Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru epurat

epura vt [At: CONTEMP., 1948, nr. 104, 10/1 / Pzi: ~rez / E: fr epurer] 1 (C. i. soluții, amestecuri) A curăța de substanțele sau de corpurile nefolositoare ori dăunătoare. 2 (În regimul comunist) A elimina persoanele considerate necorespunzătoare sau ostile din partid, dintr-o instituție, dintr-o organizație etc. 3 (În regimul comunist) A îndepărta dintr-o bibliotecă volumele, publicațiile considerate necorespunzătoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.
epurat, ~ă a [At: LTR2 VII, 271 / Pl: ~ați, ~e / E: epura] 1 (D. soluții, amestecuri etc.) Curățat, purificat de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2 (În regimul comunist; d. partidul comunist, o instituție, o organizație etc.) Din care au fost eliminate persoanele considerate necorespunzătoare sau ostile. 3 (În regimul comunist; d. cărțile, publicațiile din fondul unei biblioteci) Îndepărtat pentru că nu corespunde sau este periculos din punct de vedere ideologic.
EPURÁ, epurez, vb. I. Tranz. 1. A curăța un amestec, o soluție etc. de substanțele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. Fig. A îndepărta elementele necorespunzătoare dintr-o instituție, întreprindere, organizație etc. – Din fr. épurer.
EPURÁ, epurez, vb. I. Tranz. 1. A curăța un amestec, o soluție etc. de substanțele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. Fig. A îndepărta elementele necorespunzătoare dintr-o instituție, întreprindere, organizație etc. – Din fr. épurer.
EPURÁ, epurez, vb. I. Tranz. 1. A curăța un amestec, o soluție etc. de substanțele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. A curăța, a întări o instituție, o întreprindere etc. prin îndepărtarea elementelor necorespunzătoare, nedemne, dăunătoare sau dușmănoase. ♦ (Cu privire la fondul unei biblioteci) A îndepărta cărțile dăunătoare sau necorespunzătoare din punct de vedere științific.
epurá (a ~) vb., ind. prez. 3 epureáză
epurá vb., ind. prez. 1. sg. epuréz, 3 sg. și pl. epureáză
EPURÁ vb. (TEHN.) v. purifica.
EPURÁT adj. (TEHN.) purificat. (Apă ~.)
A epura ≠ a polua
EPURÁ vb. I. tr. 1. A curăța (o soluție etc.) de substanțele sau de corpurile nefolositoare sau dăunătoare. 2. A îndepărta (dintr-o instituție, o întreprindere etc.) elementele necorespunzătoare etc. [< fr. épurer].
EPURÁ vb. tr. 1. a curăța de substanțele, de corpurile nefolositoare ori dăunătoare, a purifica apa, spre a o face potabilă. 2. a îndepărta dintr-o instituție, întreprindere etc. elementele necorespunzătoare; a concedia; (fam.) a exclude; (cu privire la fondul unei biblioteci) a îndepărta cărțile necorespunzătoare din punct de vedere științific sau politic. (< fr. épurer)
A EPURÁ ~éz tranz. 1) (amestecuri, soluții, substanțe) A face pur prin eliminarea corpurilor străine. 2) (personalul unei întreprinderi) A reduce, dând afară. 3) (moravuri, limba, biblioteci etc.) A curăța de lucruri inutile sau dăunătoare. /<fr. épurer
EPURA vb. (TEHN.) a purifica. (A ~ apa.)
EPURAT adj. (TEHN.) purificat. (Apă ~.)
epurá vb. I 1992 (Sensul circulă din anii ’50) v. restructura (din fr. épurer)

epurat definitie

epurat dex

Intrare: epura
epura verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: epurat
epurat