Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru epuiza

epuiza [At: I. NEGRUZZI, S. III, 133 / P: ~pu-i~ / Pzi: ~zez / E: fr ├ępuiser] 1 vt (C. i. bunuri materiale) A ├«ntrebuin╚Ťa ├«n ├«ntregime Si: a consuma. 2 vt (C. i. stocuri de m─ârfuri, edi╚Ťii etc.) A vinde (integral). 3 vt (C. i. resurse naturale) A sec─âtui. 4 vt (C. i. teme, argumente, probleme etc.) A l─âmuri complet o problem─â, discut├ónd toate am─ânuntele. 5-6 vtr A (se) termina. 7 vr (C. i. mijloace, posibilit─â╚Ťi etc.) A trece ├«n revist─â p├ón─â la cap─ât. 8-9 vtr A (se) extenua din punct de vedere fizic sau moral Si: a (se) istovi, (├«vr) enervant (2).
EPUIZ├ü, epuizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) termina, a (se) sf├ór╚Öi, a (se) ispr─âvi, un bun material (consum├ónd, v├ónz├ónd etc.). 2. Tranz. A l─âmuri complet, a discuta ├«n toate am─ânuntele, a ispr─âvi de studiat o problem─â. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) istovi, a (se) slei, a (se) extenua. [Pr.: -pu-i-] ÔÇô Din fr. ├ępuiser.
EPUIZ├ü, epuizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) termina, a (se) sf├ór╚Öi, a (se) ispr─âvi, un bun material (consum├ónd, v├ónz├ónd etc.). 2. Tranz. A l─âmuri complet, a discuta ├«n toate am─ânuntele, a ispr─âvi de studiat o problem─â. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) istovi, a (se) slei, a (se) extenua. [Pr.: -pu-i-] ÔÇô Din fr. ├ępuiser.
EPUIZ├ü, epuizez, vb. I. 1. Tranz. (Cu privire la bunuri materiale) A termina, a sf├«r╚Öi, a ispr─âvi (├«ntrebuin╚Ť├«nd, consum├«nd, v├«nz├«nd). A epuizat rezervele. Ôľş Ab─ât├«ndu-se ├«n treac─ât pentru a re├«nnoi o provizie epuizat─â de pesme╚Ťi. C. PETRESCU, O. P. I 148. ÔŚŐ Refl. pas. De prisos a mai spune ce succese a avut gazeta noastr─â! Edi╚Ťia pentru capital─â s-a epuizat ├«n c├«teva momente. CARAGIALE, M. 56. 2. Tranz. A l─âmuri complet f─âr─â a l─âsa ceva neclar, a discuta ├«n toate am─ânuntele; a ispr─âvi de studiat, de cercetat. Profesorul a epuizat tratarea chestiunii. 3. Refl. (Despre fiin╚Ťe, despre for╚Ťa lor fizic─â sau psihic─â) A se istovi, a se slei, a se extenua. ÔŚŐ Tranz. L-au epuizat at├«tea suferin╚Ťe. ÔÇô Pronun╚Ťat: -pu-i-.
epuizá (a ~) (-pu-i-) vb., ind. prez. 3 epuizeáză
epuiz├í vb. (sil. -pu-i-), ind. prez. 1 sg. epuiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. epuize├íz─â
EPUIZÁ vb. 1. v. consuma. 2. v. termina. 3. v. extenua.
EPUIZ├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) termina, a (se) ispr─âvi. 2. tr. A l─âmuri complet, a termina discu╚Ťiile, a ├«ncheia (o problem─â). 3. refl. A se istovi, a se extenua. [Pron. -pu-i-. / < fr. ├ępuiser].
EPUIZ├ü vb. I. tr., refl. a (se) termina, a (se) ispr─âvi. II. tr. a l─âmuri complet, a termina discu╚Ťiile. III. refl. a se extenua. (< fr. ├ępuiser)
A EPUIZ├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se epuizeze; a istovi; a slei; a extenua; a consuma. 2) (probleme, teme, discu╚Ťii etc.) A trata sub toate aspectele; a cerceta din toate punctele de vedere. [Sil. e-pu-i-za] /<fr. ├ępuiser
A SE EPUIZ├ü m─â ~├ęz 1. intranz. 1) (despre bunuri materiale) A se termina prin folosire; a fi folosit p├ón─â la sf├ór╚Öit; a se istovi; a se consuma. 2) (despre persoane) A pierde for╚Ťa ╚Öi energia; a se obosi peste m─âsur─â; a se istovi; a se slei; a se extenua; a se consuma. [Sil. e-pu-i-za] /<fr. ├ępuiser
EPUIZA vb. 1. a (se) consuma, a (se) isprăvi, a (se) sfîrși, a (se) termina, (reg.) a (se) găti, (fig.) a (se) topi. (A ~ toate proviziile.) 2. a isprăvi, a încheia, a sfîrși, a termina, (astăzi rar) a slei, (pop.) a găta, a mîntui. (A ~ tot ce avea de spus.) 3. a extenua, a frînge, a istovi, a seca, a secătui, a sfîrși, a slei, a stoarce, a vlăgui, a zdrobi, (reg.) a stoci, (prin Olt. șl Munt.) a dehobi, (înv.) a zămorî, (fig.) a suge. (Munca continuă l-a ~.)

Epuiza dex online | sinonim

Epuiza definitie

Intrare: epuiza
epuiza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -pu-i-