Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

18 defini╚Ťii pentru erg

erg1 sm [At: PONI, F. 159 / Pl: ergi / E: fr erg] (Fiz) Unitate de m─âsur─â a lucrului mecanic ╚Öi a energiei, egal─â cu lucrul mecanic efectuat de o for╚Ť─â de o din─â c├ónd aceasta ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie cu un centimetru pe direc╚Ťia ╚Öi ├«n sensul ei.
erg2 sn [At: LTR2 / Pl: ~uri / E: fr erg] De╚Öert de nisip cu dune, caracteristic Saharei occidentale, format de obicei ├«n por╚Ťiunile cele mai cobor├óte ale scoar╚Ťei p─âm├óntului.
ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â tolerat─â pentru energie, lucru mecanic ╚Öi c─âldur─â, egal─â cu lucrul mecanic efectuat de o for╚Ť─â de o din─â c├ónd acesta ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie cu un cm. ÔÇô Din fr. erg.
ERG2, erguri, s. n. De╚Öert de nisip cu dune, caracteristic Saharei, format de obicei ├«n por╚Ťiunile mai cobor├óte ale scoar╚Ťei P─âm├óntului. ÔÇô Din fr. erg.
ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â a energiei, egal─â cu lucrul mecanic efectuat de o for╚Ť─â de o din─â care ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie cu un centimetru. ÔÇô Din fr. erg.
ERG2, erguri, s. n. De╚Öert de nisip cu dune, caracteristic Saharei, format de obicei ├«n por╚Ťiunile mai cobor├óte ale scoar╚Ťei p─âm├óntului. ÔÇô Din fr. erg.
ERG s. m. (Fiz.) Unitate de lucru mecanic egal─â cu lucrul mecanic efectuat de for╚Ťa de o din─â c├«nd punctul ei material de aplica╚Ťie se deplaseaz─â cu un centimetru pe direc╚Ťia ei.
erg1 (unitate de m─âsur─â) s. m., pl. ergi
erg2 (de╚Öert de nisip) s. n., pl. ├ęrguri
erg (unitate de m─âsur─â) s. m., pl. ergi
erg (de╚Öert de nisip) s. n., pl. ├ęrguri
ERG s. (GEOGR.) deșert de nisip.
ERG s.m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â a energiei, a lucrului mecanic ╚Öi a cantit─â╚Ťii de c─âldur─â, egal─â cu lucrul mecanic efectuat de for╚Ťa de o din─â care ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie cu 1 cm ├«n direc╚Ťia ei. [< fr. erg, cf. gr. ergon ÔÇô lucru].
ERG s.n. (Geol.) Deșert de nisip format din dune, în Sahara occidentală. [< fr. erg < cuv. arab].
ERG1 s. m. unitate de m─âsur─â pentru energie, lucru mecanic ╚Öi c─âldur─â egal─â cu lucrul mecanic efectuat de o for╚Ť─â de o din─â care ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie cu 1 cm. (< fr. erg, gr. ergon)
ERG2 s. n. deșert de nisip acoperit cu dune, în Sahara, Peninsula Arabică etc. (< fr. erg)
ERG ~gi m. fiz. Unitate de m─âsur─â a energiei, egal─â cu lucrul mecanic dezvoltat cu o for╚Ť─â de o din─â, c├ónd aceasta ├«╚Öi deplaseaz─â punctul de aplica╚Ťie pe distan╚Ťa de un centimetru. /<fr. erg
erg, (engl.= erg) termen de origine arab─â prin care este indicat sectorul dunelor ╚Öi p├ónzelor de nisip din zonele de╚Öertice. E. ocup─â cca 20% din supr. de╚Öerturilor, au supr. ondulat─â ╚Öi/sau plan─â, dar ├«n permanent─â schimbare datorit─â mobilit─â╚Ťii dunelor aflate sub influen╚Ťa v├ónturilor.

Erg dex online | sinonim

Erg definitie

Intrare: erg (u.m.)
erg u.m. substantiv masculin
Intrare: erg (deșert)
erg deșert substantiv neutru