Dicționare ale limbii române

2 intrări

25 definiții pentru fabricat

fabrica vt [ At: NEGRUZZI, S. I, 255 / Pzi: fabric, (Trs; Buc) fabric / E: fr fabriquer, lat fabricare] 1 A produce o marfa în serie (și în cantități mari), prelucrând materia primă într-o fabrică, uzină etc. 2 (Fam; pgn) A confecționa (1). 3 (Fig) A inventa.
fabricat1 sns [At: DA / E: fabrica] 1-3 Fabricare (1-3).
fabricat2, ~ă [At: ODOBESCU, S. II, 95 / Pl: ~ați, ~e / E: fabrica, (3) ger Fabrikat] 1 a Care a fost produs într-o fabrică, uzină etc. 2 a (Fam; pgn) Confecționat2. 3 a (Fig) Inventat2. 4 sn Marfa produsă într-o fabrică, într-o uzină etc.
FABRICÁ, fábric, vb. I. Tranz. A produce diferite bunuri în serie și în cantități mari, prelucrând materia primă într-o fabrică, într-o uzină etc. ♦ P. gener. (Fam.) A face, a confecționa, a realiza. ♦ Fig. A născoci, a plăsmui, a inventa. – Din fr. fabriquer, lat. fabricare.
FABRICÁT, fabricate, s. n. Marfă produsă într-o fabrică, într-o uzină etc. – Din germ. Fabrikat.
FABRICÁ, fábric, vb. I. Tranz. A produce o marfă în serie și în cantități mari, prelucrând materia primă într-o fabrică, într-o uzină etc. ♦ P. gener. (Fam.) A face, a confecționa, a realiza. ♦ Fig. A născoci, a plăsmui, a inventa. – Din fr. fabriquer, lat. fabricare.
FABRICÁT, fabricate, s. n. Marfă produsă într-o fabrică, într-o uzină etc. – Din germ. Fabrikat.
FABRICÁ, fábric, vb. I. Tranz. A produce mărfuri în serie și în cantități mari, prelucrînd materia primă într-o fabrică sau într-o uzină. Uzinele «Steagul Roșu» din Orașul Stalin au fabricat primele tractoare romînești. ◊ Refl. pas. În țara noastră se fabrică astăzi mașini și utilaje industriale care înainte erau importate din străinătate cu prețul înrobirii țării noastre către imperialiștii străini. LUPTA DE CLASĂ, 1952, nr. 6, 58. ♦ A face, a confecționa. Era un loton vechi, cu table murdare și sleite, cu bilele desperecheate și în mare parte fabricate de mîna lui Hariton. C. PETRESCU, A. 275. ♦ Fig. A născoci, a plăsmui. Scriitorii noștri cred că este destul a-și boteza eroii... cu niște nume pe care le cred poetice și pe care le fabrică singuri. MACEDONSKI, O. IV 92. Îmi ceti o compunere a sa care n-ar fi rea dacă autorului nu i-ar fi fost drag a se face cunoscut prin originalitate... fabricînd de la sine ziceri, și vrute și nevrute. NEGRUZZI, S. I 255.
FABRICÁT, fabricate, s. n. (Mai ales la pl.) Marfă produsă în fabrică. Pe la 1800 procesul... distrugerii meseriașilor, datorit importului de fabricate străine, este destul de înaintat. IBRĂILEANU, SP. CR. 172. Fabricate simple, precum lumînări, săpun, scrobeală... ODOBESCU, S. II 95.
fabricá (a ~) (fa-bri-) vb., ind. prez. 3 fábrică
fabricát (fa-bri-) s. n., pl. fabricáte
fabricá vb. (sil. -bri-), ind. prez. 1 sg. fábric, 3 sg. și pl. fábrică
fabricát s. n. (sil. -bri-), pl. fabricáte
FABRICÁ vb. 1. a face, a produce. (Uzina ~ 100 de automobile pe zi.) 2. v. confecționa.
FABRICÁ vb. v. inventa, născoci, plăsmui, scorni, ticlui.
FABRICÁ vb. I. tr. 1. A lucra, a confecționa anumite obiecte prin prelucrarea unei materii prime. ♦ A lucra prin procedee mecanice (mai ales într-o fabrică). 2. (Peior.) A face ceva la repezeală; a născoci, a inventa. [P.i. fábric. / < fr. fabriquer, cf. lat. fabricare].
FABRICÁT s.n. Produs al unei fabrici. [< fabrica, după germ. Fabrikat].
FABRICÁ vb. tr. 1. a produce anumite obiecte prin prelucrarea unei materii prime într-o fabrică sau uzină. 2. (fam.) a face ceva la repezeală. ◊ (fig.) a născoci, a inventa. (< fr. fabriquer, lat. fabricare)
FABRICÁT s. n. produs obținut prin fabricație. (< germ. Fabrikat)
A FABRICÁ fábric tranz. 1) (mărfuri, produse) A produce în serie, prelucrând materia primă (la o fabrică, la o uzină). 2) fig. depr. A face în grabă și necalitativ. ~ versuri. 3) fig. A crea în imaginație în mod arbitrar; a ticlui; a născoci; a inventa; a izvodi; a broda. /<fr. fabriquer, lat. fabricare
FABRICÁT ~e n. Produs finit obținut prin fabricare. /<germ. Fabrikat
fabricà v. 1. a face prin procedări mecanice; a fabrica postavuri, arme; 2. a pune să se fabrice; 3. fig. a plăsmui: a fabrica o istorie
*fábric, a v. tr. (lat. fábrico, -áre, și fábricor, -ári). Fac oare-care lucrurĭ pin ajutoru mașinilor orĭ altor instrumente: a fabrica arme, mobile, plugurĭ. Fig. Inventez: poeziile atribuite luĭ Osian au fost fabricate de Mac-Pherson.
FABRICA vb. 1. a face, a produce. (Uzina ~ 100 de automobile pe zi.) 2. a confecționa, a executa, a face, a produce. (A ~ noi sortimente de îmbrăcăminte.)
fabrica, fabric v. r. (tox.) a lua o nouă doză de drog pentru a îndepărta starea depresivă provocată de sindromul de sevraj.

fabricat definitie

fabricat dex

Intrare: fabricat
fabricat substantiv neutru adjectiv
  • silabisire: -bri-
Intrare: fabrica
fabrica verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: -bri-