANDOS├Ź vb. v. afecta.
FANDOS├ŹT adj. v. mofturos.
A SE FANDOS├Ź m─â ~├ęsc intranz. depr. A se comporta preten╚Ťios ╚Öi nechibzuit; a face fasoane; a se marghioli; a se fasoni; a se sclifosi. /<ngr. fandazo
fandos├Č v. 1. a se g─âti; 2. a face nazuri: de! nu v─â mai fandosi╚Ťi acum ISP. [V. fandasios].
fandos├ęsc (m─â) v. refl. (ngr. fand├ízome [scris fant├ízomai] m─â fudulesc). Fam. Fac moftur─ş, m─â fasolesc, m─â alint.
FANDOSI vb. a se afecta, a se maimu╚Ť─âri, a se prosti, a se sclifosi, (pop. ╚Öi fam.) a se sc─âl├«mb─âia, (pop.) a se fasoli, a se izmeni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se sfandosi, (reg.) a se mandosi, a se marghioli, a se schimonosi, (├«nv.) a se marafetui. (Nu te mai ~ at├«ta!)
FANDOSIT adj. boieros, capricios, mofturos, n─âzuros, preten╚Ťios, sclifosit, (pop.) izmenit, (reg.) n─âsfiros, n─âturos. (E cam ~ dumnealui!)
fandosi, fandosesc v. r. a avea o comportare afectat─â /plin─â de preten╚Ťii
fandosit, -─â, fandosi╚Ťi, -te adj. (d. oameni) care are un comportament afectat / plin de preten╚Ťii

Fandosit dex online | sinonim

Fandosit definitie

Intrare: fandosi
fandosi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: fandosit (s.m.)
fandosit substantiv masculin
Intrare: fandosit (adj.)
fandosit adjectiv