Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru electiv

electiv, ~─â a [At: V├ÄRNAV, F. 26v/17 / Pl: ~i, ~e / E: fr ├ęlectif, lat electivus, -a, -um] 1-2 (D. forme de guvern─âm├ónt, func╚Ťii etc.) Care se bazeaz─â pe (sau se ocup─â prin) alegeri. 3-4 (D. persoane) Care este numit ├«ntr-o func╚Ťie (politic─â) (sau este destinat s─â ├«ndeplineasc─â o sarcin─â) prin alegeri. 5 Care se constituie prin alegeri. 6-7 Care se refer─â la alegeri sau la aleg─âtori. 8-9 Specific alegerilor sau aleg─âtorilor. 10-11 Care are scopul sau dreptul de a alege Si: electoral2. 12 (Chm; ├«nv; ├«s) Atrac╚Ťie (sau afinitate) ~─â Proprietate a unui corp simplu de a descompune un corp compus pentru a se uni cu unul din elementele sale componente.
ELECT├ŹV, -─é, electivi, -e, adj. Bazat pe alegeri; care are scopul sau dreptul de a alege. ÔÇô Din fr. ├ęlectif, lat. electivus.
ELECT├ŹV, -─é, electivi, -e, adj. Bazat pe alegeri; care are scopul sau dreptul de a alege. ÔÇô Din fr. ├ęlectif, lat. electivus.
ELECT├ŹV, -─é, electivi, -e, adj. Bazat pe alegere. Principiu electiv. ÔÖŽ Care are scopul sau dreptul de a alege. La 5 ianuarie 1859, Adunarea electiv─â din Moldova a ales ca domnitor pe colonelul Alexandru Ion Cuza. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2878.
elect├şv adj. m., pl. elect├şvi; f. elect├şv─â, pl. elect├şve
elect├şv adj. m., pl. elect├şvi; f. sg. elect├şv─â, pl. elect├şve
ELECT├ŹV, -─é adj. F─âcut prin alegere, bazat pe alegere. ÔÖŽ Care se d─â, se acord─â prin alegere. [< fr. ├ęlectif].
ELECT├ŹV, -─é adj. 1. bazat pe alegere. ÔŚŐ care se face, se acord─â prin alegere. 2. care procedeaz─â prin eliminare. (< fr. ├ęlectif, lat. electivus)
ELECT├ŹV ~─â (~i, ~e) Care este numit sau conferit prin alegeri; bazat pe alegeri. Organ ~. /<fr. ├ęlectif, lat. electivus
electiv a. 1. numit de electori: rege electiv; 2. dat prin elec╚Ťiune: func╚Ťiuni elective; 3. compus din aleg─âtori: adunare electiv─â.
*elect├şv, -─â adj. (lat. electivus). Numit or─ş dat pin elec╚Ťiune: prezident electiv, coron─â electiv─â. Compus din aleg─âtor─ş: adunare electiv─â.
ADUNAREA ELECTIV─é A MOLDOVEI, organ al puterii legislative, constituit ├«n urma alegerilor din dec. 1858, ├«n conformitate cu dispozi╚Ťiile electorale ale Anexei la Conven╚Ťia de la Paris (7 aug. 1858). ╚śi-a deschis lucr─ârile la 28 dec. 1858, iar ├«n ╚Öedin╚Ťa din 5 ian. 1859 a ales cu unanimitate de voturi pe Al. I. Cuza ca domn al Moldovei. ├Än dec. 1859 a fost dizolvat─â; ├«n 1860, ├«n urma unor alegeri s-a constituit o nou─â A. care a fuzionat cu cea a ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti, form├«ndu-se Adunarea Electiv─â a Rom├óniei.
ADUNAREA ELECTIV─é A ROM├éNIEI, organ al puterii legislative, constituit la 24 ian. 1862, prin contopirea Adun─ârii Elective a ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti cu cea a Moldovei. A adoptat m─âsuri privind unificarea legisla╚Ťiilor Principatelor Unite. ├Än cadrul A. s-a format (1862-1863) o alian╚Ť─â ├«ntre conservatori ╚Öi liberalii radicali, ├«n scopul detron─ârii lui Al. I. Cuza ╚Öi ├«nlocuirii lui cu un prin╚Ť dintr-o familie domnitoare str─âin─â, conform rezolu╚Ťiilor Adun─ârilor Ad-Hoc. Ne├«n╚Ťelegerile cu guvernul l-au determinat pe Al. I. Cuza s─â dizolve A. prin lovitura de stat de la 2/14 mai 1864. O nou─â A. a fost aleas─â ├«n toamna anului 1864. La 18 mai 1866 A. a fost dizolvat─â, fiind ├«nlocuit─â cu Adunarea Constituant─â.
ADUNAREA ELECTIV─é A ╚Ü─éRII ROM├éNE╚śTI, organ al puterii legislative, constituit ├«n urma alegerilor din ian. 1859, ├«n conformitate cu dispozi╚Ťiile electorale ale Anexei Conven╚Ťiei de la Paris (7 aug. 1858). ╚śi-a deschis lucr─ârile la 22 ian. 1859 ╚Öi a ales ├«n unanimitate pe Al. I. Cuza, domnul Moldovei ╚Öi ca domn al ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti (24 ian. 1859), ├«nf─âptuindu-se astfel Unirea Principatelor. Dizolvat─â ├«n dec. 1859. ├Än 1860 a fost contituit─â o nou─â A., dizolvat─â ├«n 1861. ├Än acela╚Öi an se formeaz─â o alt─â A., care a fuzionat cu cea a Moldovei, form├«ndu-se Adunarea Electiv─â a Rom├óniei.

Electiv dex online | sinonim

Electiv definitie

Intrare: electiv
electiv adjectiv