Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru energetic

energetic, ~ă [At: PETICĂ, O. 462 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr énérgétique] 1 a (D. teorii, concepții etc.) Care este în conformitate cu teoriile energetismului. 2 a Care favorizează producerea de energie (11). 3 a Privitor la producerea și la folosirea diferitelor forme de energie (11). 4-5 a (D. corpuri, substanțe, surse de energie etc.) Care produce sau furnizează energie (11). 6 a Care se referă la energie (11). 7 a Specific energiei (11). 8 a Care aparține energiei (11). 9 sf Ramură a fizicii care studiază fenomenele produse în sistemele fizice din punctul de vedere al transformărilor de energie dintr-o formă în alta. 10 sf Ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul surselor și al posibilităților tehnice de exploatare și utilizare a diferitelor forme de energie.
ENERGÉTIC, -Ă, energetici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Privitor la producerea și la folosirea diferitelor forme de energie. ◊ Sistem energetic = ansamblu de instalații organizat unitar în scopul producerii transportului și distribuției energiei electrice pe un anumit teritoriu. 2. S. f. Ramură a fizicii care studiază fenomenele produse în sistemele fizice din punctul de vedere al transformărilor de energie dintr-o formă în alta; ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul surselor și al posibilităților tehnico-economice de exploatare și de utilizare a diferitelor forme de energie. – Din fr. énergétique.
ENERGÉTIC, -Ă, energetici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Privitor la producerea și la folosirea diferitelor forme de energie. ◊ Sistem energetic = ansamblu de instalații organizat unitar în scopul producerii, transmisiunii și distribuției energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. 2. S. f. Ramură a fizicii care studiază fenomenele produse în sistemele fizice din punctul de vedere al transformărilor de energie dintr-o formă în alta; ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul surselor și al posibilităților tehnico-economice de exploatare și de utilizare a diferitelor forme de energie. – Din fr. énergétique.
ENERGÉTIC, -Ă, energetici, -e, adj. Referitor la producerea și folosirea diferitelor forme de energie. O dată cu construirea unei puternice industrii grele, țările de democrație populară dezvoltă bazele de materii prime și bazele energetice necesare aprovizionării acestei industrii. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2576. Aceste alimente, producînd o cantitate de energie calorică, sînt numite alimente energetice sau termogene. ANATOMIA 165.
energétic adj. m., pl. energétici; f. energétică, pl. energétice
energétic adj. m., pl. energétici; f. sg. energétică, pl. energétice
ENERGÉTIC, -Ă adj. Referitor la energie, care dă energie. [Cf. fr. énergétique, it. energetico].
ENERGÉTIC, -Ă I. adj. referitor la energie, care produce energie. ♦ sistem ~ = ansamblu de instalații pentru producerea, transmiterea și distribuția energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. II. s. f. 1. ramură a științelor tehnice, despre descoperirea și exploatarea surselor de energie, posibilitățile de utilizare a acesteia, precum și construirea și exploatarea sistemelor energetice. 2. informație în serviciul economiei de energie. (< fr. énergétique)
ENERGÉTIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de energie și de energetică; privitor la energie și la energetică. Bază ~că. Sistem ~. /<fr. énergétique
*energétic, -ă adj. (vgr. energetikós). Fiz. Care poate dezvolta forță, vorbind de corpurĭ.

energetic definitie

energetic dex

Intrare: energetic
energetic adjectiv