Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru eviden╚Ťiat

eviden╚Ťa v vz eviden╚Ťia
eviden╚Ťia [At: LM / P: ~╚Ťi-a / V: (nob) ~╚Ťa / Pzi: ~iez / E: eviden╚Ť─â] 1 vt A scoate ├«n eviden╚Ť─â. 2 vt A recunoa╚Öte oficial meritele sau succesele ob╚Ťinute (├«n munc─â) de cineva. 3 vr A se remarca.
eviden╚Ťiat, ~─â [At: C─éLINESCU, S. 329 / P: ~╚Ťi-at / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: eviden╚Ťia] 1-2 a Care a fost scos ├«n eviden╚Ť─â (3-4). 3-4 smf, a (Persoan─â) c─âreia i s-au recunoscut oficial meritele sau succesele (├«n munc─â).
EVIDEN╚ÜI├ü, eviden╚Ťiez, vb. I. 1. Refl. ╚Öi tranz. A ie╚Öi sau a scoate ├«n eviden╚Ť─â; a (se) deosebi, a (se) distinge, a (se) remarca. 2. Tranz. A recunoa╚Öte oficial meritele sau succesele ob╚Ťinute ├«n munc─â de cineva. [Pr.: -╚Ťi-a] ÔÇô Din eviden╚Ť─â.
EVIDEN╚ÜI├üT, -─é, eviden╚Ťia╚Ťi, -te, adj. (Adesea substantivat) Care s-a distins, s-a remarcat; c─âruia i s-au recunoscut oficial meritele sau succesele ├«n munc─â. [Pr.: -╚Ťi-at] ÔÇô V. eviden╚Ťia.
EVIDEN╚ÜI├ü, eviden╚Ťiez, vb. I. 1. Refl. ╚Öi tranz. A ie╚Öi sau a scoate ├«n eviden╚Ť─â; a (se) deosebi, a (se) distinge, a (se) remarca. 2. Tranz. A recunoa╚Öte oficial meritele sau succesele ob╚Ťinute ├«n munc─â de cineva. [Pr.: -╚Ťi-a] ÔÇô Din eviden╚Ť─â.
EVIDEN╚ÜI├üT, -─é, eviden╚Ťia╚Ťi, -te, adj. (Adesea substantivat) Care s-a distins, s-a remarcat; c─âruia i s-au recunoscut oficial meritele sau succesele ├«n munc─â. [Pr.: -╚Ťi-at] ÔÇô V. eviden╚Ťia.
EVIDEN╚ÜI├ü, eviden╚Ťiez, vb. I. 1. Refl. A se deosebi, a se distinge. ├Än mi╚Öcarea de ├«ntreceri s-au eviden╚Ťiat foarte multe femei, care au dat dovad─â de av├«nt ├«n munc─â ╚Öi de ini╚Ťiativ─â creatoare. REZ. HOT. I 64. 2. Tranz. A recunoa╚Öte oficial ╚Öi a cita meritele ╚Öi succesele ob╚Ťinute ├«n munc─â de cineva, pentru a-l recompensa ├«n acest fel ╚Öi a stimula pe tovar─â╚Öii s─âi de lucru. ├Än gard─â, ├«╚Öi ├«ndeplinise datoria cu at├«ta tragere de inim─â ├«nc├«t l-a eviden╚Ťiat ├«n scris ofi╚Ťerul. V. ROM. noiembrie 1953, 131. ÔÇô Pronun╚Ťat: -╚Ťi-a.
EVIDEN╚ÜI├üT, -─é, eviden╚Ťia╚Ťi, -te, adj. 1. Care s-a distins, s-a remarcat. 2. C─âruia i s-au recunoscut oficial meritele ╚Öi succesele ├«n munc─â. Muncitor eviden╚Ťiat. ÔŚŐ (Substantivat) Festivitatea ├«nm├«n─ârii insignei de eviden╚Ťiat in munca medico-sanitar─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2809. ÔÇô Pronun╚Ťat: -╚Ťi-at.
eviden╚Ťi├í (a ~) (-╚Ťi-a) vb., ind. prez. 3 eviden╚Ťi├íz─â, 1 pl. eviden╚Ťi├ęm (-╚Ťi-em); conj. prez. 3 s─â eviden╚Ťi├ęze; ger. eviden╚Ťi├şnd (-╚Ťi-ind)
eviden╚Ťi├í vb. (sil. -ti-a), ind. prez. 1 sg. eviden╚Ťi├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. eviden╚Ťi├íz─â, 1 pl. eviden╚Ťi├ęm (sil. -╚Ťi-em); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. eviden╚Ťi├ęze; ger. eviden╚Ťi├şnd (sil. -╚Ťi-ind)
EVIDENȚIÁ vb. 1. v. profila. 2. v. contura. 3. v. remarca. 4. v. afirma. 5. v. accentua. 6. a reieși, a se reliefa. (Se ~ un anumit patos în poezia lui.)
EVIDENȚIÁT adj. v. accentuat.
A eviden╚Ťia Ôëá a ascunde, a masca
EVIDEN╚ÜI├ü vb. I. tr., refl. 1. A (se) distinge, a (se) remarca. 2. tr. A sublinia, a face ca un lucru s─â apar─â clar; a pune ├«n eviden╚Ť─â. [Pron. -╚Ťi-a, p.i. 3,6 -iaz─â, ger. -iind. [< eviden╚Ť─â].
EVIDEN╚ÜI├üT, -─é adj., s.m. ╚Öi f. (Cel) care s-a distins, s-a remarcat; c─âruia i s-au recunoscut oficial meritele ├«n munc─â. [< eviden╚Ťia].
EVIDEN╚ÜI├ü vb. I. refl., tr. a (se) distinge, a (se) remarca. II. tr. 1. a sublinia, a pune ├«n eviden╚Ť─â. 2. a recunoa╚Öte oficial meritele ├«n munc─â ale cuiva. (< eviden╚Ť─â + -ia)
EVIDEN╚ÜI├üT, -─é adj., s. m. f. (cel) care s-a remarcat (├«n munc─â); c─âruia i s-au recunoscut oficial meritele. (< eviden╚Ťia)
A EVIDEN╚ÜI├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se eviden╚Ťieze; a scoate la iveal─â; a reliefa; a remarca; a v─âdi; a decela. 2) (meritele sau succesele unei persoane) A recunoa╚Öte ├«n mod oficial. /Din eviden╚Ť─â
A SE EVIDEN╚ÜI├ü m─â ~├ęz intranz. (despre persoane ╚Öi despre manifest─ârile lor) A se manifesta ├«n mod deosebit; a se distinge; a se remarca; a se afirma; a se impune; a se ilustra; a se excela; a bria; a str─âluci. /Din eviden╚Ť─â
*eviden╚Ťi├ęz v. tr. (d. evident. Cp. cu caden╚Ťez, influen╚Ťez). Barb. r─â┼ş format. V─âdesc, scot ├«n eviden╚Ť─â. V. conferen╚Ťiez.
EVIDEN╚ÜIA vb. 1. a se contura, a se delimita, a se desena, a se deslu╚Öi, a se distinge, a se preciza, a se profila, a se proiecta, a se reliefa. (Imaginea ei se ~ ├«n lumina asfin╚Ťitului.) 2. a contura, a mula, a reliefa. (Rochia ├«i ~ corpul.) 3. a se deosebi, a se distinge, a se ilustra, a se remarca, a se singulariza, (├«nv.) a (se) ├«nsemna, a se semnala, a se vesti. (Prin ce s-a ~ interpretarea lui?) 4. a se afirma, a se impune, a se remarca. (S-a ~ repede ├«n cinematografie.) 5. a accentua, a ├«nt─âri, a marca, a puncta, a releva, a reliefa, a sublinia, (livr.) a ├«nvedera, a poten╚Ťa. (A ~ calit─â╚Ťile lucr─ârii.) 6. a reie╚Öi, a se reliefa. (Se ~ un anumit patos ├«n poezia lui.)
EVIDEN╚ÜIAT adj. accentuat, ├«nt─ârit, marcat, reliefat, subliniat, (livr.) poten╚Ťat. (Semnifica╚Ťii ~.)

Eviden╚Ťiat dex online | sinonim

Eviden╚Ťiat definitie

Intrare: eviden╚Ťia
eviden╚Ťia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ti-a
eviden╚Ťa
Intrare: eviden╚Ťiat
eviden╚Ťiat adjectiv