Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru emul

emul, ~ă smf [At: HELIADE, O. I, 380 / A și: (înv) emul / Pl: ~i, ~e / E: fr émule, lat emulus] Persoană care se străduiește să egaleze sau să întreacă pe cineva într-un domeniu de activitate Si: concurent, rival.
ÉMU, emu, s. m. Pasăre terestră de talie mare, originară din Australia, asemănătoare cu struțul, dar lipsită de creastă (Dromiceius novaehollandiae). [Acc. și: emú] – Din fr. emu, germ. Emu.
EMÚL, emuli, s. m. Persoană care se străduiește să egaleze sau să întreacă pe cineva într-un domeniu de activitate. – Din fr. émule, lat. aemulus.
EMÚL, emuli, s. m. Persoană care se străduiește să egaleze sau să întreacă pe cineva într-un domeniu de activitate. – Din fr. émule, lat. aemulus.
EMÚL, emuli, s. m. Persoană care se străduiește sî egaleze sau să întreacă pe cineva activînd în același domeniu; rival, concurent (în special în artă și în știință). După Alecsandri și Eminescu, care au creat adevărata limbă poetică pentru lirica noastră, Vlahuță e demnul urmaș și emul al lor. GHEREA, ST. CR. I 246. Toți emulii d-tale de aceeași școală vor gîndi toată noaptea... la isprava d-tale. CARAGIALE, O. VII 231. În școala de la Măgureanu... emulii lui Corai predau tinerilor greci și feciorilor noștri de boier «Memorabiile lui Socrate», «Phedon» și «Metafizica» lui Aristot. GHICA, S. A. 69.
ému (pasăre) s. m., art. émul; pl. ému
emúl (concurent) s. m., pl. emúli
emúl s. m., pl. emúli
EMÚL s. v. concurent.
EMÚL s.m. Rival, concurent (mai ales în artă, în știință). [Cf. fr. émule, lat. aemulus].
EMÚL s. m. rival, concurent (într-un domeniu). (< fr. émule, lat. aemulus)
EMÚL ~i m. Persoană care se străduiește să egaleze sau să întreacă pe cineva. /<fr. émule, lat. aemulus
emul m. concurent, rival.
*émul, -ă s. și adj., pl. m. lĭ (lat. áemulus, rival). Care caută să ajungă orĭ să-l întreacă pe altu înălțîndu-se pînă la el. V. rival.
EMUL s. concurent, rival. (~ al cuiva în cîmpul literaturii.)
EMU (< germ.) Pasăre terestră acarinată, de talie mare (până la 2 m), endemică în Australia și asemănătoare cu struțul, dar lipsită de creasta cornoasă de pe cap, foarte bună alergătoare (70 km/h) și înotătoare (Dromiceius novaehollandiae). Specie ocrotită.

emul definitie

emul dex

Intrare: emu (' -)
emu ' -
Intrare: emul
emul substantiv masculin