Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru evitare

evita vt [At: GR.R.N. II, 47/18 / Pzi: evit, (├«nv) ~tez / E: fr ├ęviter, lat evitare] 1 (C. i. ceva nepl─âcut sau care ar putea s─â aduc─â nepl─âceri) A ├«mpiedica. 2 (C. i. ceva nepl─âcut sau care ar putea s─â aduc─â nepl─âceri) A ├«ndep─ârta. 3 (C. i. ceva nepl─âcut sau care ar putea s─â aduc─â nepl─âceri) A se feri de... 4 (Rar; construit cu un complement ├«n dativ) A face s─â nu sufere. 5 (C. i. oameni) A c─âuta s─â scape de... Si: a ocoli. 6 (Mrn) A schimba direc╚Ťia unei nave, aduc├ónd-o cu prova ├«n v├ónt sau ├«n curent.
evitare sf [At: D├ÄMBOVI╚ÜA (1858), 71/29 / Pl: ~t─âri / E: evita] 1 ├Ämpiedicare a unui eveniment nepl─âcut. 2 ├Ändep─ârtare a unor factori care puteau produce nepl─âceri. 3 P─âstrare a unei atitudini rezervate fa╚Ť─â de cineva sau de ceva. 4 Ocolire a cuiva. 5 (Mrn) Schimbare a direc╚Ťiei unei nave, aduc├ónd-o cu prova ├«n v├ónt sau ├«n curent.
EVIT├ü, ev├şt, vb. I. Tranz. A c─âuta s─â scape de...; a se feri de...; a ocoli. ÔÖŽ A ├«mpiedica; a ├«ndep─ârta, a ├«nl─âtura. O repara╚Ťie mic─â poate evita pagube mari. ÔÇô Din fr. ├ęviter, lat. evitare.
EVIT├üRE, evit─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a evita. 2. Pozi╚Ťie (determinat─â de direc╚Ťia prorei) pe care o ia o nav─â sub ac╚Ťiunea v├óntului ╚Öi a curen╚Ťilor. 3. Manevr─â efectuat─â de o nav─â pentru ├«ntoarcere sau pentru a ocoli o alt─â nav─â sau un obstacol. ÔÇô V. evita.
EVIT├ü, ev├şt, vb. I. Tranz. A c─âuta s─â scape de...; a se feri de...; a ocoli. ÔÖŽ A ├«mpiedica; a ├«ndep─ârta, a ├«nl─âtura. O repara╚Ťie mic─â poate evita pagube mari. ÔÇô Din fr. ├ęviter, lat. evitare.
EVIT├üRE, evit─âri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a evita. 2. Pozi╚Ťie (determinat─â de direc╚Ťia prorei) pe care o ia nava sub ac╚Ťiunea v├óntului ╚Öi a curen╚Ťilor. 3. Manevr─â efectuat─â de o nav─â pentru ├«ntoarcere sau pentru a ocoli o alt─â nav─â. ÔÇô V. evita.
EVIT├ü, ev├şt, vb. I. Tranz. A ocoli, a se feri de..., a c─âuta s─â scape de... Am evitat tot ce mi se p─ârea c─â m-ar putea sustrage de la misiunea mea. C. PETRESCU, C. V. 25. De un timp ├«ncoace m─â evit─â. id. ib. 335. Evit├«ndu-╚Öi privirile, am├«ndoi ├«╚Öi oprir─â caii. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 49. ÔÖŽ A ├«nl─âtura, a ├«mpiedica, a ├«ndep─ârta. O repara╚Ťie mic─â f─âcut─â la timp poate evita pagube mari. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2867.
EVIT├üRE, evit─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a evita; ocolire. Evitarea gre╚Öelilor de ortografie.
evit├í (a ~) vb., ind. prez. 3 ev├şt─â
evitáre s. f., g.-d. art. evitắrii; pl. evitắri
evit├í vb., ind. prez. 1 sg. ev├şt, 3 sg. ╚Öi pl. ev├şt─â
evitáre s. f., g.-d. art. evitării; pl. evitări
EVITÁ vb. 1. v. ocoli. 2. a se feri. (Am ~ să-l întâlnesc.) 3. a se feri, a împiedica, a îndepărta, a înlătura, a ocoli, a preîntâmpina, a preveni, (rar) a se apăra. (Încearcă să ~ primejdia.) 4. v. feri. 5. v. eluda.
EVIT├üRE s. 1. v. ocolire. 2. ├«mpiedicare, ├«ndep─ârtare, ├«nl─âturare, ocolire, pre├«nt├ómpinare, prevenire, (rar) preven╚Ťie. (~ unor consecin╚Ťe nepl─âcute.) 3. v. eludare.
EVIT├ü vb. I. tr. A ocoli, a se feri de... ÔÖŽ A ├«mpiedica; a ├«nl─âtura. [P.i. ev├şt. / < fr. ├ęviter, cf. lat. evitare].
EVIT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a evita. [< evita].
EVIT├ü vb. tr. 1. a ocoli, a se feri de... ÔŚŐ a ├«mpiedica; a ├«nl─âtura. 2. (despre o nav─â la ancor─â) a veni cu prova ├«n v├ónt sau ├«n curent. (< fr. ├ęviter, lat. evitare)
EVIT├üRE s. f. 1. ac╚Ťiunea de a evita. 2. pozi╚Ťia pe care o ia o nav─â aflat─â la ancor─â sub ac╚Ťiunea v├óntului ╚Öi a curen╚Ťilor; evitaj. 3. manevr─â ├«ntreprins─â de o nav─â pentru ├«ntoarcere sau pentru a ocoli o alt─â nav─â. (< evita)
A EVIT├ü ev├şt tranz. 1) (persoane, discu╚Ťii etc.) A trece ├«n mod inten╚Ťionat, ferindu-se; a ocoli; a eluda. ~ o ├«nt├ólnire. ~ o ceart─â. 2) (ac╚Ťiuni reprobabile) A pre├«nt├ómpina pentru a nu se produce. 3) A ocoli apel├ónd la motive false. ~ munca fizic─â. /<fr. ├ęviter, lat. evitare
evit├á v. 1. a se feri de ceva v─ât─âm─âtor sau nepl─âcut; 2. a sc─âpa de: a evita un pericol; 3. a se ab╚Ťine: evita╚Ťi r─âul.
*ev├şt, a -├í v. tr. (lat. e-v├şto, -├íre). ├Änl─âtur sa┼ş m─â dep─ârtez de, m─â feresc de, scap de: a evita oameni─ş r─â─ş, a evita un pericul.
EVITA vb. 1. a ocoli. (A ~ un obstacol.) 2. a se feri. (Am ~ să-l întîlnesc.) 3. a se feri, a împiedica, a îndepărta, a înlătura, a ocoli, a preîntîmpina, a preveni, (rar) a se apăra. (încearcă să ~ primejdia.) 4. a se feri, a ocoli, a se păzi, (înv.) a se îndupleca. (A ~ să facă un anumit lucru.) 5. a se feri, a ocoli. (A ~ cuvintele abstracte.) 6. a eluda, a ocoli. (A ~ aplicarea legii.)
EVITARE s. 1. ocolire. (~ unui obstacol.) 2. ├«mpiedicare, ├«ndep─ârtare, ├«nl─âturare, ocolire, pre├«nt├«mpinare, prevenire, (rar) preven╚Ťie. (~ unor consecin╚Ťe nepl─âcute.) 3. eludare, ocolire. (~ prevederilor legale.)
EVITARE. Subst. Evitare, evaziune, eschivare, eschiv─â, sustragere, fofilare (fig.), furi╚Öare, ocolire, eludare. Precau╚Ťie, pruden╚Ť─â. Re╚Ťinere, rezerv─â, reticen╚Ť─â, ab╚Ťinere, neangajare, neamestec, neutralitate, neinterven╚Ťie; dezangajare. Indiferen╚Ť─â, pasivitate, apatie, dezinteres. Retragere, abandonare, abandon, p─âr─âsire, evadare, fug─â, dezertare, dezer╚Ťiune (rar). Evazionism. Adj. Evitabil; evaziv, vag, ocolit. Precaut, prudent. Re╚Ťinut, rezervat, reticent (rar), neutru, neutral (rar); indiferent, pasiv, apatic. Vb. A evita, a se eschiva, a se sustrage, a ocoli, a se feri, a se codi, a se fofila (fig.), a se furi╚Öa, a da dosul, a se da dup─â perdea, a sta deoparte, a r─âm├«ne deoparte, a nu se amesteca, a se ╚Ťine deoparte, a se ╚Ťine departe, a sta ├«n expectativ─â, a se feri (a se teme) ca de oala m─âlaiului, a se re╚Ťine (fig,), a se ab╚Ťine, a nu se angaja, a fi neutru, a fi indiferent, a fi pasiv. A eluda, a ignora, a neglija, a nu lua ├«n seam─â, a trece cu vederea, a ├«nchide ochii. A abandona, a p─âr─âsi, a se lep─âda (pop.). A fugi (de ceva), a se retrage, a bate ├«n retragere, a se sp─âla pe m├«ini, a ├«ntoarce spatele. Adv. Evaziv. Pe ocolite, cu ocoli╚Öuri; pe furi╚Ö, pe furi╚Öate. V. fug─â, inactivitate, indolen╚Ť─â, la╚Öitate, negare, precau╚Ťie, renun╚Ťare.

Evitare dex online | sinonim

Evitare definitie

Intrare: evita
evita verb grupa I conjugarea I
Intrare: evitare
evitare substantiv feminin