Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru ecuson

ecusón sn [At: ALEXI, W. / S și: ecusson, equson / Pl: ~oane / E: fr écusson] 1 Blazon. 2 (Arh) Loc încadrat de decorații și ornamente pe care se pictează piese heraldice sau inscripții. 3 Ornament sculptat, pictat etc., de obicei în formă de scut, pe care sunt înfățișate inscripții, elemente heraldice etc. 4 Mică bucată de metal, de plastic sau țesătură atașată de îmbrăcăminte, având imprimate unele date despre persoana care o poartă. 5 Mică bucată de stofă sau de mătase cusută pe uniforma unui soldat, care indică arma, unitatea, detașamentul etc. căruia îi aparține. 6 (Mdv) Porțiune de piele netedă și lucioasă de sub perineu și de pe fese la bovine și la alte animale în care sensul firelor de păr este îndreptat de obicei în sus.
ECUSÓN, ecusoane, s. n. 1. Ornament sculptat, pictat etc., de obicei în formă de scut, pe care sunt înfățișate inscripții, elemente heraldice etc. 2. Plăcuță de metal, de plastic etc., având imprimate unele date despre persoana care o poartă, ca legitimație, la locul de muncă, la conferințe, congrese etc. – Din fr. écusson.
ECUSÓN, ecusoane, s. n. 1. Ornament sculptat, pictat etc., de obicei în formă de scut, pe care sunt înfățișate inscripții, elemente heraldice etc. 2. Mică bucată de metal, de plastic sau țesătură atașată de îmbrăcăminte, având imprimate unele date despre persoana care o poartă. – Din fr. écusson.
ecusón s. n., pl. ecusoáne
ecusón s. n., pl. ecusoáne
ECUSÓN s.n. 1. Stemă, blazon. 2. Placă de metal sau din alt material, de obicei în formă de scut, care poartă anumite însemne. ♦ (Arhit.) Loc încadrat de decorații și de ornamente pe care se sculptează piese heraldice sau inscripții. [Pl. -oane. / < fr. écusson].
ECUSÓN s. n. 1. mică bucată de stofă sau de mătase cusută pe o uniformă militară indicând arma, unitatea etc. ◊ mică piesă de plastic, de metal sau țesătură, purtată ca legitimație la locul de muncă, la congrese etc. 2. stemă blazon. 3. placă de metal sau alt material în formă de scut, care poartă anumite însemne. ◊ loc încadrat de decorații și ornamente pe care se sculptează piese heraldice sau inscripții. (< fr. écusson)
ECUSÓN ~oáne n. 1) Ornament împodobit cu inscripții, semne heraldice etc. 2) Mică bucată de stofă cusută pe o uniformă (în special militară), care indică apartenența la o unitate sau la o organizație. /<fr. écusson

ecuson definitie

ecuson dex

Intrare: ecuson
ecuson substantiv neutru