Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru espus

espune v vz expune
espus, ~─â a vz expus
expune [At: VOINESCU II, M. 114/25 / V: (├«nv) esp~ / Pzi: expun / E: lat exponere dup─â pune] 1 vt (C. i. st─âri, realiz─âri, fapte etc.) A ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a relata pentru a lua cuno╚Ötin╚Ť─â Si: a prezenta, a relata. 2 vt (C. i. fiin╚Ťe, obiecte etc.) A a╚Öeza la vedere pentru a atrage aten╚Ťia public─â. 3 vt (Pex) A ar─âta, a face s─â fie v─âzut de toat─â lumea. 4 vt(a) (Spc; c. i. opere de art─â) A prezenta privirii ╚Öi aten╚Ťiei publicului (├«ntr-o expozi╚Ťie). 5 vt (Fig) A ar─âta ceva ostentativ. 6 vt (C. i. sentimente, st─âri, senza╚Ťii etc.) A descrie, a dezv─âlui, a da pe fa╚Ť─â cuiva. 7 vt (C. i. idei, teorii, planuri, probleme etc.) A face cunoscut (prin cuvinte) cuiva Si: a explica (1). 8-9 vtr (Mai ales cu determin─âri ├«n genitiv sau introduse prin prepozi╚Ťia ÔÇ×laÔÇŁ) A pune sau a se afla ├«ntr-o situa╚Ťie nepl─âcut─â. 10-11 vtr A fi sau a face s─â fie supus unui risc, unui pericol, unei boli etc. 12 vt (C. i. obiecte, substan╚Ťe, plante etc.) A a╚Öeza, a plasa astfel ├«nc├ót s─â fie supus ac╚Ťiunii cuiva. 13 vt (C. i. filme, pl─âci fotografice etc.) A supune ac╚Ťiunii luminii pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu, o fotografie etc.
expus1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: expune] (Rar) 1-6 Expunere (1-6). 7 Explicare (1). 8-11 Expunere (8-11).
expus2, ~─â a [At: MAN. S─éN─éT. 198/8 / V: (├«nv) esp~ / Pl: ~u╚Öi, ~e / E: expune] 1 (D. st─âri, fapte, idei, planuri etc.) Descris, relatat pentru informare, explicare etc. 2 (D. obiecte, produse etc.) A╚Öezat la vedere pentru a fi cercetat, analizat sau pentru a atrage aten╚Ťia. 3 (D. opere de art─â) Prezentat publicului (├«ntr-o expozi╚Ťie). 4 (D. oameni sau d. manifest─ârile, faptele lor) Nesigur. 5 (D. oameni) Supus unui pericol. 6 Plasat pentru a fi supus ac╚Ťiunii cuiva sau a ceva.
EXP├ÜNE, exp├║n, vb. III. 1. Tranz. A prezenta, a reda prin cuvinte, a face cunoscut; a relata; a explica. 2. Tranz. A a╚Öeza la vedere; a ar─âta. ÔÖŽ (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ÔÇ×laÔÇŁ) A a╚Öeza un obiect, un material etc. ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â se poat─â exercita asupra lui o ac╚Ťiune, o influen╚Ť─â etc. 3. Tranz. ╚Öi refl. A pune sau a se afla ├«ntr-o situa╚Ťie periculoas─â. 4. Tranz. A supune ac╚Ťiunii luminii un film, o plac─â fotografic─â etc. pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu, o fotografie etc. ÔÇô Din lat. exponere (dup─â pune).
EXP├ÜNE, exp├║n, vb. III. 1. Tranz. A prezenta, a reda prin cuvinte, a face cunoscut; a relata; a explica. 2. Tranz. A a╚Öeza la vedere; a ar─âta. ÔÖŽ (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ÔÇ×laÔÇŁ) A a╚Öeza un obiect, un material etc. ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â se poat─â exercita asupra lui o ac╚Ťiune, o influen╚Ť─â etc. 3. Tranz. ╚Öi refl. A pune sau a se afla ├«ntr-o situa╚Ťie periculoas─â. 4. Tranz. A supune ac╚Ťiunii luminii un film, o plac─â fotografic─â etc. pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu, o fotografie etc. ÔÇô Din lat. exponere (dup─â pune).
ESPÚNE vb. III v. expune.
EXP├ÜNE, exp├║n, vb. III. Tranz. 1. A ar─âta, a prezenta prin cuvinte, a face cunoscut, a explica, a povesti. Obi╚Önuia s─â lase pe catedr─â pe studentul care expunea lucrarea. CAMIL PETRESCU, U. N. 74. D. Bogdan expunea gre╚Öit pe Taine. GHEREA, ST. CR. II 10. 2. A a╚Öeza la vedere, a ar─âta diferite obiecte pentru ca ele s─â fie cunoscute sau cump─ârate. ├Än vitrine s├«nt expuse ultimele nout─â╚Ťi. Multe lucruri din cele expuse nu-s cunoscute de Mo╚Ö Gheorghe, dar nici nu dore╚Öte s─â le cunoasc─â pentru c─â-s prea multe. SP. POPESCU, M. G. 93. ÔÖŽ (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źla┬╗) A a╚Öeza un obiect, un material etc. ├«n a╚Öa fel ├«nc├«t s─â se poat─â exercita asupra lui o ac╚Ťiune, o influen╚Ť─â etc. ├Ä╚Öi expune hainele la aer. A expune corpul la soare. Ôľş Abia expus la dogoreala j─âraticului... [granguru ] se preface ├«ntr-o s─ârm─âlu╚Ť─â de gr─âsime. ODOBESCU, S. III 32. 3. A pune ├«ntr-o situa╚Ťie periculoas─â. ╚śi crede╚Ťi c─â n-a╚Ö fi nebun s─â v─â expun la primejdii, pentru o petrecere care se poate am├«na. CARAGIALE, O. VII 34. Dac─â ├«n adev─âr sim╚Ťi comp─âtimire pentru mine, nu-╚Ťi expune zilele ├«n zadar. ALECSANDRI, T. I 436. 4. (Cu privire la materiale fotosensibile) A supune ac╚Ťiunii luminii pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu, o fotografie etc. ÔÇô Variant─â: (├«nvechit) esp├║ne (NEGRUZZI, S. I 211) vb. III.
ESPÚNE vb. III. v. expune.
exp├║ne (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. exp├║n, 2 sg. exp├║i, 1 pl. exp├║nem; conj. prez. 3 s─â exp├║n─â; ger. expunß║ąnd; part. exp├║s
exp├║ne vb. Ôćĺ pune
EXPÚNE vb. 1. v. povesti. 2. v. exprima. 3. v. rosti. 4. v. demonstra. 5. v. descrie. 6. v. emite. 7. a-și arăta, a-și etala, a-și întinde. (Își ~ marfa pe tarabă.) 8. v. întinde. 9. v. risca. 10. v. hazarda. 11. v. supune.
EXPÚS adj. nesigur, periculos, primejdios. (Un loc ~.)
EXP├ÜNE vb. III. 1. tr. A ar─âta, a reda prin cuvinte; a relata. 2. tr. A prezenta publicului lucruri, obiecte selec╚Ťionate. ÔÖŽ A a╚Öeza (ceva) ├«ntr-un loc favorabil exercit─ârii unei influen╚Ťe, unei ac╚Ťiuni etc. 3. tr., refl. A pune sau a se afla ├«n fa╚Ťa unei primejdii, a unei nepl─âceri etc. 4. tr. A supune ac╚Ťiunii luminii (pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu, o fotografie etc.). [P.i. exp├║n, conj. -n─â, ger. -n├ónd. / < lat. exponere, dup─â pune].
EXP├ÜNE vb. I. tr. 1. a reda prin cuvinte, a relata. 2. a prezenta publicului lucruri, obiecte selec╚Ťionate. ÔŚŐ a a╚Öeza (ceva) ├«ntr-un loc favorabil exercit─ârii unei influen╚Ťe, unei ac╚Ťiuni etc. 3. a supune ac╚Ťiunii luminii un material fotosensibil. II. tr., refl. a pune, a se afla ├«n fa╚Ťa unei primejdii, a unei nepl─âceri. (< lat. exponere)
A EXP├ÜNE exp├║n tranz. 1) (g├ónduri, idei, concep╚Ťii etc.) A reda prin cuvinte sau ├«n scris. 2) (obiecte) A prezenta ├«n fa╚Ťa publicului. 3) (obiecte) A pune pentru a fi supus unei ac╚Ťiuni. 4) (filme, pl─âci fotografice) A supune ac╚Ťiunii luminii pentru a ob╚Ťine un cli╚Öeu sau o fotografie. 5) A face s─â se expun─â. /<lat. exponere
A SE EXP├ÜNE m─â exp├║n intranz. A se afla ├«ntr-o situa╚Ťie periculoas─â sau nepl─âcut─â. /<lat. exponere
expune v. 1. a pune s─â se vaz─â: a expune m─ârfuri; 2. a a╚Öeza ├«ntrÔÇÖun loc de expozi╚Ťiune public─â: a expune tablouri; 3. a lua parte la o expozi╚Ťie; 4. a a╚Öeza, a ├«ntoarce ├«ntrÔÇÖo parte oarecare: a expune la soare; 5. a supune la ac╚Ťiunea unui agent, etc.: a expune la foc; 6. a face cunoscut, a explica limpede: a expune motivele unei cereri; 7. a pune ├«n pericol: a-╚Öi expune viea╚Ťa; 8. a lep─âda ├«n strad─â: a expune un copil.
*exp├║n, -p├║s, a -p├║ne v. tr. (lat. exp├│nere. V. spun). Pun ├«n eviden╚Ť─â. Pun ├«ntrÔÇÖo expozi╚Ťiune ca s─â vad─â publicu: a expune tablour─ş. Pun, ├«ntorc spre: a expune la sud.Explic, fac cunoscut: a expune o sistem─â. Pun ├«n pericul: ├«m─ş expun v─şa╚Ťa. V. refl. M─â arunc ├«n pericul, ├«l ├«nfrunt: nu te expune f─âr─â folos!
EXPUNE vb. 1. a ar─âta, a istorisi, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a nara, a povesti, a prezenta, a relata, a spune, (├«nv.) a parastisi. (A ~ subiectul unei piese.) 2. a exprima, a formula. (├Ä╚Öi ~ ideile.) 3. a prezenta, a rosti. (A ~ o interesant─â conferin╚Ť─â.) 4. a ar─âta, a demonstra, a explica. (A ~ o teorem─â.) 5. a descrie, a ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a prezenta, a reda, a zugr─âvi, (├«nv.) a depinge, a prescrie, a scrie, a zografisi, (fig.) a picta. (A ~ ├«ntr-o nuvel─â via╚Ťa de la ╚Ťar─â.) 6. a elabora, a emite, a enun╚Ťa, a formula. (A ~ o nou─â teorie asupra...) 7. a ar─âta, a etala, a ├«ntinde. (├Ä╚Öi ~ marfa pe tarab─â.) 8. a ├«ntinde, a pune. (~ rufele la uscat.) 9. a(-╚Öi) primejdui, a(-╚Öi) risca. (╚śi-a ~ via╚Ťa.) 10. a se hazarda, a risca. (Te rog s─â nu te ~.) 11. a supune. (L-a ~ unor primejdii inutile.)
EXPUS adj. nesigur, periculos, primejdios. (Un loc ~.)

Espus dex online | sinonim

Espus definitie

Intrare: expune
expune verb grupa a III-a conjugarea a X-a
espune verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: expus
expus
espus participiu