Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru estompare

estompa [At: NEGULICI / V: (├«nv) ext~ / Pzi: ~pez / E: fr estomper] 1 vt A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor ╚Öi trecerea gradat─â la lumin─â. 2 vt (Pex) A sl─âbi intensitatea unei culori sau a unor contururi. 3-4 vtr (Fig) A (se) face vag. 5-6 vtr (Fig) A (se) diminua. 7 vr A ├«nceta (total sau par╚Ťial) s─â mai existe Si: a disp─ârea, a se pierde, a se ╚Öterge.
estompare sf [At: CAZABAN, V. 32 / Pl: ~p─âri / E: estompa] 1 Trecere cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor ╚Öi trecerea gradat─â la lumin─â. 2 (Pex) Sl─âbire a intensit─â╚Ťii unei culori sau a unor contururi. 3 (Fig) Diminuare. 4 Dispari╚Ťie (total─â sau par╚Ťial─â).
extompa v vz estompa
ESTOMP├ü, estompez, vb. I. Tranz. A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor ╚Öi trecerea gradat─â la lumin─â; p. ext. a atenua, a umbri, a sl─âbi intensitatea unei culori sau a unor contururi. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. Fig. A (se) face vag, imprecis, a (se) ├«nv─âlui, a (se) diminua. ÔÇô Din fr. estomper.
ESTOMP├üRE, estomp─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) estompa ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. estompa.
ESTOMP├ü, estompez, vb. I. Tranz. A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor ╚Öi trecerea gradat─â la lumin─â; p. ext. a atenua, a umbri, a sl─âbi intensitatea unei culori sau a unor contururi. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. Fig. A (se) face vag, imprecis, a (se) ├«nv─âlui, a (se) diminua. ÔÇô Din fr. estomper.
ESTOMP├üRE, estomp─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) estompa ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. estompa.
ESTOMP├ü, estompez, vb. I. Tranz. A trece cu estompa peste un desen pentru a potrivi intensitatea umbrelor; p. ext. a atenua, a diminua, a sl─âbi (intensitatea unei culori sau a unor contururi). Adina Buhu╚Ö ├«╚Öi potrivea p─âl─âria ├«n fa╚Ťa oglinzii, estompa cu puful ro╚Öul din pome╚Ťii obrajilor. C. PETRESCU, O. P. II 216. Fumul... se destram─â la fiece deschidere de u╚Ö─â, estomp├«nd figurile ╚Öi liniile ca ├«ntr-un vis. ANGHEL, PR. 190. ÔŚŐ Fig. [Scriitorii] trebuie s─â combat─â cu intransigen╚Ť─â influen╚Ťele ideologiei du╚Ömane care caut─â s─â estompeze conflictele din realitate. CONTEMPORANUL, S. II, 1952, nr. 300, 2/6.
ESTOMP├üRE, estomp─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a estompa ╚Öi rezultatul ei; p. ext. ╚Ötergerea, umbrirea contururilor; fig. form─â cu conturul vag. ├Än estomp─ârile de basm ale apusului, scorbura aceasta pare o monstruoas─â gur─â de balaur. BOGZA, C. O. 13. Adina Buhu╚Ö i-a ap─ârut materializat─â din estomparea viorie. C. PETRESCU, O. P. I 80. Deasupra unei estomp─âri u╚Öoare de nori, o z─ârii [pe pas─âre] deslu╚Öindu-se tot mai mult, din desimea z─ârii. CAZABAN, V. 32.
estompá (a ~) vb., ind. prez. 3 estompeáză
estompáre s. f., g.-d. art. estompắrii; pl. estompắri
estomp├í vb., ind. prez. 1 sg. estomp├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. estompe├íz─â
estompáre s. f., g.-d. art. estompării; pl. estompări
ESTOMPÁ vb. 1. a se șterge. (Conturul i s-a ~.) 2. v. voala.
ESTOMPÁRE s. 1. ștergere. (~ contururilor.) 2. v. voalare.
A estompa Ôëá a reliefa, a sublinia
ESTOMP├ü vb. I. tr. A potrivi umbrele unui desen cu o estomp─â; (p. ext.) a umbri u╚Öor contururile. ÔÖŽ tr., refl. (Fig.) A (se) atenua, a (se) diminua. [< fr. estomper].
ESTOMP├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) estompa ╚Öi rezultatul ei; atenuare, umbrire a contururilor. [< estompa].
ESTOMPÁ vb. I. tr. a potrivi, a atenua umbrele unui desen cu o estompă; (p. ext.) a umbri ușor contururile. II. tr., refl. (fig.) a (se) face vag, a (se) diminua; a (se) voala. (< fr. estomper)
A ESTOMP├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (desene) A potrivi cu o estomp─â. 2) (contururile unui desen) A sl─âbi ├«n intensitate, dot├ónd cu o umbr─â imprecis─â. 3) fig. A face s─â se estompeze. /<fr. estomper
A SE ESTOMP├ü m─â ~├ęz intranz. (despre imagini) A deveni mai pu╚Ťin intens; a se face vag; a se dilua; a sl─âbi; a se amortiza; a se atenua. /<fr. estomper
estompà v. 1. (la pictură) a desena cu estompa; 2. fig. a atenua, a Îndulci: a estompă o povestire prea crudă.
*estomp├ęz v. tr. (fr. estomper). ├Äntind cu estompa cre─şonu pe h├«rtie.
ESTOMPA vb. 1. a se șterge. (Conturul i s-a ~.) 2. a se voala. (Vocea i s-a ~.)
ESTOMPARE s. 1. ștergere. (~ contururilor.) 2. voalare. (~ vocii.)

Estompare dex online | sinonim

Estompare definitie

Intrare: estompa
estompa verb grupa I conjugarea a II-a
extompa
Intrare: estompare
estompare substantiv feminin