Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru eolian

eolian, ~─â [At: COSTINESCU / P: e-o-li-an / V: ~ien / Pl: ~ieni, ~iene, (├«nv) ~i, ~e / E: fr ├ęolian] 1-2 smf, a (Persoan─â) care f─âcea parte din popula╚Ťia de baz─â a Eolidei. 3-4 smf, a (Om) originar din Eolida. 5 smp Popor care locuia ├«n Eolida. 6 sf Unul dintre cele 5 dialecte ale limbii elene care se vorbea ├«n Eolida. 7-8 a Care apar╚Ťine Eolidei sau eolienilor (5) Si: eolic (1-2). 9-10 a Privitor la Eolida sau la eolieni (5) Si: eolic (3-4). 11-12 a Caracteristic Eolidei sau eolienilor (5) Si: eolic (5-6). 13 a (├Äs) Harp─â ~─â Instrument cu coarde care vibreaz─â la v├ónt produc├ónd sunete melancolice ╚Öi armonioase. 14 a (├Äs) Mod ~ Principalul mod al gamei ├«n muzica greac─â veche. 15 a Care este ac╚Ťionat de v├ónt. 16 a Care este produs de v├ónt Si: eolic (7). 17 a Care folose╚Öte energia v├óntului. 18 a (Glg; ├«s) Forma╚Ťie ~─â (sau depozit ~) Forma╚Ťie geologic─â a c─ârei origine se datoreaz─â ac╚Ťiunii de transport, de sedimentare sau de eroziune a v├óntului. corectat─â
eolien, ~─â smf, a vz eolian
EOLI├üN, -─é, eolieni, -e, adj. Care este ac╚Ťionat sau produs de v├ónt. ÔÖŽ Forma╚Ťie eolian─â = forma╚Ťie geologic─â a c─ârei origine se datoreaz─â ac╚Ťiunii de transport, de sedimentare sau de eroziune a v├óntului. Energie eolian─â = energia cinetic─â a maselor de aer atmosferic aflate ├«n mi╚Öcare relativ─â fa╚Ť─â de suprafa╚Ťa terestr─â. [Pr.: e-o-li-an] ÔÇô Din fr. ├ęolien.
EOLI├üN, -─é, eolieni, -e, adj. Care este ac╚Ťionat sau produs de v├ónt. ÔÖŽ Forma╚Ťie eolian─â = forma╚Ťie geologic─â a c─ârei origine se datore╚Öte ac╚Ťiunii de transport, de sedimentare sau de eroziune a v├óntului. [Pr.: e-o-li-an] ÔÇô Din fr. ├ęolien.
EOLI├üN, -─é, eolieni, -e, adj. Care este ac╚Ťionat sau produs de v├«nt. ├Än vederea studierii posibilit─â╚Ťilor de utilizare a energiei eoliene din ╚Ťara noastr─â ╚Öi [a] dezvolt─ârii construc╚Ťiei de motoare eoliene, s-a construit un tip original de anemograf cu ajutorul c─âruia vom putea stabili regimul v├«nturilor din ╚Ťara noastr─â. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 367, 5/3. ÔÖŽ Forma╚Ťie eolian─â = forma╚Ťie geologic─â (dune, loess etc.) a c─ârei origine se datoreaz─â ac╚Ťiunii de transport, de sedimentare sau de eroziune a v├«ntului. ÔÇô Pronun╚Ťat: e-o-li-an.
eoli├ín (e-o-li-an) adj. m., pl. eoli├ęni (-li-eni); f. eoli├ín─â, pl. eoli├ęne
eoli├ín adj. m. (sil. e-o-li-an), pl. eoli├ęni (sil. -li-eni); f. sg. eoli├ín─â, pl. eoli├ęne
EOLI├üN, -─é adj. Ac╚Ťionat (sau produs) de v├ónt; anemogen. ÔŚŐ Depozit eolian = sediment format dintr-un material transportat de v├ónt. [Pron. e-o-li-an. / < fr. ├ęolien, cf. Eolus ÔÇô zeul v├ónturilor la greci].
EOLI├üN, -─é adj. ac╚Ťionat de v├ónt; anemogen. ÔÖŽ forma╚Ťie ~─â = forma╚Ťie geologic─â provenind din ac╚Ťiunea de transport, sedimentare sau de eroziune a v├óntului; harp─â ~─â = instrument muzical ale c─ârui corzi, ├«ntinse, sunt puse ├«n vibra╚Ťie sub ac╚Ťiunea v├óntului. (< fr. ├ęolien)
EOLI├üN ~├ín─â (~├ęni, ~├ęne) Care se datore╚Öte ac╚Ťiunii v├óntului. Energie ~an─â. [Sil. e-o-li-an] /<fr. ├ęolien
eolian a. relativ la Eol: harp─â eolian─â, instrument de coarde ce v├óntul le face s─â vibreze. ÔĽĹ din Eolida: dialect eolian.
Eolieni m. pl. unul din cele 4 triburi cari populară Grecia primitivă și cari emigrară apoi în Azia-Mică.
*eoli├ín, -─â s. ╚Öi adj. Locuitor din Eolia; eolic. Modu eolian sa┼ş eolic, unu din modurile vechi─ş muzic─ş grece╚Öt─ş. Harpa eolian─â (d. Eol, regele v├«nturilor), instrument cu coarde care vibreaz─â c├«nd bate v├«ntu.
eolian─â, harf─â ~ v. harf─â; sunet (7).
harf─â eolian─â v. harf─â; sunet.
EOLI├üN, -─é (< 1 fr., 2 {s} gr. Aiolos ÔÇ×Eol, zeul v├ónturilorÔÇŁ) s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. (La m. pl.) Unul dintre cele patru triburi ale elenilor. ÔÖŽ Persoan─â apar╚Ťin├ónd acestui trib. 2. Adj. Care este ac╚Ťionat sau produs de v├ónt. ÔŚŐ Energie e. = energie cinetic─â a maselor de aer atmosferic aflate ├«n mi╚Öcare relativ─â fa╚Ť─â de suprafa╚Ťa terestr─â. Relief e. = ansamblu de forme de relief sculptate prin ac╚Ťiunea de eroziune (defla╚Ťie ╚Öi coraziune) ╚Öi de acumulare. 3. Adj. (MUZ.) Mod. e. = mod medieval gregorian cu finala pe la.
EOLIENE, Insulele ~ v. Lipare, Insulele ~.

Eolian dex online | sinonim

Eolian definitie

Intrare: eolian
eolian adjectiv
  • silabisire: e-o-li-an
eolien