Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru energetic

energetic, ~─â [At: PETIC─é, O. 462 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr ├ęn├ęrg├ętique] 1 a (D. teorii, concep╚Ťii etc.) Care este ├«n conformitate cu teoriile energetismului. 2 a Care favorizeaz─â producerea de energie (11). 3 a Privitor la producerea ╚Öi la folosirea diferitelor forme de energie (11). 4-5 a (D. corpuri, substan╚Ťe, surse de energie etc.) Care produce sau furnizeaz─â energie (11). 6 a Care se refer─â la energie (11). 7 a Specific energiei (11). 8 a Care apar╚Ťine energiei (11). 9 sf Ramur─â a fizicii care studiaz─â fenomenele produse ├«n sistemele fizice din punctul de vedere al transform─ârilor de energie dintr-o form─â ├«n alta. 10 sf Ramur─â a tehnicii care se ocup─â cu studiul surselor ╚Öi al posibilit─â╚Ťilor tehnice de exploatare ╚Öi utilizare a diferitelor forme de energie.
ENERG├ëTIC, -─é, energetici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Privitor la producerea ╚Öi la folosirea diferitelor forme de energie. ÔŚŐ Sistem energetic = ansamblu de instala╚Ťii organizat unitar ├«n scopul producerii transportului ╚Öi distribu╚Ťiei energiei electrice pe un anumit teritoriu. 2. S. f. Ramur─â a fizicii care studiaz─â fenomenele produse ├«n sistemele fizice din punctul de vedere al transform─ârilor de energie dintr-o form─â ├«n alta; ramur─â a tehnicii care se ocup─â cu studiul surselor ╚Öi al posibilit─â╚Ťilor tehnico-economice de exploatare ╚Öi de utilizare a diferitelor forme de energie. ÔÇô Din fr. ├ęnerg├ętique.
ENERG├ëTIC, -─é, energetici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Privitor la producerea ╚Öi la folosirea diferitelor forme de energie. ÔŚŐ Sistem energetic = ansamblu de instala╚Ťii organizat unitar ├«n scopul producerii, transmisiunii ╚Öi distribu╚Ťiei energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. 2. S. f. Ramur─â a fizicii care studiaz─â fenomenele produse ├«n sistemele fizice din punctul de vedere al transform─ârilor de energie dintr-o form─â ├«n alta; ramur─â a tehnicii care se ocup─â cu studiul surselor ╚Öi al posibilit─â╚Ťilor tehnico-economice de exploatare ╚Öi de utilizare a diferitelor forme de energie. ÔÇô Din fr. ├ęnerg├ętique.
ENERG├ëTIC, -─é, energetici, -e, adj. Referitor la producerea ╚Öi folosirea diferitelor forme de energie. O dat─â cu construirea unei puternice industrii grele, ╚Ť─ârile de democra╚Ťie popular─â dezvolt─â bazele de materii prime ╚Öi bazele energetice necesare aprovizion─ârii acestei industrii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2576. Aceste alimente, produc├«nd o cantitate de energie caloric─â, s├«nt numite alimente energetice sau termogene. ANATOMIA 165.
energ├ętic adj. m., pl. energ├ętici; f. energ├ętic─â, pl. energ├ętice
energ├ętic adj. m., pl. energ├ętici; f. sg. energ├ętic─â, pl. energ├ętice
ENERG├ëTIC, -─é adj. Referitor la energie, care d─â energie. [Cf. fr. ├ęnerg├ętique, it. energetico].
ENERG├ëTIC, -─é I. adj. referitor la energie, care produce energie. ÔÖŽ sistem ~ = ansamblu de instala╚Ťii pentru producerea, transmiterea ╚Öi distribu╚Ťia energiei electromagnetice pe un anumit teritoriu. II. s. f. 1. ramur─â a ╚Ötiin╚Ťelor tehnice, despre descoperirea ╚Öi exploatarea surselor de energie, posibilit─â╚Ťile de utilizare a acesteia, precum ╚Öi construirea ╚Öi exploatarea sistemelor energetice. 2. informa╚Ťie ├«n serviciul economiei de energie. (< fr. ├ęnerg├ętique)
ENERG├ëTIC ~c─â (~ci, ~ce) Care ╚Ťine de energie ╚Öi de energetic─â; privitor la energie ╚Öi la energetic─â. Baz─â ~c─â. Sistem ~. /<fr. ├ęnerg├ętique
*energ├ętic, -─â adj. (vgr. energetik├│s). Fiz. Care poate dezvolta for╚Ť─â, vorbind de corpur─ş.

Energetic dex online | sinonim

Energetic definitie

Intrare: energetic
energetic adjectiv