Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru familiarizat

familiariza vt [At: ODOBESCU, S. I, 261 / P: ~li-a~ / Pzi: ~zez / E: fr familiariser] 1-2 A (se) obișnui cu ceva sau cu cineva printr-un contact mai îndelungat.
familiarizat1 sns [At: MDA ms / P: ~li-a~ / E: familiariza] (Rar) Familiarizare.
familiarizat2, ~─â a [At: IORGA, L. I, 30 / P: ~li-a~ / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: familiariza] Obi╚Önuit cu ceva sau cineva.
FAMILIARIZ├ü, familiarizez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) obi╚Önui, a (se) deprinde cu ceva sau cu cineva prin contact mai ├«ndelungat, prin practic─â, prin adaptare etc. [Pr.: -li-a-] ÔÇô Din fr. familiariser.
FAMILIARIZ├ü, familiarizez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) obi╚Önui, a (se) deprinde cu ceva sau cu cineva prin contact mai ├«ndelungat, prin practic─â, prin adaptare etc. [Pr.: -li-a-] ÔÇô Din fr. familiariser.
FAMILIARIZ├ü, familiarizez, vb. I. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źcu┬╗) Refl. A se obi╚Önui, a se deprinde cu o idee, cu o problem─â, cu o situa╚Ťie etc.; a c─âp─âta cuno╚Ötin╚Ťe ├«ntr-un anumit domeniu. O vizit─â, dou─â, trei, p├«n─â s─â se familiarizeze cu atmosfera... cu iner╚Ťia uzinei. C─éLUG─éRU, O. P. 90. De c├«nd tot venim, ne-am familiarizat cu gara. SAHIA, N. 50. Ai s─â te orientezi ╚Öi o s─â te familiarizezi cu situa╚Ťia. REBREANU, P. S. 140. ÔŚŐ Tranz. ╚ścoala care o f─âcuse... o familiarizase ├«ntruc├«tva cu aceast─â via╚Ť─â de spital. BART, E. 313. Hogii turci ├«l familiarizar─â cu limba ╚Öi literatura otoman─â. ODOBESCU, S. I 261.
FAMILIARIZ├üT, -─é, familiariza╚Ťi, -te, adj. Obi╚Önuit (cu cineva sau cu ceva), bun cunosc─âtor al unei idei, al unei probleme, al unei situa╚Ťii etc. Luca Stroici, Ureche, Costine╚Ötii, Dosoftei... s├«nt mai mult sau mai pu╚Ťin familiariza╚Ťi cu cultura apusean─â. IBR─éILEANU, SP. CR. 6.
familiarizá (a ~) (-li-a-) vb., ind. prez. 3 familiarizeáză
familiariz├í vb. (sil. -li-a-), ind. prez.1 sg. familiariz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. familiarize├íz─â
FAMILIARIZÁ vb. v. aclimatiza.
FAMILIARIZÁT adj. v. aclimatizat.
FAMILIARIZÁ vb. I. tr., refl. A (se) obișnui cu (ceva); a cunoaște sau a face să cunoască mai bine un lucru, a (se) deprinde cu ceva. [< fr. familiariser].
FAMILIARIZÁ vb. tr., refl. a (se) obișnui, a (se) deprinde cu ceva sau cu cineva. (< fr. familiariser)
A FAMILIARIZ├ü ~├ęz tranz. (persoane) A face s─â se familiarizeze. [Sil. -li-a-] /<fr. familiariser
A SE FAMILIARIZ├ü m─â ~├ęz intranz. A deveni familiar cu ceva; a se deprinde, lu├ónd cuno╚Ötin╚Ťa ├«ndeaproape. [Sil. -li-a-] /<fr. familiariser
familiarizà v. a (se face) familiar, de aproape cunoscut.
*familiariz├ęz v. tr. (d. familiar; fr. -ariser). Fac familiar, deprind. V. refl. M─â deprind: ace╚Öt─ş elev─ş sÔÇÖa┼ş familiarizat cu fizica.
FAMILIARIZA vb. a (se) aclimatiza, a (se) acomoda, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) ├«nv─â╚Ťa, a (se) obi╚Önui, (reg.) a (se) h├«rsi. (S-a ~ ├«n noul mediu.)
FAMILIARIZAT adj. acomodat, dedat, deprins, obișnuit. (Un om ~.)

Familiarizat dex online | sinonim

Familiarizat definitie

Intrare: familiariza
familiariza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -li-a-
Intrare: familiarizat
familiarizat