Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru epidiascop

epidiascop sn [At: MDT / P: ~di-a~ / Pl: ~oape / E: fr épidiascope] Aparat care servește la proiectarea, prin transparență, pe un ecran, a unui dispozitiv sau, prin reflexie, a unei figuri netransparente luminate Si: diascop, (înv) episcop2.
EPIDIASCÓP, epidiascoape, s. n. Aparat de proiecție a imaginilor fixe de pe obiecte opace sau transparente. [Pr.: -di-a-] – Din fr. épidiascope.
EPIDIASCÓP, epidiascoape, s. n. Aparat de proiecție care poate funcționa atât ca diascop, cât și ca episcop2. [Pr.: -di-a-] – Din fr. épidiascope.
EPIDIASCÓP, epidiascoape, s. n. Aparat care servește la proiectarea pe un ecran a unei figuri iluminate convenabil, fie prin lumină transmisă, fie prin lumină reflectată.
!epidiascóp (-di-as-cop/-a-scop) s. n., pl. epidiascoápe
epidiascóp s. n. (sil. -di-a-; mf. -scop), pl. epidiascoápe
EPIDIASCÓP s.n. Aparat care servește la proiecția prin transparență a unui diapozitiv (diascop) sau la proiecția în lumina reflectată a unei figuri luminate (episcop). [Pron. -di-as-. / < fr. épidiascope, cf. germ. Epidiaskop].
EPIDIASCÓP s. n. aparat pentru proiectare, ca diascop și ca episcop (1). (< fr. épidiascope)
EPIDIASCÓP ~oápe n. Aparat optic pentru proiectarea pe un ecran a imaginilor mărite (diafilme, fotografii etc.). [Sil. -di-a-] /<fr. épidiascope

epidiascop definitie

epidiascop dex

Intrare: epidiascop
epidiascop substantiv neutru
  • silabisire: -di-a-; mf. -scop