Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

30 defini╚Ťii pentru exploatare

esploata v vz exploata
esploatare sf vz exploatare
exploata vt [At: CODRESCU, C. II, 231/32 / P: ~plo-a~ / V: (├«nv) esp~, (├«vr) ~ota[1], sp~ / Pzi: ~tez / E: fr exploiter] 1 (├Än concep╚Ťia marxist─â; d. proprietarii particulari ai mijloacelor de produc╚Ťie) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent produsele muncii altora create prin supramunc─â. 2 (C. i. terenuri, bog─â╚Ťii naturale, ├«ntreprinderi produc─âtoare) A ob╚Ťine un profit prin investi╚Ťii b─âne╚Öti, de munc─â etc. Si: a cultiva, a valorifica. 3-4 A trage foloase (├«n mod abuziv) de pe urma unei persoane, situa╚Ťii etc. Si: a profita, a abuza. 5 (Spc; c. indic─â ├«nt├ómpl─âri, situa╚Ťii etc.) A folosi ca surs─â de inspira╚Ťie (├«n vederea cre─ârii unor opere artistice). 6 (├Än concep╚Ťia marxist─â) A aservi pe plan economic (╚Öi politic) o ╚Ťar─â, ├«n scopul asigur─ârii de profituri maxime pentru grupurile monopoliste din ╚Ťara colonizatoare. corectat─â
exploatare sf [At: CALENDAR (1856), 60/2 / V: (├«nv) esp~, (reg) ~lot~ / P: ~ploa~ / E: exploata] 1 ├Änsu╚Öire far─â echivalent a produselor muncii altora create prin supramunc─â Si: exploatat1 (1), (├«nv) exploata╚Ťie (1). 2 (Adesea construit cu verbul ÔÇ×a daÔÇŁ urmat de prepozi╚Ťia ÔÇ×├«nÔÇŁ, ÔÇ×spreÔÇŁ) Valorificare a unui bun, ├«n special a unei bog─â╚Ťii naturale, ├«ntreprinderi economice sau a unui teren Si: exploatat1 (2), exploata╚Ťie (2). 3 Mod de valorificare a unui bun Si: exploatat1 (3), (├«nv) exploata╚Ťie (3). 4 Ob╚Ťinere (├«n mod abuziv) a unui profit de la o persoan─â sau dintr- o anumit─â situa╚Ťie, ├«mprejurare etc. (prin mijloace lipsite de scrupule) Si: abuz, exploatat1 (4), (├«nv) exploata╚Ťie (5). 5 Aservire economic─â (╚Öi politic─â) a unui popor sau a unei ╚Ť─âri unor interese str─âine Si: exploatat1 (5), exploata╚Ťie (6). 6 Loc de unde se exploateaz─â o substan╚Ť─â util─â, un material folositor etc. Si: exploatat1 (6), exploata╚Ťie (7).
explota v vz exploata
explotare sf vz exploatare
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. A folosi, a pune ├«n valoare o resurs─â; a extrage o substan╚Ť─â util─â, un material folositor etc. ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice. 2. A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â plat─â din rezultatele muncii altuia. ÔÖŽ A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat. 3. A asupri, a prigoni, a oprima, a ├«mpila. 4. Fig. A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Din fr. exploiter.
EXPLOAT├üRE, (4) exploat─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a exploata ╚Öi rezultatul ei. 1. ├Änsu╚Öirea f─âr─â echivalent a unei p─âr╚Ťi din munca produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de c─âtre cei ce dispun de mijloace de produc╚Ťie. 2. Exploata╚Ťie. 3. Totalitatea lucr─ârilor de punere ├«n valoare a unui bun natural sau a unui sistem tehnic. ÔÖŽ Totalitatea opera╚Ťiilor care constituie procesul tehnologic de extragere a substan╚Ťelor minerale utile, a rocilor, a ╚Ťi╚Ťeiului sau a gazelor. ÔŚŐ Exploatare la zi = metod─â de extragere a substan╚Ťelor minerale utile ├«n care procesul tehnologic se efectueaz─â sub cerul liber; carier─â. 4. Loc de unde se exploateaz─â o substan╚Ť─â util─â, un material folositor. 5. Fig. Faptul de a profita, de a trage folos ├«n mod abuziv. ÔÇô V. exploata.
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. A folosi, a pune ├«n valoare o resurs─â; a extrage o substan╚Ť─â util─â, un material folositor etc. ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice. 2. (├Än teoria marxist─â) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent o anumit─â cantitate de munc─â str─âin─â, a acapara o parte din roadele muncii produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de bunuri materiale. ÔÖŽ A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat. 3. A asupri, a prigoni, a oprima, a ├«mpila. 4. (Fig.) A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Din fr. exploiter.
EXPLOAT├üRE, exploat─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a exploata ╚Öi rezultatul ei. 1. (├Än teoria marxist─â) ├Änsu╚Öirea f─âr─â echivalent a unei p─âr╚Ťi din munca produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de c─âtre cei ce dispun de mijloace de produc╚Ťie. 2. Exploata╚Ťie. 3. Totalitatea lucr─ârilor de punere ├«n valoare a unui bun natural sau a unui sistem tehnic. ÔÖŽ Totalitatea opera╚Ťiilor care constituie procesul tehnologic de extragere a substan╚Ťelor minerale utile, a rocilor, a ╚Ťi╚Ťeiului sau a gazelor. ÔŚŐ Exploatare la zi = metod─â de extragere a substan╚Ťelor minerale utile ├«n care procesul tehnologic se efectueaz─â sub cerul liber; carier─â. ÔÖŽ Loc de unde se exploateaz─â o substan╚Ť─â util─â, un material folositor. 4. Fig. Faptul de a profita, de a trage folos ├«n mod abuziv. ÔÇô V. exploata.
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. (Despre proprietarii particulari ai mijloacelor de produc╚Ťie; cu privire la oameni sau la munca lor) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent o anumit─â cantitate de munc─â str─âin─â, a acapara roadele muncii produc─âtorilor de bunuri materiale. Sub regimul burghezo-mo╚Öieresc din trecut, femeile muncitoare de la ora╚Öe ╚Öi sate au fost exploatate, asuprite ╚Öi lipsite de drepturi. REZ. HOT. I 206. ÔÖŽ (Despre un stat imperialist) A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat ├«n scopul asigui─ârii de profituri maxime pentru grupurile monopoliste din ╚Ťara colonizatoare. 2. A folosi, a valorifica un bun (min─â, p─âm├«nt, p─âdure etc.) ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice; a cultiva, a valorifica. 3. Fig. A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ploa-.
EXPLOAT├üRE, exploat─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a exploata ╚Öi rezultatul ei. 1. ├Änsu╚Öirea f─âr─â echivalent a unei anumite cantit─â╚Ťi de munc─â str─âin─â, acaparare a rodului muncii produc─âtorilor de bunuri materiale de c─âtre proprietarii particulari ai mijloacelor de produc╚Ťie. Sclavia este cea dint├«i form─â a exploat─ârii specific─â lumii antice; urmeaz─â apoi: iob─âgia ├«n evul mediu, munca salariat─â ├«n epoca modern─â. MARX-ENGELS, O. A. II 352. Singura cale ├«n vederea desfiin╚Ť─ârii exploat─ârii omului muncitor este aceea a luptei de clas─â a proletariatului. LENIN, O. I 262. [Revolu╚Ťia Socialista din Octombrie] ├«╚Öi pune ca scop nu ├«nlocuirea unei forme de exploatare cu alt─â form─â de exploatare, a unui grup de exploatatori cu alt grup de exploatatori, ci desfiin╚Ťarea oric─ârei exploat─âri a omului de c─âtre om. STALIN, O. X 251. ÔÖŽ Aservire economic─â ╚Öi politic─â a unei ╚Ť─âri de c─âtre un stat imperialist ├«n scopul asigur─ârii de profituri maxime pentru grupurile monopoliste din ╚Ťara colonizatoare. 2. Punere ├«n valoare a unei ├«ntreprinderi sau a unui bun (min─â, p─âm├«nt, p─âdure etc.) (v. valorificare); totalitatea lucr─ârilor ╚Öi instala╚Ťiilor care servesc ├«n acest scop. Sub conducerea Partidului Muncitoresc Rom├«n, exploatarea ╚Öi industria lemnului s-au transformat, pornind de la o stare haotic─â ╚Öi dezorganizat─â, ├«ntr-un sector puternic, cu ├«ntreprinderi ce se dezvolt─â pe baze socialiste. REZ. HOT. I 277. ├Ändat─â ce a isc─âlit actele, a cerut lui Miron pove╚Ťe asupra mijloacelor de exploatare c├«t mai bun─â a p─âm├«nturilor. REBREANU, R. I 49. 3. Fig. Faptul de a exploata (3), de a profita, de a trage folos. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ploa-.
exploatá (a ~) (-ploa-) vb., ind. prez. 3 exploateáză
exploatáre (-ploa-) s. f., g.-d. art. exploatắrii; (locuri) pl. exploatắri
exploat├í vb. (sil. -ploa-), ind. prez. 1 sg. exploat├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. exploate├íz─â
exploatáre s. f. (sil. -ploa-), g.-d. art. exploatării
EXPLOATÁ vb. 1. a valorifica. (A ~ resursele naturale.) 2. v. oprima.
EXPLOAT├üRE s. 1. valorificare. (~ unor resurse naturale.) 2. v. extragere. 3. v. exploata╚Ťie. 4. v. oprimare.
EXPLOAT├ü vb. I. tr. 1. A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent plusprodusul sau munca produc─âtorilor direc╚Ťi; a acapara roadele muncii altuia. 2. A folosi, a pune ├«n valoare un bun ├«n vederea realiz─ârii unor scopuri economice; a valorifica, a cultiva. 3. (Fig.) A folosi abuziv, a profita de ceva. [Pron. -ploa-. / < fr. exploiter, cf. lat. explicitare ÔÇô a pune ├«n valoare].
EXPLOAT├üRE s.f. 1. Ac╚Ťiunea de a exploata ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ ├Änsu╚Öirea f─âr─â echivalent de c─âtre un proprietar privat al unor mijloace de produc╚Ťie a plusprodusului sau chiar a unei p─âr╚Ťi din munca produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de bunuri materiale. 2. Totalitatea lucr─ârilor de punere ├«n valoare a unui bun natural sau a unui sistem tehnic. ÔÖŽ (Concr.) T─âiere de p─âduri. ÔÖŽ (Fig.) Faptul de a profita, de a trage folos ├«n mod abuziv din ceva. [< exploata].
EXPLOAT├ü vb. tr. 1. a pune ├«n valoare un bun ├«n vederea realiz─ârii unor scopuri economice; a valorifica, a cultiva. 2. a-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent plusprodusul sau munca produc─âtorilor direc╚Ťi; a acapara roadele muncii altuia. 3. (fig.) a folosi abuziv, a profita. (< fr. exploiter)
EXPLOAT├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a exploata. 2. ├«nsu╚Öirea f─âr─â echivalent, de c─âtre un proprietar privat al unor mijloace de produc╚Ťie, a plusprodusului sau chiar a unei p─âr╚Ťi din munca produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de bunuri materiale. 3. totalitatea lucr─ârilor de punere ├«n valoare a unui bun natural sau a unui sistem tehnic. ÔŚŐ t─âiere de p─âduri. 4. (fig.) faptul de a profita, de a trage folos ├«n mod abuziv. (< exploata)
A EXPLOAT├ü ~├ęz tranz. 1) (colectivit─â╚Ťi, persoane) A folosi ├«nsu╚Öind f─âr─â echivalent o parte a muncii str─âine pentru a ob╚Ťine profit. 2) (for╚Ťele ╚Öi mijloacele de produc╚Ťie, mecanisme, construc╚Ťii, edificii etc.) A utiliza conform destina╚Ťiei. 3) fig. A folosi ├«n mod abuziv, tr─âg├ónd profit personal. [Sil. ex-ploa-ta] /<fr. exploiter
exploat├á v. 1. a se folosi, a trage folos dintrÔÇÖo proprietate; 2. fig. a ╚Öti s─â-╚Öi exploateze talentele; 3. a trage un venit nelegitim: patronul nu trebue s─â exploateze pe lucr─âtori.
exploatare f. 1. ac╚Ťiunea de a exploata p─âm├ónturi, p─âduri, mine; 2. lucrul ce se exploateaz─â ╚Öi locul unde se exploateaz─â; 3. fig. folos tras din munca altora.
*exploata╚Ťi├║ne f. (fr. exploitation). Ac╚Ťiunea de a exploata p─âm├«ntur─ş, p─âdur─ş, mine. Locu unde se exploateaz─â. Fig. Folos nepermis tras din munca altu─şa. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ma─ş des -├íre.
*exploat├ęz (oa do┼ş─â silabe) v. tr. (fr. exploiter, d. lat. pop. explicitare, a dezvolta frec┼şentativ d. explicare). M─â folosesc, trag folos dintrÔÇÖo proprietate. Abuzez de cineva ├«n folosu me┼ş: a exploata credulitatea poporulu─ş. Fig. Profit de: ├«m─ş exploatez talentu.
EXPLOATA vb. 1. a valorifica. (A ~ resursele naturale.) 2. a asupri, a împila, a împovăra, a năpăstui, a oprima, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a tiraniza, a urgisi, (înv. și reg.) a bîntui, (înv.) a obidi, a obijdui, a sili, a supăra, a tiranisi, a tirăni, (fig.) a apăsa, a despuia, a stoarce, a suge, (reg. fig.) a stoci, (înv. fig.) a călca. (A ~ masele.)
EXPLOATARE s. 1. valorificare. (~ unor resurse naturale.) 2. extragere, scoatere. (~ a ╚Ťi╚Ťeiului.) 3. (concr.) exploata╚Ťie. (O ~ de ╚Ťi╚Ťei modern─â.) 4. asuprire, ├«mpilare, n─âp─âstuire, opresiune, oprimare, persecutare, persecu╚Ťie, prigoan─â, prigonire, urgisire, (pop.) asupreal─â, silnicie, (├«nv.) avanie, obid─â, obidire, obijduire, str├«nsoare, (fig.) ap─âsare, despuiere, stoarcere. (~ maselor.)
EXPLOAT├üRE (< exploata) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a exploata ╚Öi rezultatul ei. 2. (EC.) Cheltuieli de e. = parte a cheltuielilor totale ale unei firme formate din: cheltuielile cu materiile prime, materiale ╚Öi m─ârfuri, cheltuieli cu lucr─âri ╚Öi servicii executate de ter╚Ťi, cheltuieli de personal. cheltuieli cu impozite, taxele ╚Öi v─ârs─âmintele asimilate etc. Venituri din e. = veniturile unei firme provenite din v├ónz─âri de produse, m─ârfuri, servicii prestate, lucr─âri executate ╚Öi din alte activit─â╚Ťi, din produc╚Ťia stocat─â, din produc╚Ťia de imobiliz─âri, din subven╚Ťii de e., precum ╚Öi din orice alte venituri sau c├ó╚Ötiguri din e. Rezultat din e. = diferen╚Ťa dintre veniturile din e. ╚Öi cheltuielile din e. Poate fi un profit sau o pierdere. Subven╚Ťii de e. = subven╚Ťiile primite pentru acoperirea diferen╚Ťelor de pre╚Ť ╚Öi a pierderilor, precum ╚Öi alte subven╚Ťii (ex. pentru finan╚Ťarea activit─â╚Ťii de cercetare) de care beneficiaz─â o firm─â din partea statului, a colectivit─â╚Ťilor publice sau altor firme. 3. Exploata╚Ťie. 4. (TEHN.) Totalitatea lucr─ârilor de punere ├«n valoare a unui bun natural (e. minier─â, forestier─â etc.) sau a unui sistem tehnic (cale de comunica╚Ťie, fabric─â etc.). ÔÖŽ (Ind. Extr.) Totalitatea opera╚Ťiilor care constituie procesul tehnologic de extragere a substan╚Ťelor minerale utile, a rocilor, a ╚Ťi╚Ťeiului sau a gazelor. ÔŚŐ E. de zi = metod─â de extragere a substan╚Ťelor minerale utile, c├ónd procesul tehnologic se efectueaz─â sub cerul liber. 5. Fig. Faptul de a profita, de a trage folos ├«n mod abuziv din ceva.

Exploatare dex online | sinonim

Exploatare definitie

Intrare: exploata
exploata verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ploa-
esploata
explota
Intrare: exploatare
exploatare substantiv feminin
  • silabisire: -ploa-
esploatare
explotare