Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru fandango

fandango sn [At: DEX / Pl: ~uri / E: fr, sp fandango] 1 Vechi dans spaniol cu ritm vioi, în măsura 3/4, cu acompaniament de chitară și de castaniete. 2 Melodie după care se execută fandango (1).
FANDÁNGO, fandango, s. n. Vechi dans spaniol cu acompaniament de chitară și de castaniete; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., sp. fandango.
FANDÁNGO s. n. Vechi dans spaniol cu acompaniament de chitară și de castaniete; melodie după care se execută acest dans. – Din fr., sp. fandango.
!fandángo s. n., art. fandángoul; pl. fandángo
fandángo s. m., art. fandángoul
FANDÁNGO s.n. Dans spaniol cu un ritm vioi și pasionat, care se execută cu acompaniament de chitară și de castaniete; melodia acestui dans. [< fr., sp. fandango].
FANDÁNGO s. n. dans popular spaniol de perechi, cu un ritm vioi și pasionat, acompaniat de chitară și castaniete; melodia corespunzătoare. (< fr., sp. fandango)
fandango m. 1. danț spaniol însoțit de castaniete; 2. arie după care se joacă.
*fandángo n., pl. gurĭ (cuv. sp.). Un dans spaniol foarte viŭ în treĭ timpurĭ. Melodia după care se joacă, întovărășită de sunetu castanetelor.
fandango, dans național spaniol (andaluz), cunoscut din sec. 17. Este un dans cântat, cel mai adesea în măsură ternară și în tempo (2) rapid, acompaniat de ghitară*, galoubet* sau cimpoi* și castaniete*. Fiecare strofă este urmată de o riturnelă (3). La comanda jucătorului principal, f. este întreruptă și se cântă de către partenere o copla (cântec improvizat*), după care dansul comun este reluat. Variante de f. malagueña, rondeña, granadiana, murciana.

fandango definitie

fandango dex

Intrare: fandango
fandango substantiv masculin