Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru ecranizat

ecraniza vt [At: CINEMA, 1970, nr. 6, 12 / Pzi: ~zéz / E: ecran + -iza] A transpune o lucrare literară sau muzicală într-o operă cinematografică.
ecranizát, ~ă a [At: CINEMA, 1970, nr. 1, 18 / Pl: ~ați, ~e / E: ecraniza] (D. opere literare, muzicale, coregrafice) Care a fost adaptat pentru cinematografie.
ECRANIZÁ, ecranizez, vb. I. Tranz. A turna un film pe baza unui scenariu adaptat după o operă literară sau muzicală. – Ecran + suf. -iza.
ECRANIZÁ, ecranizez, vb. I. Tranz. A turna un film pe baza unui scenariu adaptat după o operă literară. – Ecran + suf. -iza.
ecranizá (a ~) (e-cra-) vb., ind. prez. 3 ecranizeáză
ecranizá vb. (sil. -cra-), ind. prez. 1 sg. ecranizéz, 3 sg. și pl. ecranizeáză
ECRANIZÁ vb. I. tr. A transpune o lucrare literară sau muzicală într-o operă cinematografică. [< ecran + -iza, după rus. ekranizirovati].
ECRANIZÁ vb. tr. a transpune o lucrare literară sau muzicală într-o operă cinematografică, a adapta pentru ecran. (< ecran + -iza)
A ECRANIZÁ ~éz tranz. 1) A înregistra pe o peliculă specială în vederea proiectării pe ecran; a filma; a cinematografia. 2) (opere literare sau muzicale) A pune la baza creării unei opere cinematografice. /ecran + suf. ~iza

Ecranizat dex online | sinonim

Ecranizat definitie

Intrare: ecraniza
ecraniza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -cra-
Intrare: ecranizat
ecranizat participiu