Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru escal─â

escal─â sf [At: LOVINESCU, M. 131 / Pl: ~le / E: fr escale] 1 Oprire a unei nave sau a unei aeronave ├«ntr-un punct al rutei, pentru aprovizionare, pentru ├«mbarcarea sau debarcarea pasagerilor. 2 (├Älv) A face ~ A opri ├«ntr-un port sau aeroport aflat pe traseu. 3 (Fig; pex) A se opri temporar undeva. 4 (├Äs) Zbor f─âr─â ~ Zbor al unui avion pe distan╚Ť─â mare, far─â ateriz─âri intermediare. 5 (Ccr) Loc de oprire, prev─âzut ├«n ruta unei nave sau a unei aeronave.
ESC├üL─é, escale, s. f. Oprire prev─âzut─â ├«n itinerarul unui vapor sau al unui avion pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau ├«mbarcarea pasagerilor etc. ÔÖŽ Localitate de oprire ├«n cursul unei c─âl─âtorii cu vaporul sau cu avionul. ÔÇô Din fr. escale.
ESC├üL─é, escale, s. f. Oprire prev─âzut─â ├«n itinerarul unui vapor sau al unui avion pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau ├«mbarcarea pasagerilor etc. ÔÖŽ Localitate de oprire ├«n cursul unei c─âl─âtorii cu vaporul sau cu avionul. ÔÇô Din fr. escale.
ESC├üL─é, escale, s. f. Oprire prev─âzut─â ├«n itinerarul unui vapor sau al unui avion (├«ntr-un port sau pe un aeroport) pentru aprovizionare, pentru debarcarea sau ├«mbarcarea pasagerilor etc. Vaporul face escal─â la Constan╚Ťa. ÔŚŐ Zbor f─âr─â escal─â = parcurgerea de c─âtre un avion a distan╚Ťei dintre dou─â puncte, f─âr─â ateriz─âri intermediare. ÔÖŽ Localitate de oprire ├«n cursul unei c─âl─âtorii cu vaporul sau cu avionul.
escálă s. f., g.-d. art. escálei; pl. escále
escálă s. f., g.-d. art. escálei; pl. escále
ESCÁLĂ s. oprire, popas. (Nava a făcut o scurtă ~.)
ESCÁLĂ s.f. Loc de oprire a unei nave sau a unui avion pentru aprovizionare, pentru încărcare și descărcare de mărfuri, pentru debarcare sau îmbarcare de pasageri etc.; (p. ext.) oprire. [< fr. escale].
ESC├üL─é s. f. sta╚Ťionare temporar─â a unei (aero)nave pentru aprovizionare, control, repara╚Ťie, pentru debarcarea sau ├«mbarcarea c─âl─âtorilor etc.; (p. ext.) oprire. ÔŚŐ port, localitate unde se face aceast─â oprire. (< fr. escale)
ESCÁLĂ ~e f. 1) Oprire, prevăzută în itinerarul unui vapor sau al unui avion, pentru a îmbarca sau a debarca pasagerii (sau mărfurile) și pentru aprovizionare. 2) Localitate unde se face o asemenea oprire. /<fr. escale
*esc├íl─â f., pl. e (fr. escale, d. it. scala, scar─â, debarcader, ╚Öchele. V. scal─â). Loc de odihn─â, de debarcare or─ş de aprovizionare p. cor─âbi─ş sa┼ş aeroplane: Suez-u, Singapur-u ╚Öi Sa─şgonu-u ├«s cele ma─ş importante escale din E┼şropa spre extremu Orient. A face escal─â, a se opri din drum.
ESCAL─é s. oprire, popas. (Nava a f─âcut o scurt─â ~.)
ESCAL─é a) oprire pe traseu a unei aeronave pentru ├«mbarcare sau debarcare de pasageri, ├«nc─ârcare / desc─ârcare de m─ârfuri, aprovizionare cu combustibili ╚Öi lubrifian╚Ťi, efectuarea de revizii ╚Öi repara╚Ťii etc.; b) localitate ├«n care are loc oprirea.
a face o escal─â / o halt─â / o halt─â de ajustare expr. (glum.) a se opri la un restaurant etc. (pe drumul de la serviciu spre cas─â).

Escal─â dex online | sinonim

Escal─â definitie

Intrare: escal─â
escal─â substantiv feminin