Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru ecluza

ecluz├í [At: DN2 / Pzi: ~z├ęz / E: fr ├ęcluser] 1 vt (C.i. un curs de ap─â, un canal etc.) A ├«nchide cu o ecluz─â. 2 vi (D. nave) A trece printr-o ecluz─â.
ecl├║z─â sf [At: AR (1830), 4042/3 / S ╚Öi: (├«dt, 2) ~us─â / Pl: ~ze / E: fr ├ęcluse] 1 Construc╚Ťie de lemn, de beton sau de fier, ├«n─âl╚Ťat─â transversal pe cursul unei ape curg─âtoare ╚Öi prev─âzut─â cu vane care se pot ├«nchide ori deschide pentru a opri sau a l─âsa s─â treac─â apa prin ele Si: (├«vp) opust, st─âvilar, z─âgaz. 2 Construc╚Ťie hidrotehnic─â special─â, pe traseul unei c─âi navigabile, care permite trecerea navelor dintr-o por╚Ťiune a traseului cu nivel de ap─â mai ridicat ├«n alt─â por╚Ťiune cu nivel de ap─â mai sc─âzut ╚Öi invers. 3 (├Äs) ~ de salvare Camer─â metalic─â, tronconic─â, montat─â pe corpul unui submarin, care permite ie╚Öirea echipajului ├«n caz de naufragiu, f─âr─â inundarea submarinului. 4 (├Äs) ~ de aer Camer─â metalic─â, a╚Öezat─â la partea superioar─â a sasului2 unui cheson cu aer comprimat, pentru men╚Ťinerea presiunii atmosferice sau a presiunii ├«nalte ├«n interiorul chesonului ├«n timpul intr─ârii ori al ie╚Öirii personalului, materialelor Si: campan─â.
ECLUZ├ü, ecluzez, vb. I. 1. Tranz. A ├«nchide cu o ecluz─â. 2. Intranz. (Despre nave) A trece printr-o ecluz─â. ÔÇô Din fr. ├ęcluser.
ECL├ÜZ─é, ecluze, s. f. Construc╚Ťie hidrotehnic─â special─â executat─â pe traseul unei c─âi navigabile, pentru a face leg─âtura ├«ntre dou─â por╚Ťiuni cu niveluri diferite. ÔŚŐ Ecluz─â de salvare = camer─â metalic─â, de form─â tronconic─â, montat─â pe corpul unui submarin, care permite ie╚Öirea echipajului, ├«n caz de naufragiu, f─âr─â inundarea submarinului. ÔÇô Din fr. ├ęcluse.
ECLUZ├ü, ecluzez, vb. I. 1. Tranz. A ├«nchide cu o ecluz─â. 2. Intranz. (Despre nave) A trece printr-o ecluz─â. ÔÇô Din fr. ├ęcluser.
ECL├ÜZ─é, ecluze, s. f. Construc╚Ťie hidrotehnic─â special─â, executat─â pe traseul unei c─âi navigabile, care permite trecerea navelor dintr-o por╚Ťiune a traseului cu nivel de ap─â mai ridicat ├«n alt─â por╚Ťiune cu nivel de ap─â mai sc─âzut ╚Öi invers. ÔŚŐ Ecluz─â de salvare = camer─â metalic─â, de form─â tronconic─â, montat─â pe corpul unui submarin, care permite ie╚Öirea echipajului ├«n caz de naufragiu f─âr─â inundarea submarinului. ÔÇô Din fr. ├ęcluse.
ECL├ÜZ─é, ecluze, s. f. Construc╚Ťie executat─â pe traseul unei c─âi de comunica╚Ťie pe ap─â pentru a permite trecerea navelor dintr-o por╚Ťiune a traseului cu nivel de ap─â mai ├«nalt, ├«n alt─â por╚Ťiune cu nivel de ap─â mai cobor├«t ╚Öi invers; const─â dintr-un bazin mare de piatr─â cu por╚Ťi mobile pentru re╚Ťinerea sau evacuarea apei, dup─â nevoie.
ecluzá (a ~) (e-clu-) vb., ind. prez. 3 ecluzeáză
ecl├║z─â (e-clu-) s. f., g.-d. art. ecl├║zei; pl. ecl├║ze
ecluz├í vb. (sil. -clu-), ind. prez. 1 sg. ecluz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ecluze├íz─â
ecl├║z─â s. f. (sil. -clu-), g.-d. art. ecl├║zei; pl. ecl├║ze
ECLUZ├ü vb. I. 1. tr. A ├«nchide o ecluz─â. 2. intr. (Despre nave) A trece printr-o ecluz─â. [< fr. ├ęcluser].
ECL├ÜZ─é s.f. Lucrare executat─â pe cursul unui r├óu, pe un canal etc. pentru a permite trecerea navelor de la un nivel al apei la alt nivel; st─âvilar. [< fr. ├ęcluse].
ECLUZ├ü vb. I. tr. a bara apa cu o ecluz─â. II. intr. (despre nave) a trece printr-o ecluz─â. (< fr. ├ęcluser)
ECL├ÜZ─é s. f. 1. construc╚Ťie hidrotehnic─â amplasat─â pe o cale navigabil─â, care permite trecerea navelor de la un nivel al apei la altul; st─âvilar. 2. camer─â metalic─â etan╚Ö─â, presurizat─â, la partea superioar─â a unui cheson, destinat─â intr─ârii ╚Öi ie╚Öirii personalului sau materialelor; campan─â (2). ÔŚŐ camer─â care permite ie╚Öirea echipajului dintr-un submarin, sub ap─â, f─âr─â inundarea acestuia. 3. compartiment special, cu etan╚Öeizare comandat─â, al unei nave spa╚Ťiale, destinat ie╚Öirii cosmonau╚Ťilor ├«n spa╚Ťiul cosmic. (< fr. ├ęcluse)
A ECLUZ├ü ~├ęz 1. tranz. (ape navigabile) A ├«nchide cu o ecluz─â. 2. intranz. (despre nave) A trece printr-o ecluz─â. /<fr. ├ęcluser
ECL├ÜZ─é ~e f. Construc╚Ťie hidrotehnic─â pentru trecerea navelor pe un r├óu sau canal de la un nivel la altul. [G.-D. ecluzei; Sil. e-clu-] /<fr. ├ęcluse
ecluz├í vb. I A trece printre ecluze ÔŚŐ ÔÇ×├Än cursul zilei de luni [...] la Agigea a fost ecluzat un nou convoi de nave, compus din 4 barje de c├óte 3000 tone fiecare [...]ÔÇŁ R.l. 27 VIII 85 p. 5 (din ecluz─â; cf. fr. ├ęcluser; DEX, DN3)

Ecluza dex online | sinonim

Ecluza definitie

Intrare: ecluz─â
ecluz─â substantiv feminin
  • silabisire: -clu-
Intrare: ecluza
ecluza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -clu-