Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru fanatism

fanatism sn [At: NEGRUZZI, S. I, 255 / Pl: ~e / E: fr fanatisme] Atașament pătimaș pentru o convingere, o persoană etc., dublat de o totală intoleranță față de convingerile altora.
FANATÍSM, fanatisme, s. n. Zel excesiv pentru o religie. ♦ Atașament exagerat, pentru o convingere, o idee etc., dublat de o totală intoleranță față de adversari. – Din fr. fanatisme.
FANATÍSM s. n. Atașament excesiv, pătimaș pentru o convingere, o persoană etc., dublat de o totală intoleranță față de convingerile altora. – Din fr. fanatisme.
FANATÍSM s. n. Atașament pătimaș pentru o convingere, de obicei religioasă, unit cu o totală intoleranță față de convingerile altora. Sînt multe piedice [în perfecționarea limbii literare], fanatismul bătrînilor, deprinderea, pedantismul, cărțile bisericești ș.c.l. NEGRUZZI, S. I 255.
fanatísm s. n., pl. fanatísme
fanatísm s. n.
FANATÍSM s. v. bigotism.
FANATÍSM s.n. Zel excesiv, credință religioasă dusă la extrem. ♦ Devotament pătimaș, temerar pentru o credință, pentru o idee etc., manifestat și printr-o intoleranță violentă față de adversari. [< fr. fanatisme].
FANATÍSM s. n. zel excesiv, credință religioasă dusă la extrem. ◊ devotament pătimaș, înfocat pentru o credință, pentru o idee etc., manifestat și printr-o intoleranță violentă față de adversari. (< fr. fanatisme)
FANATÍSM n. Atașament pătimaș pentru o convingere, pentru o credință etc., însoțit de o totală intoleranță față de opiniile altora. ◊ ~ religios credință oarbă în idei religioase cu tendința excesivă de a le urma în viața cotidiană. /<fr. fanatisme
fanatism n. 1. zel excesiv pentru ale religiunii; 2. aderare îndărătnică și violentă.
*fanatízm n. (d. fanatic). Zel exagerat în religiune, în politică orĭ într’o opiniune oare-care.
FANATISM s. (BIS.) bigotism, habotnicie, (livr.) fervoare, (rar) bigoterie. (~ unui credincios.)
fanatísm s. n. Zel excesiv pentru o religie sau o doctrină; atașament pătimaș față de de o convingere sau idee, unit cu o totală intoleranță față de convingerile altora, mergând până la comiterea de crime. – Din fr. fanatisme.

fanatism definitie

fanatism dex

Intrare: fanatism
fanatism substantiv neutru