Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru epurat

epura vt [At: CONTEMP., 1948, nr. 104, 10/1 / Pzi: ~rez / E: fr epurer] 1 (C. i. solu╚Ťii, amestecuri) A cur─â╚Ťa de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare ori d─âun─âtoare. 2 (├Än regimul comunist) A elimina persoanele considerate necorespunz─âtoare sau ostile din partid, dintr-o institu╚Ťie, dintr-o organiza╚Ťie etc. 3 (├Än regimul comunist) A ├«ndep─ârta dintr-o bibliotec─â volumele, publica╚Ťiile considerate necorespunz─âtoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.
epurat, ~─â a [At: LTR2 VII, 271 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: epura] 1 (D. solu╚Ťii, amestecuri etc.) Cur─â╚Ťat, purificat de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2 (├Än regimul comunist; d. partidul comunist, o institu╚Ťie, o organiza╚Ťie etc.) Din care au fost eliminate persoanele considerate necorespunz─âtoare sau ostile. 3 (├Än regimul comunist; d. c─âr╚Ťile, publica╚Ťiile din fondul unei biblioteci) ├Ändep─ârtat pentru c─â nu corespunde sau este periculos din punct de vedere ideologic.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. Fig. A ├«ndep─ârta elementele necorespunz─âtoare dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere, organiza╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. ├ępurer.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. Fig. A ├«ndep─ârta elementele necorespunz─âtoare dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere, organiza╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. ├ępurer.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. A cur─â╚Ťa, a ├«nt─âri o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. prin ├«ndep─ârtarea elementelor necorespunz─âtoare, nedemne, d─âun─âtoare sau du╚Öm─ânoase. ÔÖŽ (Cu privire la fondul unei biblioteci) A ├«ndep─ârta c─âr╚Ťile d─âun─âtoare sau necorespunz─âtoare din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific.
epurá (a ~) vb., ind. prez. 3 epureáză
epur├í vb., ind. prez. 1. sg. epur├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. epure├íz─â
EPURÁ vb. (TEHN.) v. purifica.
EPURÁT adj. (TEHN.) purificat. (Apă ~.)
A epura Ôëá a polua
EPUR├ü vb. I. tr. 1. A cur─â╚Ťa (o solu╚Ťie etc.) de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. A ├«ndep─ârta (dintr-o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc.) elementele necorespunz─âtoare etc. [< fr. ├ępurer].
EPUR├ü vb. tr. 1. a cur─â╚Ťa de substan╚Ťele, de corpurile nefolositoare ori d─âun─âtoare, a purifica apa, spre a o face potabil─â. 2. a ├«ndep─ârta dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere etc. elementele necorespunz─âtoare; a concedia; (fam.) a exclude; (cu privire la fondul unei biblioteci) a ├«ndep─ârta c─âr╚Ťile necorespunz─âtoare din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific sau politic. (< fr. ├ępurer)
A EPUR├ü ~├ęz tranz. 1) (amestecuri, solu╚Ťii, substan╚Ťe) A face pur prin eliminarea corpurilor str─âine. 2) (personalul unei ├«ntreprinderi) A reduce, d├ónd afar─â. 3) (moravuri, limba, biblioteci etc.) A cur─â╚Ťa de lucruri inutile sau d─âun─âtoare. /<fr. ├ępurer
EPURA vb. (TEHN.) a purifica. (A ~ apa.)
EPURAT adj. (TEHN.) purificat. (Ap─â ~.)
epur├í vb. I 1992 (Sensul circul─â din anii ÔÇÖ50) v. restructura (din fr. ├ępurer)

Epurat dex online | sinonim

Epurat definitie

Intrare: epura
epura verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: epurat
epurat