Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru exteritorialitate

exteritorialitate sf [At: DN / E: fr exterritorialité, cf ger Exterritorialilät] Situație juridică în care se află misiunile diplomatice (ambasadele, legațiile etc.) ale unui stat străin, care decurge din principiul că acestea trebuie considerate ca aflându-se pe teritoriul statului lor național.
EXTERITORIALITÁTE s. f. Regim special de care se bucură anumite persoane, precum și sediile oficiilor diplomatice aflate într-un stat străin, prin prezumția că ele se află pe teritoriul statului lor național. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. exterritorialité. Cf. germ. Exterritorialität.
EXTERITORIALITÁTE s. f. Situație juridică în care se consideră că se află misiunile diplomatice (ambasadele, legațiile, persoanele etc.) ale unui stat străin, ca și când ele ar continua să fie situate pe teritoriul statului lor național. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. exterritorialité. Cf. germ. Exterritorialität.
EXTERITORIALITÁTE s. f. (Jur.) Regim de excepție de la normele de drept comun de care se bucură, în anumite împrejurări, membrii corpului diplomatic, sediile oficiilor diplomatice, uneori și resortisanții anumitor state, în baza presupunerii că ei nu s-ar afla pe teritoriul statului respectiv, ci pe acela al statului lor național. – Pronunțat: -ri-a-.
exteritorialitáte (-ri-a-) s. f., g.-d. art. exteritorialitắții
exteritorialitáte s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. exteritorialității
EXTERITORIALITÁTE s.f. (Jur.) Totalitatea drepturilor speciale de care beneficiază, în anumite condiții, reprezentanții unui stat pe teritoriul altui stat; extrateritorialitate. [Pron. -ri-a-. / cf. fr. exterritorialité < lat. ex – în afară, territorium – teritoriu].
EXTERITORIALITÁTE s. f. totalitatea drepturilor speciale de care beneficiază reprezentanții unui stat pe teritoriul altui stat. (< germ. Exterritorialität)
EXTERITORIALITÁTE f. jur. Totalitate a drepturilor extrateritoriale. /<germ. Exterritorialität
*exteritorialitáte f. (ex- și teritorialitate). Imunitate de drept public care scutește unele persoane (ca ambasadoriĭ) de puterea jurisdicțiuniĭ statuluĭ în care se află.

exteritorialitate definitie

exteritorialitate dex

Intrare: exteritorialitate
exteritorialitate substantiv feminin
  • silabisire: -ri-a-