Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru excita╚Ťiune

escita╚Ťie sf vz excita╚Ťie
escita╚Ťiune sf vz excita╚Ťie
excita╚Ťie sf [At: F─éTU, D. 33/14 / V: (├«nv) es~, escita╚Ťiune, ~╚Ťiune / P: ex-ci~ / Pl: ~ii / E: fr excitation, lat excitatio, -onis] 1 Excitare (1). 2 (├Äoc inhibi╚Ťie) Proces fiziologic care se manifest─â prin activitatea func╚Ťional─â a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ, ca r─âspuns la un factor stimulativ Si: excitare (5). 3 Factor stimulativ care determin─â o excita╚Ťie (2). 4 Excitare (2). 5 Excitare (3). 6 (├Äe) Proces de ~ Trecere a unui ╚Ťesut din starea de repaus relativ la starea de activitate. 7 Stare de tulburare, agita╚Ťie, enervare provocat─â de un excitant (9). 8 Realizare a c├ómpului magnetic inductor, necesar func╚Ťion─ârii unei ma╚Öini electrice. 9 (├Äs) Curent de ~ Curent electric ce realizeaz─â un c├ómp magnetic inductor necesar func╚Ťion─ârii unui aparat electric. 10 Ansamblul de spire prin care trece curentul de excita╚Ťie.
excita╚Ťiune sf vz excita╚Ťie
EXCIT├ü╚ÜIE, excita╚Ťii, s. f. 1. Excitare. 2. Proces fiziologic care se manifest─â prin activitatea func╚Ťional─â (contrac╚Ťie, secre╚Ťie sau generare de impulsuri) a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ, ca r─âspuns la un factor stimulativ intern sau extern. 3. Solena╚Ťia sau curentul electric al ├«nf─â╚Öur─ârii de excita╚Ťie a unei ma╚Öini electrice sau a unui aparat electric. 4. Producere a c├ómpului magnetic inductor util ├«n ma╚Öinile electrice, ├«n unele aparate electrice ╚Öi instrumente electrice. ÔÇô Din fr. excitation, lat. excitatio.
EXCIT├ü╚ÜIE, excita╚Ťii, s. f. 1. Excitare. 2. Proces fiziologic care se manifest─â prin activitatea func╚Ťional─â (contrac╚Ťie, secre╚Ťie sau generare de impulsuri) a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ, ca r─âspuns la un factor stimulativ intern sau extern. 3. Producere a unui c├ómp magnetic util ├«n ma╚Öini, aparate sau instrumente electrice. 4. Producere a c├ómpului magnetic inductor util ├«n ma╚Öinile electrice, ├«n unele aparate electrice ╚Öi instrumente electrice. ÔÇô Din fr. excitation, lat. excitatio.
EXCIT├ü╚ÜIE, excita╚Ťii, s. f. (├Än opozi╚Ťie cu inhibi╚Ťie) Proces fiziologic care se manifest─â printr-o activitate func╚Ťional─â, caracteristic─â a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ ca r─âspuns la un stimul extern sau intern. Dac─â se distruge un nerv ├«ntr-o por╚Ťiune din lungimea sa, nervul ├«╚Öi pierde proprietatea de a transmite excita╚Ťiile. ANATOMIA 187.
excit├í╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. excit├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. excit├í╚Ťiei; pl. excit├í╚Ťii, art. excit├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
excit├í╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. excit├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. excit├í╚Ťiei; pl. excit├í╚Ťii, art. excit├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
EXCITÁȚIE s. v. excitare.
EXCIT├ü╚ÜIE s.f. 1. Proces fiziologic manifestat prin activitatea func╚Ťional─â a unei celule, a unui ╚Ťesut sau a unui organ etc. ca reac╚Ťie la un stimul, la un ├«ndemn; excitare. 2. Stare de enervare, de ├«ncordare, de a╚Ť├ó╚Ťare; agita╚Ťie. 3. Alimentarea prin curent electric a unui ansamblu de spire conduc─âtoare pentru a produce un c├ómp magnetic. ÔÖŽ Ansamblul de spire prin care trece curentul de excita╚Ťie. [Gen. -iei, var. excita╚Ťiune s.f. / cf. fr. excitation, lat. excitatio].
EXCITA╚ÜI├ÜNE s.f. v. excita╚Ťie.
EXCIT├ü╚ÜIE s. f. 1. excitare. 2. proces fiziologic manifestat prin accentuarea activit─â╚Ťii func╚Ťionale a unei celule, a unui ╚Ťesut sau organ ca reac╚Ťie la un stimul. 3. stare de enervare, de ├«ncordare, de a╚Ť├ó╚Ťare. 4. producere a unui c├ómp magnetic util ├«n ma╚Öini, aparate sau instrumente electrice. ÔŚŐ producere a c├ómpului magnetic inductor util ├«n ma╚Öinile, aparatele ╚Öi instrumentele electrice. (< fr. excitation, lat. excitatio)
EXCIT├ü╚ÜIE ~e f. 1) Reac╚Ťie a unui organ, a unui ╚Ťesut, a unei celule, sub ac╚Ťiunea unui excitant, manifestat─â prin contrac╚Ťie, secre╚Ťie sau impulsuri. 2) elec. Producere a c├ómpului magnetic inductor util ├«n unele ma╚Öini ╚Öi aparate electrice. /<fr. excitation, lat. excitatio, ~onis
*excita╚Ťi├║ne f. (lat. excit├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a excita, de a a╚Ť├«╚Ťa. Activitate anormal─â a organizmulu─ş. Fig. A╚Ť├«╚Ťare, ├«nsufle╚Ťire a pasiunilor. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ob. -├íre.
EXCITA╚ÜIE s. activare, excitare, stimulare, (rar) stimula╚Ťie, (pop.) a╚Ť├«╚Ťare. (~ a unei func╚Ťii, a unui organ.)

Excita╚Ťiune dex online | sinonim

Excita╚Ťiune definitie

Intrare: excita╚Ťie
excita╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e
escita╚Ťie
escita╚Ťiune
excita╚Ťiune