Dicționare ale limbii române

22 definiții pentru entuziasmare

entusiasma v vz entuziasma
entusiasmare sf vz entuziasmare
entuziasma vtr [At: VÎRNAV, F. M. II, 177 r/13 / V: ~usi~, ~siazma, ~azma, (îvr) intusiasma / P: ~zi-as~ / Pzi: ~mez / E: fr enthousiasmer] 1-2 A (se) lăsa cuprins de entuziasm (1) Si: a (se) înflăcăra, (grî) a (se) entusiasi (1-2), (îvr) a (se) entuzia (1-2) Vz a exalta, a pasiona.
entuziasmare sf [At: PONTBRIANT, D. / V: (înv) ~us~, ~uziazm~ / P: ~zi-as~ / Pl: ~mări / E: entuziasma] Înflăcărare Cf entuziasma (1).
entuziazmare sf vz entuziasmare
entusiazma v vz entuziasma
ENTUZIASMÁ, entuziasmez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) însufleți, a (se) înflăcăra. [Pr.: -zi-as-] – Din fr. enthousiasmer.
entuziazma v vz entuziasma
ENTUZIASMÁ, entuziasmez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) însufleți, a (se) înflăcăra. [Pr.: -zi-as-] – Din fr. enthousiasmer.
ENTUZIASMÁ, entuziasmez, vb. I. Tranz. A aduce in stare de entuziasm, a însufleți, a înflăcăra. V. exalta. Concertul a entuziasmat pe toți ascultătorii. ◊ Refl. Vorbește-mi despre actele tale eroice. Sînt tînăr și vreau să mă entuziasmez. SAHIA, N. 20. – Pronunțat: -zi-as-.
entuziasmá (a ~) (-zi-as-) vb., ind. prez. 3 entuziasmeáză
entuziasmá vb. (sil. -zi-as-), ind. prez. 1 sg. entuziasméz, 3 sg. și pl. entuziasmeáză
entuziasmáre s. f. (sil. -zi-as-), g.-d. art. entuziasmării
ENTUZIASMÁ vb. a (se) înflăcăra, a (se) însufleți, a (se) pasiona, (fig.) a (se) aprinde, a (se) încălzi, (rar fig.) a (se) învăpăia. (Proiectul l-a ~.)
ENTUZIASMÁ vb. I. tr., refl. A (se) însufleți, a (se) înflăcăra, a fi sau a face pe cineva să fie cuprins de entuziasm. [Cf. fr. enthousiasmer, it. entusiasmare].
ENTUZIASMÁRE s.f. Faptul de a (se) entuziasma. [< entuziasma].
ENTUZIASMÁ vb. tr., refl. a (se) însufleți, a (se) înflăcăra. (< fr. enthousiasmer)
A ENTUZIASMÁ ~éz tranz. A face să se entuziasmeze; a anima; a pasiona; a însufleți; a înflăcăra. [Sil. -zi-as-] /<fr. enthousiasmer
A SE ENTUZIASMÁ mă ~éz intranz. A fi cuprins de entuziasm; a se însufleți; a se înflăcăra; a se anima; a se antrena. /<fr. enthousiasmer
entuziasmà v. a inspira entuziasm, a transporta de admirațiune.
*entusiazméz v. tr. (d. entusiazm; fr. enthousiasmer). Umplu de entuziazm, înflăcărez: muzica te entusiazmează. V. refl. Mă însuflețesc, mă umplu de mare admirațiune: a se entusiazma pentru progres. – Și -ziazmez (după fr.).
ENTUZIASMA vb. a (se) înflăcăra, a (se) însufleți, a (se) pasiona, (fig.) a (se) aprinde, a (se) încălzi, (rar fig.) a (se) învăpăia. (Proiectul l-a ~.)

entuziasmare definitie

entuziasmare dex

Intrare: entuziasma
entuziasma verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -zi-as-
entusiasma
entusiazma
entuziazma
Intrare: entuziasmare
entuziasmare substantiv feminin
  • silabisire: -zi-as-
entusiasmare
entuziazmare