Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru elasticitate

elasticita sf vz elasticitate
elasticitate sf [At: AMFILONIE, G. F. 138r/8 / V: (îvr) elasticita, ~iți~ / Pl: ~tăți / E: fr élasticite, lat elasticitas, -atis] 1 (Fiz) Proprietate de a fi elastic. 2 (Atm) Însușire a țesutului conjunctiv de a fi constituit din fibre elastice (4). 3 (Atm) Însușire a fibrelor, ligamentelor etc. de a fi elastice (4). 4 Însușire a de a fi constituit dintr-un material elastic (3). 5-6 (Șfg) Suplețe. 7 Agilitate (în mișcări). 8 (Fig) Adaptabilitate. 9 (Fig) Mobilitate. 10 (Fig) Lipsă de fermitate. 11 (Fig) Posibilitatea de a interpreta ceva în diferite feluri. corectată
elastițitate sf vz elasticitate
ELASTICITÁTE s. f. Proprietatea de a fi elastic. – Din fr. élasticité.
ELASTICITÁTE s. f. Proprietatea de a fi elastic. – Din fr. élasticité.
ELASTICITÁTE, elasticități, s. f. Proprietatea de a fi elastic. Elasticitatea lamelor de oțel. ▭ Vrînd să sporești peste măsură elasticitatea unui fir, i-o poți compromite: ori se rupe firul, ori, în cazul cel mai bun, dispare elasticitatea, rămînînd firul întins, fără să se mai poată-n-toarce la loc, în starea normală. CARAGIALE, O. III 300. ◊ Fig. Setea ei de a-l asculta îl animează, dă minții și glasului lui o elasticitate și-o vibrare particulară. VLAHUȚĂ, O. A. III 63.
elasticitáte s. f., g.-d. art. elasticitắții
elasticitáte s. f., g.-d. art. elasticității
ELASTICITÁTE s. v. flexibilitate.
ELASTICITÁTE s.f. Proprietate a unor corpuri de a-și reveni la forma inițială după ce au fost momentan deformate. ◊ Teoria elasticității = capitol al mecanicii care se ocupă cu determinarea stării de tensiune și de deformație a corpurilor elastice supuse acțiunii unor sarcini exterioare. [Cf. fr. élasticité, it. elasticità].
ELASTICITÁTE s. f. 1. proprietatea de a fi elastic. ♦ teoria ~tății = capitol al mecanicii care se ocupă cu determinarea stării de tensiune și de deformare a corpurilor elastice supuse acțiunii unor sarcini exterioare. 2. limită de ~ = tensiune maximă la care poate fi supus un corp fără a rămâne cu deformații permanente. 3. (fig.) suplețe. 4. proprietate a unei variabile economice de a-și modifica mărimea sub influența altei variabile. (< fr. élasticité)
ELASTICITÁTE f. Caracter elastic. [G.-D. elasticității] /<fr. élasticité, lat. elasticitas, ~atis
elasticitate f. proprietatea unor corpuri de a-și relua forma și volumul, îndată ce încetează cauza care le-a modificat.
*elasticitáte f. (d. elastic). Proprietatea pe care o aŭ unele corpurĭ de a se lungi cînd le tragĭ și de a-șĭ relua forma primitivă cînd le lașĭ, ca guma. Fig. Flexibilitate, variabilitate: elasticitate de conștiință.
ELASTICITATE s. flexibilitate, mlădiere, suplețe. (~ unui corp solid.)
ELASTICITÁTE (< fr., lat.) s. f. 1. Proprietate a unor corpuri (solide, lichide, gazoase) de a se deforma, modificându-și volumul sau forma sub acțiunea solicitărilor exterioare și de a reveni la starea inițială după încetarea acestora. ◊ Teoria elasticității = capitol al mecanicii corpului solid care se ocupă cu determinarea stării de tensiune și stării de deformație a unui corp elastic, supus acțiunii unor sarcini exterioare, luându-se, eventual, în considerație influența temperaturii, a câmpului electromagnetic etc.; elastomecanică. 2. (REZ. MAT.) Limită de e. = solicitarea maximă la care poate fi supus un corp fără a rămâne cu deformații permanente. ◊ Modul de e. v. modul (3). 3. Elasticitatea rocilor colectoare = proprietate a rocilor colectoare de hidrocarburi de a-și modifica reversibil volumul porilor și fisurilor, sub acțiunea presiunii exterioare variabile (litostatică, tectonică) sau presiunii interioare (prin exploatare). 4. (EC.) Variațiile relative a două mărimi economice corelate între ele. Se calculează ca raport între rata (procentul) de creștere a unei mărimi x și rata (procentul) de creștere a altei mărimi y. ♦ Capacitatea unei bănci de a răspunde unei cereri crescute de credite și monedă într-o perioadă de expansiune economică și de a limita creditele și disponibilul de monedă într-o perioadă de supraîncălzire a pieței. ♦ Frecvența și mărimea variațiilor cursului unei valute. ◊ E. cererii = modificarea procentuală a cererii unei mărfi raportate la modificarea procentuală a prețului acesteia sau a venitului. Când cererea unei mărfi are o elasticitate-prețuri de 0,3% înseamnă că dacă crește cu 1% cererea crește numai 0,3%. ◊ E. de previziune = rata creșterii/scăderii relative a cererii prognozată pentru o viitoare creștere sau scădere de prețuri comparativ cu o perioadă anterioară. ◊ E. de înlocuire = proporția în care un factor de producție, o marfă, un serviciu, pot fi înlocuite cu altele pentru a răspunde unei schimbări de prețuri. E. monetară = variația ofertei de monedă conform necesităților economiei prin intervenția autorităților monetare (banca de emisiune) sau prin operațiunea de rescont efectuată de celelalte bănci.

elasticitate definitie

elasticitate dex

Intrare: elasticitate
elasticitate substantiv feminin
elastițitate
elasticita