Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru ecruisare

ecruisá vi [At: MDENC / P: ~cru-i~ / Pzi: ~séz / E: ecruisaj cf fr écrouir] A modifica proprietățile unui metal (sau unui aliaj) în urma unui proces de deformare plastică la o temperatură inferioară celei la care începe recristalizarea.
ecruisáre sf [At: IOANOVICI, TEHN. 110 / P: ~cru-i~ / Pl: ~sắri / E: ecruisa] Modificare a proprietăților unui metal (sau ale unui aliaj) în urma unui proces de deformare plastică la o temperatură inferioară celei la care începe recristalizarea Si: ecruisaj (1).
ECRUISÁ, ecruisez, vb. I. Intranz. A modifica proprietățile unui metal sau unui aliaj în urma unui proces de deformare plastică la rece sau la o temperatură inferioară celei la care începe recristalizarea. [Pr.: -cru-i-] – Din ecruisaj (derivat regresiv). Cf. fr. écrouir.
ECRUISÁ, ecruisez, vb. I. Intranz. A modifica proprietățile unui metal sau unui aliaj în urma unui proces de deformare plastică la o temperatură inferioară celei la care începe recristalizarea. [Pr.: -cru-i-] – Din ecruisaj (derivat regresiv). Cf. fr. écrouir.
ecruisá (a ~) (e-cru-i-) vb., ind. prez. 3 ecruiseáză
ecruisá vb. (sil. -cru-i-), ind. prez. 1 ecruiséz, 3 sg. și pl. ecruiseáză
ECRUISÁ vb. I. tr. A modifica proprietățile unui metal prin deformații, mai ales prin batere la rece. [Pron. -cru-i-. / < ecruisare].
ECRUISÁRE s.f. Acțiunea de a ecruisa; ecruisaj. [Pron. -cru-i-. / cf. fr. écrouissage].
ECRUISÁ vb. tr. a întări suprafața unui metal prin deformarea acestuia la rece. (după fr. écrouir)
A ECRUISÁ ~éz tranz. (metale, aliaje) A modifica proprietățile prin deformare (la rece). /Din ecruisaj
ECRUISÁRE (< ecruisaj) s. f. (METAL.) Operație de trecere a unui metal sau aliaj în stare de ecruisaj, în urma unui proces de deformare plastică la rece sau la o temperatură inferioară celei la care începe recristalizarea; se poate produce în operațiile de laminare, forjare, trefilare etc.

ecruisare definitie

ecruisare dex

Intrare: ecruisa
ecruisa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -cru-i-
Intrare: ecruisare
ecruisare substantiv feminin