Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru elicostat

elicostat sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: fr hélicostat] Aparat de zburat alcătuit dintr-un mic balon și o elice. corectată
ELICOSTÁT, elicostate, s. n. Aparat de zburat prevăzut cu o elice de susținere și completat printr-un mic balon. – Din fr. hélicostat.
ELICOSTÁT, elicostate, s. n. Aparat de zburat prevăzut cu o elice de susținere și completat printr-un mic balon. – Din fr. hélicostat.
!elicostát (-cos-tat/-co-stat) s. n., pl. elicostáte
elicostát s. n. (sil. mf. -stat), pl. elicostáte
ELICOSTÁT s.n. Aparat de zburat prevăzut cu o elice de susținere și completat printr-un mic balon. [Var. helicostat s.n. / < fr. hélicostat].
ELICOSTÁT s. n. aparat de zburat cu o elice portantă și cu un balon. (< fr. hélicostat)
ELICOSTAT aparat de zbor prevăzut cu elice portantă, atașate unor aerostate tip dirijabil legate între ele printr-un cadru metalic pe care se află o cabină și două motoare care acționează elicea.
ELICO- (HELICO-) „elice, spiralat, spirală”. ◊ gr. helix, ikos „spirală” > fr. hélico-, engl. id., it. elico-, germ. heliko- > rom. elico- și helico-. □ ~id (v. -id), s. n., 1. Curbă generată de învîrtirea unei parabole obișnuite în jurul unui cerc. 2. Suprafață generată de o curbă supusă unei mișcări elicoidale; ~pter (helicopter) (v. -pter), s. n., aeronavă mai grea decît aerul, prevăzută cu una sau mai multe elice orizontale și care poate decola și ateriza pe verticală; ~stat (helicostat) (v. -stat), s. n., aparat de zburat, prevăzut cu o elice de susținere și completat cu un balon; ~steg (helicosteg) (v. -steg), s. m., porțiune de înrulare în spirală a camerelor unei cochilii pluriloculare, prezentă la foraminifere; ~tremă (helicotremă) (v. -tremă), s. f., orificiu rotund al labirintului cohlear.

elicostat definitie

elicostat dex

Intrare: elicostat
elicostat substantiv neutru
  • silabisire: -stat