Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru engolpion

eg├│lpion sn vz engolpion
encolpion sn vz engolpion
encolpiu sn vz engolpion
engolf sn vz engolpion
engolp sn vz engolpion
engolpion sn [At: (a. 1589), cf. D. BOGDAN, GL. 61 / V: (├«vr) encol~, encolpiu (Pl: ~ie), (nob) ~golf (Pl: ~uri), ~golp, (├«nv) ~piu (A ╚Öi: ~piu; Pl: ~uri) sn / A ╚Öi: ~pion / P: ~pi-on / Pl: ~uri / E: ngr ß╝É╬Ż╬║߯╣╬╗¤Ç╬╣╬┐╬Ż] 1 (├Änv) Iconi╚Ť─â sfin╚Ťit─â purtat─â de cre╚Ötini la g├ót Si: medalion, panaghie. 2 (Spc) Icoan─â lucrat─â dintr-un metal pre╚Ťios sau din smal╚Ť purtat─â la g├ót de arhierei Si: medalion,panaghie. 3 (Rel; ├«vr) Bucat─â p─âtrat─â de p├ónz─â de in, brodat─â, ornamentat─â cu pietre pre╚Ťioase, care se fixeaz─â cu l─ân╚Ťi╚Öoare de aur pe pieptul tunicii purtate de preo╚Ťii evrei ├«n timpul slujbei religioase. modificat─â
engolpiu sn vz engolpion
ENGOLPI├ôN, engolpioane, s. n. Iconi╚Ť─â rotund─â sau oval─â lucrat─â dintr-un metal pre╚Ťios, cu chipul M├óntuitorului sau al Sfintei Fecioare, pe care o poart─â arhiereii la g├ót. [Pr.: -pi-on] ÔÇô Din ngr. enk├│lpion.
ENGOLPI├ôN, engolpioane, s. n. Iconi╚Ť─â lucrat─â dintr-un metal pre╚Ťios sau din smal╚Ť, pe care o poart─â arhiereii at├órnat─â de g├ót. [Pr.: -pi-on] ÔÇô Din ngr. enk├│lpion.
engolpión (-pi-on) s. n., pl. engolpioáne
engolpión s. n. (sil. -pi-on), pl. engolpioáne
ENGÓLPION s. (BIS.) panaghie.
eng├│lpion (engolpio├íne), s. n. ÔÇô Mic─â imagine sacr─â sm─âl╚Ťuit─â, purtat─â la g├«t de anumi╚Ťi demnitari ai bisericii ortodoxe. ÔÇô Var. (├«nv.) engolpiu. Ngr. ß╝É╬│¤░¤î╬╗¤Ç╬╣╬┐╬Ż, de la ¤░¤î╬╗¤Ç╬┐¤é ÔÇ×s├«nÔÇŁ (Murnu 21).
engolpion n. iconi╚Ť─â de aur sau de smal╚Ť pe care arhiereii o poart─â pe piept: ea reproduce chipul lui Isus sau a sfintei Fecioare (de aceea se mai nume╚Öte panaghia, panaghion): ca un engolpion tocmai de minuni s─âv├ór╚Öitor PANN. [Gr. mod.].
engolpi├│n n., pl. oane (ngr. eng├│lpion, d. vgr. egk├│lpios, ╚Ťinut ├«n s├«n, d. en, ├«n, ╚Öi k├│lpos, s├«n. V. golf). Iconi╚Ť─â de smal╚Ť pe care o poart─â la pept arhierei─ş ╚Öi uni─ş arhimandri╚Ť─ş. ÔÇô Ma─ş rar ╚Öi eng├│lpi┼ş.
ENGOLPION s. (BIS.) panaghie.
engolpi├│n, engolpioane s. n. Icoan─â mic─â din metal, oval─â sau rotund─â, cu chipul Maicii Domnului sau al M├óntuitorului, pe care ierarhii ortodoc╚Öi o poart─â la piept ca semn c─â trebuie s─â aib─â permanent pe Iisus ├«n inima lor ╚Öi pe Maica Domnului ca mijlocitoare c─âtre Dumnezeu; ├«╚Öi are originea de la primii cre╚Ötini, care purtau la g├ót moa╚Öte ale sfin╚Ťilor pentru a-╚Öi p─âstra ├«ncrederea ├«n puterea lui Dumnezeu; panaghie. ÔÇô Din gr. enkolpion.

Engolpion dex online | sinonim

Engolpion definitie

Intrare: engolpion
engolpion substantiv neutru
  • silabisire: -pi-on
engolf
encolpiu
engolp
engolpiu
encolpion
egolpion