Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru eschimos

eschimo sm vz eschimos
eschimos, ~ă [At: (a. 1822) F, 265 / V: (îvr) eschimo[1] / Pl: ~oși, ~ose / E: fr esquimau] 1 smf Persoană de tip mongoloid, care trăiește în ținuturile arctice din America, Europa și Asia. 2 smf Populație formată din eschimoși (1). 3 a Privitor la eschimoși (1). 4 a Care aparține eschimoșilor (1-2).
ESCHIMÓS, -Ă, eschimoși, -se, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Populație indigenă, de tip mongoloid, care trăiește în regiunile arctice din America, Europa și Asia; (și la sg.) persoană care aparține acestei populații. 2. Adj. Care aparține eschimoșilor (1), privitor la eschimoși. ♦ (Substantivat, f.) Limbă amerindiană vorbită de eschimoși – Din fr. esquimau.
ESCHIMÓS, -Ă, eschimoși, -se, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Populație indigenă, de tip mongoloid, care trăiește în ținuturile arctice din America, Europa și Asia; (și la sg.) persoană care aparține acestei populații. 2. Adj. De eschimos (1), privitor la eschimoși. – Din fr. Esquimaux.
ESCHIMÓS, eschimoși, s. m. Persoană care face parte din populația indigenă a ținuturilor boreale din America, Europa și Asia.
eschimós adj. m., s. m., pl. eschimóși; adj f., s. f. eschimósă, pl. eschimóse
*eschimósă (limbă) s. f., g.-d. art. eschimósei
eschimós s. m., adj. m., pl. eschimóși; f. sg. eschimósă, g.-d. art. eschimósei, pl. eschimóse
eschimós, -ósă (-oásă), s. m. și f., adj., pl. m. eschimoși, f. eschimose (eschimoase)
ESCHIMÓS, -Ă I. s. m. f. populație de tip mongoloid care trăiește în regiunile arctice din America și Groenlanda. II. adj. care aparține acestei populații. ◊ (s. f.) limbă vorbită de eschimoși. (< fr. esquimau)
ESCHIMÓS ~și m. Persoană care face parte din populația indigenă din regiunile arctice din Europa, din Asia sau din America. /<fr. esquimaux
Eschimoși m. pl. nume generic al popoarelor din America septentrională și din S.E. Aziei.
ESCHIMÓS, -Ă (< fr.) s. m. și f. (La m. pl.) Populație de tip mongoloid care trăiește în regiunile arctice din Europa, America și Asia; (și la sg.) persoană care face parte din această populație. ♦ (Substantivat, f.) Limbă amerindiană din familia eschimo-aleută, având în prezent c. 65 mii vorbitori în Groelanda, Canada, S.U.A. (Alaska), Federația Rusă (NE Siberiei). Grafie latină și chirilică (în Siberia).

eschimos definitie

eschimos dex

Intrare: eschimos (adj.)
eschimos adjectiv
eschimos adjectiv
Intrare: eschimos (s.m.)
eschimos substantiv masculin
eschimo
eschimos substantiv masculin