Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

4 defini╚Ťii pentru epanortoz─â

epanort├│z─â s. f., pl. epanort├│ze
EPANORT├ôZ─é s.f. (Lit.) Figur─â de stil const├ónd ├«n retractarea sau reluarea a ceea ce s-a spus ├«n acela╚Öi enun╚Ť ├«n scopul corect─ârii enun╚Ťului sau a unei no╚Ťiuni; corec╚Ťie. [Cf. fr. ├ępanorthose, gr. epanorthosis].
EPANORT├ôZ─é s. f. figur─â retoric─â const├ónd ├«n retractarea sau reluarea a ceea ce s-a spus ├«n acela╚Öi enun╚Ť, ├«n scopul corect─ârii enun╚Ťului sau a unei no╚Ťiuni; corec╚Ťie. (< fr. ├ępanorthose, gr. epanorthosis)
epanortoz─â (gr. epanorthosis ÔÇ×rectificareÔÇŁ), figur─â care se realizeaz─â prin retractarea sau reluarea a ceea ce s-a spus mai ├«nainte, ├«n acela╚Öi enun╚Ť, cu scopul de a se corecta fie o expresie, fie un cuv├ónt, prin ├«nlocuire sau o reconsiderare a importan╚Ťei sale. Spre deosebire de expoli╚Ťiune, e. este o corectare a enun╚Ťului sau a unei no╚Ťiuni, care poate duce chiar la modificarea sensului (I): ÔÇ×Voim ca piesele, de nu vor avea valoarea estetic─â mare, cea etic─â ├«ns─â s─â fie absolut─â, nu numai s─â plac─â, ci s─â ╚Öi foloseasc─â, ba, ├«nainte de toate, s─â foloseasc─âÔÇŁ (G. Ibr─âileanu). ÔÇ×Este o mare greutate, d-lor deputa╚Ťi, pentru fiecare din noi, c├ónd este vorba s─â ne orient─âm ├«n via╚Ťa public─â: este greutatea ca, ├«n n─âmolul, ├«n mul╚Ťimea de idei, de principii, de curente par╚Ťiale mai mici, de cuvinte ce se arunc─â ╚Öi, mai bine zic├ónd, de necesit─â╚Ťi reale ce par a se impune, s─â alegem pe cea mai important─â, pe cea mai urgent─â ╚Öi s─â o deosebim de aceea care mai poate a╚Ötepta.ÔÇŁ (T. Maiorescu). Sin. corec╚Ťie.

Epanortoz─â dex online | sinonim

Epanortoz─â definitie

Intrare: epanortoz─â
epanortoz─â substantiv feminin