Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru epurare

epura vt [At: CONTEMP., 1948, nr. 104, 10/1 / Pzi: ~rez / E: fr epurer] 1 (C. i. solu╚Ťii, amestecuri) A cur─â╚Ťa de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare ori d─âun─âtoare. 2 (├Än regimul comunist) A elimina persoanele considerate necorespunz─âtoare sau ostile din partid, dintr-o institu╚Ťie, dintr-o organiza╚Ťie etc. 3 (├Än regimul comunist) A ├«ndep─ârta dintr-o bibliotec─â volumele, publica╚Ťiile considerate necorespunz─âtoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.
epurare sf [At: DL / Pl: ~r─âri / E: epura] 1 Opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare a substan╚Ťelor sau a corpurilor nefolositoare dintr-o solu╚Ťie, dintr-un amestec etc. Si: cur─â╚Ťare, epura╚Ťie, purificare. 2 (├Äs) ~a apei Opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare din apele potabile, industriale, de canal etc. a substan╚Ťelor care le fac improprii anumitor ├«ntrebuin╚Ť─âri. 3 (├Än regimul comunist) Eliminare a persoanelor considerate necorespunz─âtoare sau ostile din partid, dintr-o institu╚Ťie, dintr-o organiza╚Ťie. 4 (├Än regimul comunist) ├Ändep─ârtare dintr-o bibliotec─â a volumelor, a publica╚Ťiilor considerate necorespunz─âtoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. Fig. A ├«ndep─ârta elementele necorespunz─âtoare dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere, organiza╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. ├ępurer.
EPUR├üRE, epur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a epura; epura╚Ťie, cur─â╚Ťire, purificare. ÔŚŐ Epurarea apei = opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare din apele potabile, industriale, de canal etc. a substan╚Ťelor care le fac improprii anumitor ├«ntrebuin╚Ť─âri. ÔÇô V. epura.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. Fig. A ├«ndep─ârta elementele necorespunz─âtoare dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere, organiza╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. ├ępurer.
EPUR├üRE, epur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a epura; epura╚Ťie, cur─â╚Ťire, purificare. ÔŚŐ Epurarea apei = opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare din apele potabile, industriale, de canal etc. a substan╚Ťelor care le fac improprii anumitor ├«ntrebuin╚Ť─âri. ÔÇô V. epura.
EPUR├ü, epurez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa un amestec, o solu╚Ťie etc. de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. A cur─â╚Ťa, a ├«nt─âri o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. prin ├«ndep─ârtarea elementelor necorespunz─âtoare, nedemne, d─âun─âtoare sau du╚Öm─ânoase. ÔÖŽ (Cu privire la fondul unei biblioteci) A ├«ndep─ârta c─âr╚Ťile d─âun─âtoare sau necorespunz─âtoare din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific.
EPUR├üRE, epur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a epura. 1. Opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare a stbstan╚Ťelor sau a corpurilor nefolositoare sau d─âun─âtoare dintr-o solu╚Ťie etc. 2. ├Ändep─ârtarea elementelor necorespunz─âtoare, nedemne, d─âun─âtoare sau du╚Öm─ânoase dintr-o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc. ÔÖŽ ├Ändep─ârtare din fondul unei biblioteci a c─âr╚Ťilor d─âun─âtoare sau necorespunz─âtoare din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific.
epurá (a ~) vb., ind. prez. 3 epureáză
epuráre s. f., g.-d. art. epurắrii; pl. epurắri
epur├í vb., ind. prez. 1. sg. epur├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. epure├íz─â
epuráre s. f., g.-d. art. epurării; pl. epurări
EPURÁ vb. (TEHN.) v. purifica.
EPUR├üRE s. (TEHN.) epura╚Ťie, purificare, (rar) purifica╚Ťie. (Sta╚Ťie de ~ a apei.)
A epura Ôëá a polua
Epurare Ôëá poluare
EPUR├ü vb. I. tr. 1. A cur─â╚Ťa (o solu╚Ťie etc.) de substan╚Ťele sau de corpurile nefolositoare sau d─âun─âtoare. 2. A ├«ndep─ârta (dintr-o institu╚Ťie, o ├«ntreprindere etc.) elementele necorespunz─âtoare etc. [< fr. ├ępurer].
EPUR├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a se epura ╚Öi rezultatul ei; cur─â╚Ťire, purificare, epura╚Ťie. [< epura].
EPUR├ü vb. tr. 1. a cur─â╚Ťa de substan╚Ťele, de corpurile nefolositoare ori d─âun─âtoare, a purifica apa, spre a o face potabil─â. 2. a ├«ndep─ârta dintr-o institu╚Ťie, ├«ntreprindere etc. elementele necorespunz─âtoare; a concedia; (fam.) a exclude; (cu privire la fondul unei biblioteci) a ├«ndep─ârta c─âr╚Ťile necorespunz─âtoare din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific sau politic. (< fr. ├ępurer)
A EPUR├ü ~├ęz tranz. 1) (amestecuri, solu╚Ťii, substan╚Ťe) A face pur prin eliminarea corpurilor str─âine. 2) (personalul unei ├«ntreprinderi) A reduce, d├ónd afar─â. 3) (moravuri, limba, biblioteci etc.) A cur─â╚Ťa de lucruri inutile sau d─âun─âtoare. /<fr. ├ępurer
EPURA vb. (TEHN.) a purifica. (A ~ apa.)
EPURARE s. (TEHN.) epura╚Ťie, purificare, (rar) purifica╚Ťie. (Sta╚Ťie de ~ a apei.)
epur├í vb. I 1992 (Sensul circul─â din anii ÔÇÖ50) v. restructura (din fr. ├ępurer)
epur├íre s. f. ├Ändep─ârtare dintr-un post din cauze social-politice ÔŚŐ ÔÇ×Epurare mascat─â. ├Än prezent, ├«n organigrama guvernului exist─â 424 posturi. Recent, au fost desfiin╚Ťate un num─âr de 128 de posturi, epurarea fiind mascat─â sub pretextul reducerii cheltuielilor bugetare.ÔÇŁ R.l. 8 IX 93 p. 3. ÔŚŐ ÔÇ×Modelul ┬źmarilor epur─âri┬╗ staliniste de la sf├ór╚Öitul deceniului 4 l-a obsedat pe Nicolae Ceau╚Öescu [...]ÔÇŁ Sf.pol. 7/93 p. 19. ÔŚŐ ÔÇ×Stoparea epur─ârilor pe criterii politiceÔÇŁ Ev.z. 27 I 97 p. 4 (formal din fr. ├ępuration; DEX ÔÇô alte sensuri; semnifica╚Ťia este mai veche, dic╚Ťionarele i-au dat ├«ns─â alte sensuri, unele potrivite ideologiei comuniste)

Epurare dex online | sinonim

Epurare definitie

Intrare: epura
epura verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: epurare
epurare substantiv feminin