Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

27 defini╚Ťii pentru excitare

escita v vz excita
escitare sf vz excitare
excita [At: BARASCH, I., F. 14/22 / V: (├«nv) esci~ / P: ex-ci~ / Pzi: excit / E: fr excitor, lat excitare] 1 vt A provoca un sentiment, o senza╚Ťie etc. 2 vt (F╚Öa) A st├órni o dorin╚Ť─â sexual─â. 3-4 vtr (Fig) A (se) tulbura. 5 vr A sim╚Ťi o dorin╚Ť─â sexual─â. 6 vt A determina (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea ├«n ac╚Ťiune a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ. 7 vt (F╚Öa) A intensifica (un sentiment, o senza╚Ťie etc.). 8 vt A ├«nt─âr├óta. 9 vt (F╚Öa) A ├«ndemna. 10 vt A ├«ncuraja. 11 vt A m─âri activitatea psihic─â sau intelectual─â. 12-13 vtr (F╚Öa) A (se) enerva. 14 vt A produce un c├ómp magnetic ├«ntr-un aparat electric. 15 vt A comunica un plus de energie unui sistem fizic.
excitare sf [At: PONTBRIANT, D. / V: (├«nv) esc~ / P: ex-ci~ / Pl: ~t─âri / E: excita] 1 Provocare a unui sentiment, senza╚Ťii etc. 2 St├órnire a unei dorin╚Ťe sexuale. 3 (Fig) Tulburare. 4 Sim╚Ťire a unei dorin╚Ťe sexuale. 5 Excita╚Ťie (2). 6 Intensificare a unui sentiment, a unei senza╚Ťii etc. 7 ├Ändemnare. 8 ├Äncurajare. 9 M─ârire a activit─â╚Ťii psihice sau intelectuale Si: stimulare. 10 Instigare. 11 ├Änt─âr├ótare. 12 Enervare. 13 Producere a unui c├ómp magnetic ├«ntr-un aparat electric. 14 Aplicare a unei m─ârimi de comand─â (tensiune electric─â, curent electric etc.) la intrarea unui aparat sau a unui dispozitiv comandat. 15 (Fiz) Perturbare energetic─â a unui sistem aflat ├«n echilibru.
EXCIT├ü, exc├şt, vb. I. Tranz. 1. A provoca (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea ├«n ac╚Ťiune a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ. 2. A a╚Ť├ó╚Ťa, a ├«nt─âr├óta. ÔÖŽ A provoca, a st├órni o senza╚Ťie, un sentiment. 3. A produce un c├ómp magnetic util ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â sau ├«ntr-un aparat electric; a produce un surplus de energie. ÔÇô Din fr. exciter, lat. excitare.
EXCIT├üRE, excit─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a excita ╚Öi rezultatul ei; excita╚Ťie. 2. Aplicare a unei m─ârimi de comand─â (tensiune electric─â, curent electric etc.) la intrarea unui aparat sau a unui dispozitiv comandat. ÔÇô V. excita.
EXCIT├ü, exc├şt, vb. I. Tranz. 1. A provoca (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea ├«n ac╚Ťiune a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ. 2. A a╚Ť├ó╚Ťa, a ├«nt─âr├óta. ÔÖŽ A provoca, a st├órni o senza╚Ťie, un sentiment. 3. A produce un c├ómp magnetic util ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â sau ├«ntr-un aparat electric; a produce un surplus de energie. ÔÇô Din fr. exciter, lat. excitare.
EXCIT├üRE, excit─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a excita ╚Öi rezultatul ei; excita╚Ťie. 2. Aplicare a unei m─ârimi de comand─â (tensiune electric─â, curent electric etc.) la intrarea unui aparat sau a unui dispozitiv comandat. ÔÇô V. excita.
EXCIT├ü, exc├şt, vb. I. Tranz. 1. A provoca (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea ├«n ac╚Ťiune a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ; a stimula. Dac─â ├«n╚Ťep─âm piciorul broa╚Ötei... ├«n╚Ťep─âtura excit─â termina╚Ťia nervului senzitiv. ANATOMIA 30. ÔŚŐ Refl. De la centrul respirator, situat ├«n bulbul rahidian, excita╚Ťiile merg prin m─âduva spin─ârii de-a lungul fibrelor nervoase, p├«n─â la mu╚Öchii respiratori. ╚śi astfel se excit─â ├«ntr-o ordine strict determinat─â, c├«nd mu╚Öchii inspiratori, c├«nd cei expiratori. ANATOMIA 87. ÔÖŽ A aduce ├«ntr-o stare de irita╚Ťie, de nervozitate; a a╚Ť├«╚Ťa, a ├«nt─âr├«ta. De╚Öi mul╚Ťi din boierii cei mai ├«nsemna╚Ťi sim╚Ťise c─â se preg─âte╚Öte ceva ╚Öi veneau pe la unii din noi, ├«ncuraj├«ndu-ne ╚Öi chiar excit├«ndu-ne, f─âg─âduind c─â erau gata a da tot concursul lor moral ╚Öi b─ânesc, dar nici unul n-a venit s─â aduc─â un gologan m─âcar. GHICA, S. A. 158. ÔÖŽ A provoca, a produce, a st├«rni o senza╚Ťie, un sentiment. A excita foamea. A excita setea. Ôľş Care s├«nt idealurile, sim╚Ťirile ce ne va excita ╚Öi sugera opera artistic─â. GHEREA, ST. CR. I 39. 2. A produce un c├«mp magnetic util ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â sau ├«ntr-un aparat electric.
EXCIT├üRE, excit─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a excita; excita╚Ťie.
excit├í (a ~) vb., ind. prez. 3 exc├şt─â
excitáre s. f., g.-d. art. excitắrii; pl. excitắri
excit├í vb., ind. prez. 1 sg. exc├şt, 3 sg. ╚Öi pl. exc├şt─â
excitáre s. f., g.-d. art. excitării; pl. excitări
EXCIT├ü vb. (FIZIOL.) a activa, a stimula, (pop.) a a╚Ť├ó╚Ťa. (A ~ o func╚Ťie, un organ.)
EXCIT├üRE s. (FIZIOL.) activare, excita╚Ťie, stimulare, (rar) stimula╚Ťie, (pop.) a╚Ť├ó╚Ťare. (~ unei func╚Ťii, a unui organ.)
ESCITÁ vb. I. v. excita.
EXCIT├ü vb. I. tr. 1. A activa, a stimula func╚Ťia unei celule, a unui ╚Ťesut, a unui organ etc. 2. (Fig.) A irita, a st├órni, a a╚Ť├ó╚Ťa. ÔÖŽ A provoca o senza╚Ťie, o emo╚Ťie, un sentiment. 3. (Fiz.) A comunica un plus de energie unui sistem fizic. ÔÖŽ A produce un c├ómp magnetic ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â. [Pron. ecs-ci-, p.i. excit ╚Öi -tez, var. escita vb. I. / cf. fr. exciter, lat. excitare].
EXCIT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) excita; excita╚Ťie. ÔÖŽ (Fiz.) Perturbare energetic─â a unui sistem aflat ├«n stare de echilibru. [< excita].
EXCIT├ü vb. tr. 1. a activa, a stimula func╚Ťia unei celule, a unui ╚Ťesut, organ etc. 2. (fig.) a irita, a a╚Ť├ó╚Ťa. ÔŚŐ a provoca o senza╚Ťie, un sentiment. 3. (fiz.) a comunica un plus de energie unui sistem fizic. ÔŚŐ a produce un c├ómp magnetic ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â. (< fr. exciter, lat. excitare)
A EXCIT├ü exc├şt tranz. 1) (╚Ťesuturi, organe, celule ╚Öi func╚Ťiile lor) A face s─â-╚Öi intensifice activitatea; a stimula. 2) (sisteme fizice) A prevedea cu un surplus de energie. 3) (ma╚Öini electrice) A asigura cu un c├ómp magnetic. 4) (persoane) A face s─â se excite. /<fr. exciter, lat. excitare
excità a. 1. a provoca, a face să nască: a excita milă; 2. a îmboldi, a încuraja: a excita la muncă; 3. a întărâta: cafeaua excită sistemul nervos.
*exc├şt, a -├í, v. tr. (lat. ├ęx-cito, -├íre, d. citare, a cita). Fac s─â lucreze ma─ş vio─ş, a╚Ť├«╚Ť: cea─şu excit─â nervi─ş. Fig. ├Ändemn, a╚Ť├«╚Ť, animez, stimulez: a excita solda╚Ťi─ş la lupt─â. Provoc, inspir: a excita mil─â.
*excita╚Ťi├║ne f. (lat. excit├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a excita, de a a╚Ť├«╚Ťa. Activitate anormal─â a organizmulu─ş. Fig. A╚Ť├«╚Ťare, ├«nsufle╚Ťire a pasiunilor. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ob. -├íre.
EXCITA vb. (FIZIOL.) a activa, a stimula, (pop.) a a╚Ť├«╚Ťa. (A ~ o func╚Ťie, un organ.)
EXCITARE s. (FIZIOL.) activare, excita╚Ťie, stimulare, (rar) stimula╚Ťie, (pop.) a╚Ť├«╚Ťare. (~ unei func╚Ťii, a unui organ.)
A SE EXCITA a-l lua / a o lua cu călduri, a i se scula bâzdâcul, a-l trece / a o trece căldurile, a se uda toată, a i se zbârli fofoloanca, a-i zbârnâi găoacea, a se zgândări.

Excitare dex online | sinonim

Excitare definitie

Intrare: excita
escita 1 escit verb grupa I conjugarea I
escita 1 escitez verb grupa I conjugarea a II-a
excita 1 excit verb grupa I conjugarea I
excita 1 excitez verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: excitare
excitare substantiv feminin
escitare infinitiv lung