Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru factorie

factorie sf [At: FIASDEU, I. C. 103 / V: (înv) ~iu sn / Pl: ~ii / E: rs фaктopиa] 1 (Înv) Agenție a unei case de comerț în altă țară. 2 Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu străin (și îndepărtat). 3 (Spc) Punct unde se face cumpărarea vânatului și aprovizionarea vânătorilor din regiunile nordice izolate.
FACTORÍE, factorii, s. f. Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu nou descoperit în Africa, Asia și America; spec. punct unde se cumpără vânatul și se aprovizionează vânătorii din regiunile nordice izolate. – Din rus. faktoria.
FACTORÍE, factorii, s. f. Punct de schimb (comercial) pe un teritoriu străin (și îndepărtat); spec. punct unde se face cumpărarea vânatului și aprovizionarea vânătorilor din regiunile nordice izolate. – Din rus. faktoria.
factoríe s.f. Punct de schimb, agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină, în ținuturile nordice izolate, în colonii etc. în care se cumpără produse locale în schimbul altor produse. ♦ Spec. Punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. • pl. -ii. g.-d. -iei. / rus. факmорuя; cf. fr. factoreríe, germ. Faktorei.
factoríe s. f., art. factoría, g.-d. art. factoríei; pl. factoríi, art. factoríile
factoríe s. f., art. factoría, g.-d. art. factoríei; pl. factoríi, art. factoríile
FACTORÍE s.f. (Rar) Agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină, în special în colonii. ♦ (Rar) Punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. [Gen. -iei. / cf. fr. factorerie, germ. Faktorei].
FACTORÍE s. f. agenție a unei case comerciale europene într-o țară străină (în colonii). ◊ punct pentru cumpărarea vânatului de la vânători și pentru aprovizionarea acestora cu unelte, materiale etc. în regiunile nordice depărtate. (< rus. faktoriia)
FACTORÍE f. rar 1) Agenție comercială a negustorilor străini într-o țară colonială. 2) (în regiunile nordice îndepărtate) Punct de aprovizionare și achiziții. /<fr. factorerie
factorie f. stabiliment de casă comercială europeană în colonii.
*factoríe f. (it. fattoría, fr. factorerie, sp. factoría). Bĭuroŭ, (stabiliment) comercial eŭropenesc în coloniĭ orĭ în alt loc în străinătate.

factorie definitie

factorie dex

Intrare: factorie
factorie substantiv feminin