Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru emulsiune

emuls sn vz emulsie
emulsie sf [At: S. BĂRB. 24/5 / V: (înv) emuls sn, ~iune, ~lziune / Pl: ~ii / E: fr émulsion, it emulsione, lat emulsia] 1 Medicament lichid cu aspect lăptos preparat din semințe oleaginoase și apă. 2 Amestec dispersat obținut din cel puțin două lichide insolubile, unul în celălalt, de obicei uleioase sau rășinoase. 4 Preparat fotografic care se aplică pe plăcile și pe filmele fotografice.[1] modificată
emulsiune sf vz emulsie
emulziune sf vz emulsie
EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. – Din fr. émulsion.
EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. – Din fr. émulsion.
EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec lichid al unor particule insolubile (de obicei de corpuri grase ori rășinoase), pentru a obține un preparat nou. ♦ Stratul sensibil la acțiunea luminii depus pe un material fotografic.
emúlsie (-si-e) s. f., art. emúlsia (-si-a), g.-d. art. emúlsiei; pl. emúlsii, art. emúlsiile (-si-i-)
emúlsie s. f. (sil. -si-e), art. emúlsia (sil. -si-a), g.-d. art. emúlsiei; pl. emúlsii, art. emúlsiile (sil. -si-i-)
EMÚLSIE s.f. Amestec lichid care conține în suspensie particule insolubile. ♦ Strat fotosensibil de pe un material fotografic. [Pron. -si-e, gen. -iei, var. emulsiune s.f. / < fr. émulsion, cf. lat. emulsio < emulgere – a mulge].
EMULSIÚNE s.f. v. emulsie.
EMÚLSIE s. f. 1. amestec dispers din două lichide insolubile unul în celălalt. 2. strat fotosensibil de pe un material fotografic. (< fr. émulsion)
EMÚLSIE ~i f. 1) Amestec dispers din două lichide insolubile unul în celălalt. ~ de ulei în apă. 2) Strat fotosensibil de pe hârtia sau filmele fotografice. [G.-D. emulsiei; Sil. -si-e] /<fr. émulsion
emulsiune f. medicament preparat cu semințe oleioase.
*emulsiúne f. (d. lat. emulgére, emúlsum, a mulge). Medicament lăptos scos din semințe oleaginoase, ca migdalele ș. a.
EMÚLSIE (< fr.; {s} lat. emulsus „muls”) s. f. (CHIM.) Sistem dispers neomogen format din două lichide nemiscibile, dintre care unul se află dispersat sub formă de picături fine în masa celuilalt. Pot fi naturale (ex. laptele, untul) sau artificiale (ex. cremele cosmetice). ◊ (FIZ.) E. fotografică = suspensie formată din microcristale de halogenuri (bromură sau clorură) de argint, dispersate într-o soluție vâscoasă de gelatină depusă de celuloid, hârtie, sticlă etc. ◊ E. nucleară = strat de e. fotografică pe un suport de sticlă, în care particulele elementare cu sarcină electrică sau alte particule ionizante lasă urme vizibile (după developare) la microscop; se utilizează în cercetările de fizică nucleară.

Emulsiune dex online | sinonim

Emulsiune definitie

Intrare: emulsie
emulsie substantiv feminin
  • silabisire: -si-e
emulziune
emuls
emulsiune