Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

27 defini╚Ťii pentru eliberare

elibera [At: CODRESCU, C. I, IV/19 / Pzi: ~rez / E: lat eliberare] 1-6 vtrp (C.i. persoane, colectivit─â╚Ťi umane) A ├«nl─âtura oprimarea na╚Ťional─â, politic─â, social─â Si: a desc─âtu╚Öa, a dezrobi, a emancipa. 7-10 vtrp (C. indic─â ╚Ť─âri, teritorii, ora╚Öe etc.) A sc─âpa de ocupa╚Ťie militar─â sau de sub domina╚Ťie str─âin─â. 11-12 vtrp (D. militari) A se l─âsa la vatr─â. 13-14 vtrp (C.i. acte, documente justificative etc.) A da cuiva (la cerere). 15-16 vtrp (C.i. m─ârfuri) A preda contra unui bon (de plat─â). 17-18 vtr A (se) degaja dintr-o str├ónsoare. 19-20 vtr A (se) debarasa de un obiect care jeneaz─â. 21 vr (Fig) A se destinde. 22-23 vtrp (Rar) A da la iveal─â. 24-25 vtrp (C.i. terenuri, ├«nc─âperi etc.) A (se) evacua. 26-27 vtr (C.i. substan╚Ťe) A elimina, a degaja. 28 vr (Chm; d. atomi) A se desprinde dintr-o molecul─â, r─âm├ón├ónd ├«n stare liber─â. 29 vt (C.i. persoane, urmat de determin─âri ca ÔÇ×din postÔÇŁ, ÔÇ×din func╚ŤieÔÇŁ) A scoate.
eliberare sf [At: CODRESCU, C. I, IV/5 / Pl: ~r─âri / E: elibera] 1 Punere ├«n stare de libertate Si: (├«nv) elibera╚Ťie, (pop) slobozire. 2-4 ├Änl─âturare a oprim─ârii na╚Ťionale, politice, sociale. 5-6 Ie╚Öire de sub ocupa╚Ťie militar─â (sau de sub domina╚Ťie str─âin─â). 7 L─âsare la vatr─â. 8 ├Änm├ónare (la cerere), de c─âtre o institu╚Ťie, a unor acte, documente justificative etc. 9 Predare a unei m─ârfi, contra unui bon (de plat─â). 10 Degajare dintr-o str├ómtoare. 11 Debarasare de un obiect care jeneaz─â. 12 (Fig) Destindere. 13 Evacuare a unei ├«nc─âperi, teren etc. 14 Eliminare a unor substan╚Ťe. 15 (Chm) Trecere a unui atom ├«n stare liber─â. 16 Scoatere a unei persoane dintr-o func╚Ťie.
ELIBER├ü, eliberez, vb. I. Tranz. 1. A da libertate, a pune ├«n stare de libertate; a ├«nl─âtura oprimarea (na╚Ťional─â, politic─â, social─â); a dezrobi, a desc─âtu╚Öa, a emancipa. ÔŚŐ Refl. Popoarele coloniale s-au eliberat. ÔÖŽ Refl. (Despre militari) A fi l─âsat la vatr─â. ÔÖŽ Refl. (Despre atomi) A se desprinde dintr-o molecul─â, r─âm├ón├ónd ├«n stare liber─â. 2. A scoate dintr-o func╚Ťie. 3. A da cuiva (la cerere) un act, un document oficial etc. ÔÖŽ A preda o marf─â. 4. A face liber─â o ├«nc─âpere, un teren etc.; a goli, a evacua. ÔÇô Din lat. eliberare.
ELIBER├üRE, eliber─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) elibera ╚Öi rezultatul ei; liberare. ÔÇô V. elibera.
ELIBER├ü, eliberez, vb. I. Tranz. 1. A da libertate, a pune ├«n stare de libertate; a ├«nl─âtura oprimarea (na╚Ťional─â, politic─â, social─â); a dezrobi, a desc─âtu╚Öa, a emancipa. ÔŚŐ Refl. Popoarele coloniale s-au eliberat. ÔÖŽ Refl. (Despre militari) A fi l─âsat la vatr─â. ÔÖŽ Refl. (Despre atomi) A se desprinde dintr-o molecul─â, r─âm├ón├ónd ├«n stare liber─â. 2. A scoate dintr-o func╚Ťie. 3. A da cuiva (la cerere) un act, un document oficial etc. ÔÖŽ A preda o marf─â. 4. A face liber─â o ├«nc─âpere, un teren etc.; a goli, a evacua. ÔÇô Din lat. eliberare.
ELIBER├üRE, eliber─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) elibera ╚Öi rezultatul ei; liberare. ÔÇô V. elibera.
ELIBER├ü, eliberez, vb. I. Tranz. 1. A da libertate (cuiva), a pune ├«n stare de libertate, a ├«nl─âtura oprimarea, subjugarea suferit─â de cineva; a dezrobi, a desc─âtu╚Öa. Eliber├«nd Rom├«nia, Armata Sovietic─â a d─âr├«mat zidurile ├«nchisorii ├«n care regimul burghezo-mo╚Öieresc ╚Öi imperialismul str─âin ╚Ťineau ├«nl─ân╚Ťuit poporul rom├«n. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 517. Opera de industrializare socialist─â ╚Öi de transformare socialist─â a agriculturii elibereaz─â pe omul muncitor de nesiguran╚Ťa ├«n fa╚Ťa zilei de m├«ine, de ╚Öomaj, mizerie, foamete. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2382. ÔÖŽ Refl. (Despre militari, ie╚Öit din uz) A fi l─âsat la vatr─â. Sf├«r╚Öise cei ╚Öapte ani de armat─â ╚Öi se eliberase. CAMIL PETRESCU, O. II 99. ÔÖŽ Refl. (Chim.; despre atomi) A se desprinde dintr-o molecul─â, r─âm├«n├«nd ├«n stare liber─â. 2. A des─ârcina dintr-o func╚Ťie. A fost eliberat din postul de director. 3. (Despre institu╚Ťii, autorit─â╚Ťi) A da cuiva, la cerere, un act, o h├«rtie oficial─â. Sfaturile populare elibereaz─â cet─â╚Ťenilor diferite acte de stare civil─â. ÔÖŽ (├Än magazine) A preda marfa contra bonului care atest─â plata. 4. (Cu privire la o ├«nc─âpere, un teren etc.) A face liber, a goli, a evacua. Localul a fost eliberat la timp. Ôľş Recoltarea grabnic─â a culturilor de toamn─â este cerut─â ╚Öi de nevoia de a elibera ogoarele pentru efectuarea ├«ns─âm├«n╚Ť─ârilor de toamn─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2776. M├«ine v─â eliber─âm biroul... Vi-l amenaja╚Ťi cum crede╚Ťi. V. ROM. martie 1954, 43.
ELIBER├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a elibera. 1. Punere ├«n libertate, dezrobire, desc─âtu╚Öare. Eliberarea Rom├«niei de c─âtre Armata Sovietic─â n-a ├«nsemnat numai eliberarea na╚Ťional─â a ╚Ť─ârii noastre, dar ea a creat condi╚Ťiile necesare ╚Öi toate premisele pentru zdrobirea claselor dominante ÔÇô mo╚Öierii ╚Öi capitali╚Ötii. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 387. Partidul revolu╚Ťionar marxist este arma principal─â ├«n m├«inile clasei muncitoare, ├«n lupta ei pentru eliberarea de sub jugul capitalist, pentru victoria socialismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 355, 2/2. ÔÖŽ (Ie╚Öit din uz) L─âsare la vatr─â. 2. Des─ârcinare dintr-o func╚Ťie, dintr-un post. Eliberarea tovar─â╚Öului din func╚Ťia pe care o ocupa. 3. ├Änm├«nare de c─âtre o institu╚Ťie, o autoritate, a unui act la cerere. ÔÖŽ Predare a unei m─ârfi contra bonului de plat─â achitat. 4. (Chim.) Trecere a unui atom ├«n stare liber─â.
eliberá (a ~) vb., ind. prez. 3 elibereáză
eliberáre s. f., g.-d. art. eliberắrii; pl. eliberắri
eliber├í vb., ind. prez. 1 sg. eliber├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. elibere├íz─â
eliberáre s. f., g.-d. art. eliberării; pl. eliberări
ELIBERÁ vb. 1. a libera, a salva, a scăpa, a scoate, (înv. și pop.) a slobozi, (pop.) a mântui, (înv.) a apuca, a ierta, a volnici. (I-a ~ din robie.) 2. v. dezrobi. 3. v. ieși. 4. v. libera. 5. v. desprinde. 6. v. desface. 7. v. desărcina. 8. v. debloca. 9. v. evacua.
ELIBER├üRE s. 1. liberare, salvare, sc─âpare, scoatere, (├«nv. ╚Öi pop.) slobozire, (pop.) m├óntuire, (├«nv.) sc─âp─âtur─â. (~ lor din robie.) 2. v. dezrobire. 3. v. ie╚Öire. 4. v. liberare. 5. v. desfacere. 6. des─ârcinare, desc─âunare, scoatere. (~ cuiva dintr-o func╚Ťie.) 7. v. deblocare. 8. v. evacuare.
A elibera Ôëá a angaja, a aresta, a aservi, a cotropi, a cuceri, a ├«nrobi, a robi, a subjuga, a supune
Eliberare Ôëá angajare, arestare, aservire, cotropire
ELIBER├ü vb. I. I. tr. 1. A pune ├«n libertate; a dezrobi; a libera. ÔÖŽ (Mil.) A l─âsa la vatr─â un contingent, un osta╚Ö. 2. A preda, a emite (un act, un document, o marf─â etc.). II. refl. A se libera din armat─â, a termina serviciul militar. [< lat. eliberare].
ELIBER├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) elibera ╚Öi rezultatul ei; liberare; l─âsare la vatr─â. [< elibera].
ELIBER├ü vb. I. tr. 1. a pune ├«n libertate; a dezrobi; a libera. ÔŚŐ (mit.) a l─âsa la vatr─â un contingent, un osta╚Ö. ÔŚŐ a scoate din func╚Ťie; a des─ârcina. 2. a emite (un act, o marf─â etc.). 3. a evacua, a degaja (o camer─â, un teren). II. refl. 1. a se libera din armat─â. 2. (despre atomi) a se desprinde dintr-o molecul─â, r─âm├ón├ónd ├«n stare liber─â. (< lat. eliberare)
eliber├í (eliber├ęz, eliber├ít), vb. ÔÇô A elibera, a pune ├«n libertate. Lat. eliberare (sec. XIX). ÔÇô Der. eliberator, adj.
A ELIBER├ü ~├ęz tranz. 1) A face liber. 2) (persoane) A da afar─â (dintr-o func╚Ťie sau dintr-un post) ca fiind necorespunz─âtor; a destitui; a scoate; a concedia. 3) (adeverin╚Ťe, acte oficiale) A pune la dispozi╚Ťie ca urmare a unei solicit─âri. ~ unei persoane un act. 4) (marf─â) A preda ├«n urma achit─ârii unei facturi. 5) (├«nc─âperi, terenuri) A l─âsa liber. ~ camera. 6) (de╚Ťinu╚Ťi) A pune la libertate. 7) (persoane) A face s─â fie liber; a dispersa. ~ de serviciul militar. 8) A scoate dintr-o stare de ├«ncordare; a l─âsa s─â fie liber; a sl─âbi. ~ un mecanism /<lat. eliberare
A SE ELIBER├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre popoare, state, regiuni etc.) A deveni liber; a dob├óndi libertate. 2) A c─âp─âta timp liber; a avea r─âgaz. 3) A reu╚Öi s─â se izb─âveasc─â de ceva jenant. ~ de tutel─â. 4) (despre militari) A termina serviciul militar; a se retrage din armat─â. 5) (despre atomi) A se desprinde de la o molecul─â, r─âm├ón├ónd ├«n stare liber─â. /<lat. eliberare
eliberà v. a remite, a preda: a elibera un certificat.
*eliber├ęz v. tr. (lat. el├şbero, -├íre). Liberez, da┼ş drumu: a elibera un soldat din servici┼ş. Emit: a elibera un certificat.
ELIBERA vb. 1. a libera, a salva, a sc─âpa, a scoate, (├«nv. ╚Öi pop.) a slobozi, (pop.) a m├«ntui, (├«nv.) a apuca, a ierta, a volnici. (I-a ~ din robie.) 2. a (se) dezrobi, a (se) emancipa, a (se) libera, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) m├«ntui, (pop.) a (se) slobozi, (├«nv.) a (se) volnici, (fig.) a (se) desc─âtu╚Öa. (I-a ~ pe ╚Ť─âranii dependen╚Ťi.) 3. a ie╚Öi, a se libera, a sc─âpa. (S-a ~ din ├«nchisoare.) 4. a (se) libera, a sc─âpa, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) slobozi. (Te-ai ~ din armat─â?) 5. a se desprinde, a se libera, a sc─âpa. (S-a ~ din str├«nsoare.) 6. a degaja, a desface, a libera, a scoate, (├«nv. ╚Öi pop.) a slobozi. (L-a ~ din funii) 7. a des─ârcina, a desc─âuna, a scoate. (A ~ pe cineva dintr-o func╚Ťie.) 8. a debloca, a degaja. (A ~ un drum ├«nz─âpezit.) 9. a evacua, a goli, a libera. (A ~ o locuin╚Ť─â.)
ELIBERARE s. 1. liberare, salvare, sc─âpare, scoatere, (├«nv. ╚Öi pop.) slobozire, (pop.) m├«ntuire, (├«nv.) sc─âp─âtur─â. (~ lor din robie.) 2. dezrobire, emancipare, emancipa╚Ťie, liberare, (├«nv. ╚Öi pop.) m├«ntuire, (pop.) slobozire, (├«nv. ╚Öi reg.) slobozenie, (├«nv.) slobozie, (fig.) desc─âtu╚Öare. (~ ╚Ť─âranilor dependen╚Ťi.) 3. ie╚Öire, liberare, sc─âpare. (Dup─â ~ lui din ├«nchisoare.) 4. (MIL.) liberare, l─âsare la vatr─â. (~ unui osta╚Ö ├«n termen.) 5. desfacere, desprindere, liberare, sc─âpare, (├«nv. ╚Öi pop.) slobozire. (~ lui din str├«nsoare.) 6. des─ârcinare, desc─âunare, scoatere. (~ cuiva dintr-o func╚Ťie.) 7. deblocare, degajare. (~ unui drum ├«nz─âpezit.) 8. evacuare, golire, liberare. (~ unei locuin╚Ťe.)
ORGANIZA╚ÜIA PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI (O.E.P.), organiza╚Ťie creat─â ├«n 1964 ├«n Ierusalimul de Est, de c─âtre reprezentan╚Ťi ai poporului palestinian, ai unor organiza╚Ťii profesionale ╚Öi populare ╚Öi ai unor mi╚Öc─âri ale rezisten╚Ťei palestiniene. Organul s─âu suprem este Consiliul Na╚Ťional Palestinian (C.N.P.), de fapt parlamentul poporului palestinian, compus din 530 membri, din care 180 din teritoriile arabe ocupate de Israel. ├Äntre sesiunile acestuia orient─ârile generale sunt adoptate de Consiliul Central al O.E.P. ├Äntreaga activitate a organiza╚Ťiei este condus─â de Consiliul Executiv format din 15 membri, printre care ╚Öi reprezenta╚Ťi a 6 organiza╚Ťii ale rezisten╚Ťei palestiniene. Pre╚Öedinte al Comitetului Executiv este, din 1969, Yasser Arafat.

Eliberare dex online | sinonim

Eliberare definitie

Intrare: elibera
elibera verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: eliberare
eliberare substantiv feminin