Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru emfiteoză

emfiteo sf [At: COSTINESCU / V: ~eu / P: ~te-o~ / Pl: ~e / E: fr emphytéose, lat emphyteusis, ngr εμφνῖενσις] Contract pe termen lung care conferă celui care ia o proprietate în arendă sau cu chirie dreptul de ipotecă, de arendă, de transmitere la moștenitori etc. Si: arendă, chirie, embatic (1).[1]
emfiteu sf vz emfiteoză
EMFITEÓZĂ, emfiteoze, s. f. Contract pe termen lung cu drept de ipotecă pe proprietatea închiriată sau arendată. [Pr.: -te-o-] – Din fr. emphytéose.
EMFITEÓZĂ, emfiteoze, s. f. Contract pe termen lung cu drept de ipotecă pe proprietatea închiriată sau arendată. [Pr.: -te-o-] – Din fr. emphytéose.
emfiteóză (-te-o-) s. f., g.-d. art. emfiteózei; pl. emfiteóze
emfiteóză s. f. (sil. -te-o-), g.-d. art. emfiteózei; pl. emfiteóze
EMFITEÓZĂ s. v. embatic.
EMFITEÓZĂ s.f. Contract pe termen lung cu drept de ipotecă pe proprietatea închiriată sau arendată. [Pron. -te-o-. / < fr. emphytéose, cf. lat., gr. emphyteusis].
EMFITEÓZĂ s. f. contract pe termen lung cu drept de ipotecă pe proprietatea închiriată sau arendată. (< fr. emphytéose)
emfiteoză f. contract pe termen lung (chiar până la 99 de ani).
*enfitéuză f., pl. e (vgr. emphýteusis, plantare, adică „arendare așa de lungă, în cît poțĭ planta și aștepta pînă cînd pomiĭ vor rodi”). Contract pin care se cedează altuĭa pe tot-de-a-una saŭ pe mult timp o moșie cu condițiunea de a plăti anual o sumă anumită (embatic).
EMFITEO s. embatic, (înv., în Mold.) bezmăn. (~ este o arendă pe termen foarte lung.)

emfiteoză definitie

emfiteoză dex

Intrare: emfiteoză
emfiteoză substantiv feminin
  • silabisire: -te-o-
emfiteuză