Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru epifraz─â

epifraz─â sf [At: DN2 / S ╚Öi: (├«nv) ~as─â / Pl: ~ze / E: fr ├ępiphrase] Figur─â retoric─â care const─â ├«n ad─âugarea, la o fraz─â cu ├«n╚Ťeles deplin, a unei sau a mai multor p─âr╚Ťi ├«n care se dezvolt─â o idee secundar─â.
EPIFR├üZ─é, epifraze, s. f. Figur─â de stil prin care se adaug─â unei fraze ce pare terminat─â una sau mai multe p─âr╚Ťi ├«n care se dezvolt─â o idee accesorie. ÔÇô Din fr. ├ępiphrase.
EPIFR├üZ─é, epifraze, s. f. Figur─â retoric─â prin care se adaug─â unei fraze care pare terminat─â una sau mai multe p─âr╚Ťi ├«n care se dezvolt─â o idee accesorie. ÔÇô Din fr. ├ępiphrase.
epifráză (-pi-fra-) s. f., g.-d. art. epifrázei; pl. epifráze
epifr├íz─â s. f. (sil. -fra-) Ôćĺ fraz─â
EPIFR├üZ─é s.f. Figur─â retoric─â prin care se adaug─â unei fraze care pare terminat─â una sau mai multe p─âr╚Ťi ├«n care se dezvolt─â o idee accesorie. [< fr. ├ępiphrase, cf. gr. epi ÔÇô peste, phrasos ÔÇô fraz─â].
EPIFR├üZ─é s. f. figur─â retoric─â prin care se adaug─â unei fraze ce pare terminat─â una sau mai multe p─âr╚Ťi ├«n care se dezvolt─â o idee accesorie. (< fr. ├ępiphrase)
epifraz─â (gr. epiphrasis ÔÇ×vorbire ad─âugat─âÔÇŁ), figur─â de stil care const─â ├«n ad─âugarea unui supliment de fraz─â la ceea ce s-ar putea considera ca terminat, cu scopul de a dezvolta o idee accesorie; aceast─â figur─â poate exprima, de obicei, o restric╚Ťie (care poate fi ╚Öi ironic─â) fa╚Ť─â de enun╚Ťul principal (I): ÔÇ×Dar p├ón─â c├ónd va fi cru╚Ťat de denumirea de du╚Öman acela care a ├«ntrecut ├«n monstruozitatea crimelor pe to╚Ťi du╚Ömanii? Numai dac─â nu cumva dori╚Ťi ca v├órful s─âbiilor noastre s─â tremure ╚Öov─âind dac─â s─â se ├«mpl├ónte ├«ntr-un cet─â╚Ťean sau un du╚Öman.ÔÇŁ (Cicero) E. este figura care ├«ntrune╚Öte, pe de o parte, caracterul figurilor bel╚Öugului de expresie, ├«ntruc├ót ├«nseamn─â adaus ╚Öi dezvoltare ├«n raport cu enun╚Ťul de baz─â, iar pe de alta, specificul unei figuri de reflec╚Ťie, pentru c─â ceea ce se adaug─â este, ├«n adev─âr, o reflec╚Ťie, care poate fi cel pu╚Ťin umoristic─â ╚Öi u╚Öor ironic─â. ÔÇó Fontanier ilustreaz─â e. cu exemple ├«n care aceast─â figur─â reprezint─â o reflec╚Ťie cu ajutorul c─âreia autorul caracterizeaz─â evenimentul sau situa╚Ťia relatat─â ├«n fraza precedent─â.

Epifraz─â dex online | sinonim

Epifraz─â definitie

Intrare: epifraz─â
epifraz─â substantiv feminin
  • silabisire: -fra-