Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru exploata

esploata v vz exploata
exploata vt [At: CODRESCU, C. II, 231/32 / P: ~plo-a~ / V: (├«nv) esp~, (├«vr) ~ota[1], sp~ / Pzi: ~tez / E: fr exploiter] 1 (├Än concep╚Ťia marxist─â; d. proprietarii particulari ai mijloacelor de produc╚Ťie) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent produsele muncii altora create prin supramunc─â. 2 (C. i. terenuri, bog─â╚Ťii naturale, ├«ntreprinderi produc─âtoare) A ob╚Ťine un profit prin investi╚Ťii b─âne╚Öti, de munc─â etc. Si: a cultiva, a valorifica. 3-4 A trage foloase (├«n mod abuziv) de pe urma unei persoane, situa╚Ťii etc. Si: a profita, a abuza. 5 (Spc; c. indic─â ├«nt├ómpl─âri, situa╚Ťii etc.) A folosi ca surs─â de inspira╚Ťie (├«n vederea cre─ârii unor opere artistice). 6 (├Än concep╚Ťia marxist─â) A aservi pe plan economic (╚Öi politic) o ╚Ťar─â, ├«n scopul asigur─ârii de profituri maxime pentru grupurile monopoliste din ╚Ťara colonizatoare. corectat─â
explota v vz exploata
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. A folosi, a pune ├«n valoare o resurs─â; a extrage o substan╚Ť─â util─â, un material folositor etc. ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice. 2. A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â plat─â din rezultatele muncii altuia. ÔÖŽ A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat. 3. A asupri, a prigoni, a oprima, a ├«mpila. 4. Fig. A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Din fr. exploiter.
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. A folosi, a pune ├«n valoare o resurs─â; a extrage o substan╚Ť─â util─â, un material folositor etc. ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice. 2. (├Än teoria marxist─â) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent o anumit─â cantitate de munc─â str─âin─â, a acapara o parte din roadele muncii produc─âtorilor nemijloci╚Ťi de bunuri materiale. ÔÖŽ A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat. 3. A asupri, a prigoni, a oprima, a ├«mpila. 4. (Fig.) A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Din fr. exploiter.
EXPLOAT├ü, exploatez, vb. I. Tranz. 1. (Despre proprietarii particulari ai mijloacelor de produc╚Ťie; cu privire la oameni sau la munca lor) A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent o anumit─â cantitate de munc─â str─âin─â, a acapara roadele muncii produc─âtorilor de bunuri materiale. Sub regimul burghezo-mo╚Öieresc din trecut, femeile muncitoare de la ora╚Öe ╚Öi sate au fost exploatate, asuprite ╚Öi lipsite de drepturi. REZ. HOT. I 206. ÔÖŽ (Despre un stat imperialist) A aservi pe plan economic ╚Öi politic alt stat ├«n scopul asigui─ârii de profituri maxime pentru grupurile monopoliste din ╚Ťara colonizatoare. 2. A folosi, a valorifica un bun (min─â, p─âm├«nt, p─âdure etc.) ├«n vederea realiz─ârii unor obiective economice; a cultiva, a valorifica. 3. Fig. A trage folos (├«n mod abuziv) din ceva, a profita de ceva. A exploata sl─âbiciunile cuiva. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ploa-.
exploatá (a ~) (-ploa-) vb., ind. prez. 3 exploateáză
exploat├í vb. (sil. -ploa-), ind. prez. 1 sg. exploat├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. exploate├íz─â
EXPLOATÁ vb. 1. a valorifica. (A ~ resursele naturale.) 2. v. oprima.
EXPLOAT├ü vb. I. tr. 1. A-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent plusprodusul sau munca produc─âtorilor direc╚Ťi; a acapara roadele muncii altuia. 2. A folosi, a pune ├«n valoare un bun ├«n vederea realiz─ârii unor scopuri economice; a valorifica, a cultiva. 3. (Fig.) A folosi abuziv, a profita de ceva. [Pron. -ploa-. / < fr. exploiter, cf. lat. explicitare ÔÇô a pune ├«n valoare].
EXPLOAT├ü vb. tr. 1. a pune ├«n valoare un bun ├«n vederea realiz─ârii unor scopuri economice; a valorifica, a cultiva. 2. a-╚Öi ├«nsu╚Öi f─âr─â echivalent plusprodusul sau munca produc─âtorilor direc╚Ťi; a acapara roadele muncii altuia. 3. (fig.) a folosi abuziv, a profita. (< fr. exploiter)
A EXPLOAT├ü ~├ęz tranz. 1) (colectivit─â╚Ťi, persoane) A folosi ├«nsu╚Öind f─âr─â echivalent o parte a muncii str─âine pentru a ob╚Ťine profit. 2) (for╚Ťele ╚Öi mijloacele de produc╚Ťie, mecanisme, construc╚Ťii, edificii etc.) A utiliza conform destina╚Ťiei. 3) fig. A folosi ├«n mod abuziv, tr─âg├ónd profit personal. [Sil. ex-ploa-ta] /<fr. exploiter
exploat├á v. 1. a se folosi, a trage folos dintrÔÇÖo proprietate; 2. fig. a ╚Öti s─â-╚Öi exploateze talentele; 3. a trage un venit nelegitim: patronul nu trebue s─â exploateze pe lucr─âtori.
*exploat├ęz (oa do┼ş─â silabe) v. tr. (fr. exploiter, d. lat. pop. explicitare, a dezvolta frec┼şentativ d. explicare). M─â folosesc, trag folos dintrÔÇÖo proprietate. Abuzez de cineva ├«n folosu me┼ş: a exploata credulitatea poporulu─ş. Fig. Profit de: ├«m─ş exploatez talentu.
EXPLOATA vb. 1. a valorifica. (A ~ resursele naturale.) 2. a asupri, a împila, a împovăra, a năpăstui, a oprima, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a tiraniza, a urgisi, (înv. și reg.) a bîntui, (înv.) a obidi, a obijdui, a sili, a supăra, a tiranisi, a tirăni, (fig.) a apăsa, a despuia, a stoarce, a suge, (reg. fig.) a stoci, (înv. fig.) a călca. (A ~ masele.)

Exploata dex online | sinonim

Exploata definitie

Intrare: exploata
exploata verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ploa-
esploata
explota