Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru erg

erg1 sm [At: PONI, F. 159 / Pl: ergi / E: fr erg] (Fiz) Unitate de măsură a lucrului mecanic și a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când aceasta își deplasează punctul de aplicație cu un centimetru pe direcția și în sensul ei.
erg2 sn [At: LTR2 / Pl: ~uri / E: fr erg] Deșert de nisip cu dune, caracteristic Saharei occidentale, format de obicei în porțiunile cele mai coborâte ale scoarței pământului.
ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură tolerată pentru energie, lucru mecanic și căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină când acesta își deplasează punctul de aplicație cu un cm. – Din fr. erg.
ERG2, erguri, s. n. Deșert de nisip cu dune, caracteristic Saharei, format de obicei în porțiunile mai coborâte ale scoarței Pământului. – Din fr. erg.
ERG1, ergi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu un centimetru. – Din fr. erg.
ERG2, erguri, s. n. Deșert de nisip cu dune, caracteristic Saharei, format de obicei în porțiunile mai coborâte ale scoarței pământului. – Din fr. erg.
ERG s. m. (Fiz.) Unitate de lucru mecanic egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină cînd punctul ei material de aplicație se deplasează cu un centimetru pe direcția ei.
erg1 (unitate de măsură) s. m., pl. ergi
erg2 (deșert de nisip) s. n., pl. érguri
erg (unitate de măsură) s. m., pl. ergi
erg (deșert de nisip) s. n., pl. érguri
ERG s. (GEOGR.) deșert de nisip.
ERG s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei, a lucrului mecanic și a cantității de căldură, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm în direcția ei. [< fr. erg, cf. gr. ergon – lucru].
ERG s.n. (Geol.) Deșert de nisip format din dune, în Sahara occidentală. [< fr. erg < cuv. arab].
ERG1 s. m. unitate de măsură pentru energie, lucru mecanic și căldură egală cu lucrul mecanic efectuat de o forță de o dină care își deplasează punctul de aplicație cu 1 cm. (< fr. erg, gr. ergon)
ERG2 s. n. deșert de nisip acoperit cu dune, în Sahara, Peninsula Arabică etc. (< fr. erg)
ERG ~gi m. fiz. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic dezvoltat cu o forță de o dină, când aceasta își deplasează punctul de aplicație pe distanța de un centimetru. /<fr. erg
erg, (engl.= erg) termen de origine arabă prin care este indicat sectorul dunelor și pânzelor de nisip din zonele deșertice. E. ocupă cca 20% din supr. deșerturilor, au supr. ondulată și/sau plană, dar în permanentă schimbare datorită mobilității dunelor aflate sub influența vânturilor.

Erg dex online | sinonim

Erg definitie

Intrare: erg (u.m.)
erg u.m. substantiv masculin
Intrare: erg (deșert)
erg deșert substantiv neutru