Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru exemplu

exemplu sn [At: AAT 14r / V: (├«rg) eze~, (├«nv) ese~, (reg) ex─âm~, (├«vr) esempru (Pl: ~ri) / P: eg-zem~ / Pl: ~le ╚Öi (├«nv) ~ri / E: fr exemple, lat exemplum] 1 Caz sau fapt tipic care ├«ntrune╚Öte caracteristicile unei categorii ├«ntregi, citat pentru a l─âmuri o idee, o demonstra╚Ťie etc. Si: mostr─â. 2 (Spc) Text sau pasaj dintr-un text, care este citat pentru a ilustra o regul─â gramatical─â, o explica╚Ťie filologic─â sau stilistic─â. 3 (├Älav) De (sau spre, ├«nv, pentru) ~ Se spune atunci c├ónd urmeaz─â s─â ilustr─âm o idee, o teorie, o regul─â etc. printr-un exemplu (1-2) Si: bun─âoar─â, de pild─â. 4 (├Ävr) Lucru asem─ân─âtor sau comparabil cu acela la care ne referim. 5 (├Änv; ├«la) F─âr─â ~ F─âr─â precedent. 6 (├Äal) F─âr─â seam─ân. 7 Fapt─â sau persoan─â care poate servi drept model Si: pild─â. 8-9 (├Äe) A da (sau a fi) ~ A da sau a constitui un model demn de urmat. 10 (├Äe) A urma ~l (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) ~ A imita pe cineva sau ceva. 11-12 (├Äe) A (se) da (de sau ca) ~ A (se) atrage aten╚Ťia asupra unei persoane, a unei ac╚Ťiuni etc., care poate servi ca model 13-14 (├Äae) A se pune ├«n eviden╚Ť─â. 15 Persoan─â care, prin calit─â╚Ťile sale, poate servi drept model Si: (rar) exemplar1 (2). 16 Fapt─â care poate servi drept avertisment Si: lec╚Ťie. 17 (Pex) Pedeaps─â.
EX├ëMPLU, exemple, s. n. 1. Ceea ce serve╚Öte drept model, ceea ce serve╚Öte pentru a ilustra ceva; persoan─â care, prin calit─â╚Ťile sale, poate servi drept model; pild─â. ÔŚŐ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel ├«nc├ót s─â trezeasc─â ╚Öi ├«n al╚Ťii dorin╚Ťa de a-l imita, a constitui un model demn de urmat. A da de (sau ca) exemplu = a atrage aten╚Ťia asupra unor persoane, a unor lucruri etc., pentru a ├«ndemna pe al╚Ťii s─â le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care ├«ntrune╚Öte caracteristicile unei categorii ├«ntregi, citat pentru a l─âmuri, a sprijini o idee, o demonstra╚Ťie. ÔŚŐ Loc. adv. De exemplu = de pild─â, bun─âoar─â. [Pr.: eg-zem-] ÔÇô Din fr. ├ęxemple, lat. exemplum.
EX├ëMPLU, exemple, s. n. 1. Ceea ce serve╚Öte drept model, ceea ce serve╚Öte pentru a ilustra ceva; persoan─â care, prin calit─â╚Ťile sale, poate servi drept model; pild─â. ÔŚŐ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel ├«nc├ót s─â trezeasc─â ╚Öi ├«n al╚Ťii dorin╚Ťa de a-l imita, a constitui un model demn de urmat. A da de (sau ca) exemplu = a atrage aten╚Ťia asupra unor persoane, a unor lucruri etc., pentru a ├«ndemna pe al╚Ťii s─â le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care ├«ntrune╚Öte caracteristicile unei categorii ├«ntregi, citat pentru a l─âmuri, a sprijini o idee, o demonstra╚Ťie. ÔŚŐ Loc. adv. De exemplu = de pild─â, bun─âoar─â. [Pr.: eg-zem-] ÔÇô Din fr. ├ęxemple, lat. exemplum.
EX├ëMPLU, exemple, s. n. 1. Ac╚Ťiune, fapt─â care serve╚Öte de pild─â, de model; persoan─â care, prin calit─â╚Ťile pe care le ├«ntrune╚Öte, poate fi sau trebuie urmat─â. Marele exemplu ├«nsufle╚Ťitor al construirii unei vie╚Ťi noi, minunate, ├«n ╚Ť─ârile lag─ârului socialismului, exercit─â o ├«nr├«urire imens─â asupra celor mai largi mase populare din lumea ├«ntreag─â ╚Öi st├«rne╚Öte admira╚Ťia lor sincer─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2623. ÔŚŐ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a te purta ├«n a╚Öa fel ├«nc├«t s─â treze╚Öti admira╚Ťia celorlal╚Ťi ╚Öi dorin╚Ťa de a te imita; a fi model de urmat. A fi exemplu de respectare a legalit─â╚Ťii populare, a nu ├«ng─âdui nim─ânui nici un fel de abuz sau ├«nc─âlcare a legilor statului ╚Öi hot─âr├«rilor guvernului ÔÇô constituie datoria de c─âpetenie a organelor de stat. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2630. [Miron Costin] a cinstit ╚Ötiin╚Ťa ╚Öi a dat frumosul exemplu ├«n acele triste timpuri, pierz├«ndu-╚Öi via╚Ťa pentru binele omenirii. B─éLCESCU, O. I 183. A da de (sau ca) exemplu = a atrage aten╚Ťia asupra unor persoane, unor lucruri, unor ac╚Ťiuni etc. pentru a ├«ndemna pe al╚Ťii s─â le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care ├«ntrune╚Öte caracteristicile unei categorii ├«ntregi (╚Öi care se citeaz─â pentru a sprijini o teorie, o regul─â, o demonstra╚Ťie etc.). V. ilustrare. Putem g─âsi exemple din care se arat─â clar c─â zbuciumul luptelor politice a ajutat mult pe unii poe╚Ťi, ca poe╚Ťi. CARAGIALE, O. III 282. ÔŚŐ Loc. adv. De exemplu (├«ntrebuin╚Ťat atunci c├«nd se anun╚Ť─â sau se cere ilustrarea concret─â a celor spuse) = de pild─â, bun─âoar─â.
ex├ęmplu [x pron. gz] s. n., art. ex├ęmplul; pl. ex├ęmple
ex├ęmplu s. n. [x pron. gz], art. ex├ęmplul; pl. ex├ęmple
EXÉMPLU s. 1. model, pildă, (înv.) chip, mostră, paradigmă, pilduire, (înv. fig.) oglindă. (A da ceva ca ~; e un ~ de corectitudine.) 2. v. mostră. 3. v. exemplificare.
EX├ëMPLU s.n. 1. Ac╚Ťiune care poate servi de model; pild─â. ÔÖŽ Persoan─â care ├«ntrune╚Öte toate calit─â╚Ťile pentru a putea fi imitat─â; model. 2. Caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice care este citat pentru a l─âmuri, a sprijini o idee, o demonstra╚Ťie etc. 3. Pedeaps─â; ├«nt├ómplare care poate servi ca ├«nv─â╚Ť─âtur─â de minte, ca pild─â. [Pron. eg-zem-, pl. -le, -luri. / cf. lat. exemplum, fr. exemple].
EX├ëMPLU s. n. 1. ac╚Ťiune care poate servi de model; pild─â. ÔŚŐ persoan─â care ├«ntrune╚Öte toate calit─â╚Ťile pentru a putea fi imitat─â; model. 2. caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice, care este citat pentru a l─âmuri, a sprijini o idee, o demonstra╚Ťie etc. ÔÖŽ de ~ = de pild─â, bun─âoar─â. 3. pedeaps─â; ├«nt├ómplare care poate servi ca ├«nv─â╚Ť─âtur─â de minte. (< fr. exemple, lat. exemplum)
EX├ëMPLU ~e n. 1) Obiect care serve╚Öte drept orientare pentru reproducere sau pentru imita╚Ťie; fason; mostr─â; model. ÔŚŐ A da (sau a fi) ~ a da sau a servi drept model de urmat. 2) Fapt concret care ilustreaz─â o tez─â; pild─â. 3) Model ideal care ├«ntrune╚Öte caracterele esen╚Ťiale ale unui grup de obiecte sau fenomene similare; tip. /<fr. exemple, lat. exemplum
exemplu n. 1. pild─â, ceeace poate servi de model, poate fi imitat: exemplu bun, r─âu; 2. fapt ce poate da o idee despre ceva: istoria con╚Ťine exemple de tot ce se poate ├«nt├ómpla; 3. text citat spre a sprijini o regul─â: exemplu de gramatic─â.
*ex├ęmplu n., pl. e (lat. exemplum). Model, izvod, form─â dup─â care trebu─şe s─â reproduc─ş alta: exemplu bun, r─â┼ş. Pild─â, fapt care poate da o prob─â de ceva: l-am pedepsit ca s─â fie exemplu altora, istoria con╚Ťine exemple de tot ce se poate ├«nt├«mpla. Text citat ├«n sprijinu une─ş regule, ma─ş ales ├«n gramatic─â. De exemplu, ca prob─â: ├Än ap─â tr─â─şesc ╚Öi mamifere. De exemplu, balena. ÔÇô Ob. egz- (dup─â fr.).
EXEMPLU s. 1. model, pildă, (înv.) chip, mostră, paradigmă, pilduire, (înv. fig.) oglindă. (A da ceva ca ~.) 2. model, mostră, probă, specimen, tip. (Iată mai jos cîteva ~ de...) 3. exemplificare, ilustrare. (Sînt necesare cît mai multe ~.)
exemplu (lat. exemplum ÔÇ×prob─â prin compara╚Ťie ori prin similitudineÔÇŁ), figur─â care reprezint─â o specie de argument, ╚Öi anume evocarea, ├«n spa╚Ťiul unui singur enun╚Ť, a unui fapt istoric sau admis ca atare, util pentru a convinge (P): 1. compara╚Ťie pentru eviden╚Ťierea deosebirii sau opozi╚Ťiei: ÔÇ×Marcellus a restituit siracuzanilor, du╚Ömanilor no╚Ötri, operele de art─â; Verres le-a r─âpit alia╚Ťilor no╚Ötri.ÔÇŁ (Cicero; Ôćĺ Q., vol. II, p. 72); 2. similitudine: ÔÇ×Saturninus a fost asasinat, pe bun─â dreptate, ca ╚Öi Grachii.ÔÇŁ ( Ôćĺ Q., vol. II, p. 72). ÔÇó E. e bine folosit ╚Öi atunci c├ónd argumenteaz─â de la mai mare la mai mic (a) sau de la mai mic la mai mare (b): a) ÔÇ×Au fost d─âr├ómate cet─â╚Ťi, din cauza ├«nc─âlc─ârii drepturilor c─âs─âtoriei; ce pedeaps─â merit─â un adulter?ÔÇŁ; b) ÔÇ×Ni╚Öte c├ónt─âre╚Ťi din flaut, c├ónd au plecat din Roma, au fost rechema╚Ťi ├«n mod oficial; cu at├ót mai mult trebuie rechema╚Ťi din exil conduc─âtorii de seam─â ai statului ╚Öi care au binemeritat de la Republic─â, dac─â au fost alunga╚Ťi din invidie.ÔÇŁ ( Ôćĺ Q., V, vol. II, p. 73). ÔÇó E. nu are efect retoric dac─â nu-i folosit ca materie a similitudinii ╚Öi opozi╚Ťiei, ├«nveli╚Öul figurat al ra╚Ťionamentului oratoric. E., ├«mbr─âcat ├«n similitudine sau contrast, poate fi un argument ├«n pledarea cauzei.
par egzamplu expr. de exemplu.

Exemplu dex online | sinonim

Exemplu definitie

Intrare: exemplu
exemplu 2 pl. -uri substantiv neutru
exemplu 1 pl. -e substantiv neutru