Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru echivalen╚Ť─â

echival├ęn╚Ť─â sf [At: NEGULICI / S ╚Öi: ecui~ / V: ~l├şn~ / Pl: ~╚Ťe / E: fr ├ęquivalence] 1-3 Egalitate de valoare, de semnifica╚Ťie, de sens. 4-5 Coresponden╚Ť─â de sens, de semnifica╚Ťie. 6 (├Äs) Examen de ~ Examen sus╚Ťinut de o persoan─â care cere recunoa╚Öterea, cu drepturi egale, a unei diplome (nerecunoscute de stat) sau care vrea s─â treac─â de la un tip de ╚Öcoal─â la altul. 7 (Log) Raport existent ├«ntre dou─â enun╚Ťuri care sunt adev─ârate sau false ├«mpreun─â. 8 Simptom care substituie un altul obi╚Önuit pentru o anumit─â boal─â. 9 (Med) Denumire dat─â unei crize de natur─â epileptic─â, care se manifest─â sub alt─â form─â dec├ót cea convulsiv─â. 10 (Mat) Rela╚Ťie simetric─â, reflexiv─â ╚Öi tranzitiv─â ├«ntre elementele unei mul╚Ťimi.
echival├şn╚Ť─â sf vz echivalen╚Ť─â
ECHIVAL├ëN╚Ü─é, echivalen╚Ťe, s. f. 1. Egalitate de valoare, de semnifica╚Ťie, de sens; calitatea a ceea ce este echivalent. ÔŚŐ Examen de echivalen╚Ť─â = examen pentru recunoa╚Öterea, cu drepturi egale, a unei diplome (nerecunoscute de stat) sau pentru transferul de la un tip de ╚Öcoal─â la altul. ÔÖŽ (Log.) Rela╚Ťie ├«ntre dou─â enun╚Ťuri care au aceea╚Öi valoare de adev─âr. 2. (Med.) Denumire dat─â unei crize de natur─â epileptic─â, care se manifest─â sub alt─â form─â dec├ót cea convulsiv─â. 3. (Mat.) Rela╚Ťie simetric─â, reflexiv─â ╚Öi tranzitiv─â ├«ntre elementele unei mul╚Ťimi. ÔÇô Din fr. ├ęquivalence.
ECHIVAL├ëN╚Ü─é, echivalen╚Ťe, s. f. 1. Egalitate de valoare, de semnifica╚Ťie, de sens; calitatea a ceea ce este echivalent. ÔŚŐ Examen de echivalen╚Ť─â = examen pe care trebuie s─â-l treac─â acela care cere recunoa╚Öterea, cu drepturi egale, a unei diplome (nerecunoscute de stat) sau care vrea s─â treac─â de la un tip de ╚Öcoal─â la altul. ÔÖŽ (Log.) Raport existent ├«ntre dou─â enun╚Ťuri care sunt adev─ârate sau false ├«mpreun─â. 2. (Med.) Denumire dat─â unei crize de natur─â epileptic─â, care se manifest─â sub alt─â form─â dec├ót cea convulsiv─â. 3. (Mat.) Rela╚Ťie simetric─â, reflexiv─â ╚Öi tranzitiv─â ├«ntre elementele unei mul╚Ťimi. ÔÇô Din fr. ├ęquivalence.
ECHIVAL├ëN╚Ü─é, echivalen╚Ťe, s. f. 1. Egalitate de valoare; calitate a ceea ce este echivalent. Numai expresia de echivalen╚Ť─â a unor m─ârfuri diferite face s─â apar─â caracterul specific al muncii creatoare de valoare. MARX, C. I 82. 2. (├Än vechea organizare a ├«nv─â╚Ť─âm├«ntului) Examen necesar pentru ob╚Ťinerea echival─ârii unei diplome.
echival├ęn╚Ť─â s. f., g.-d. art. echival├ęn╚Ťei; pl. echival├ęn╚Ťe
echival├ęn╚Ť─â s. f. Ôćĺ valen╚Ť─â
ECHIVAL├ëN╚Ü─é s. v. concordan╚Ť─â.
ECHIVAL├ëN╚Ü─é s.f. 1. Egalitate de valoare, de semnifica╚Ťie etc.; ├«nsu╚Öirea a tot ceea ce este echivalent. ÔÖŽ (Log.) Rela╚Ťie ├«ntre dou─â enun╚Ťuri care sunt sau adev─ârate, sau false ├«mpreun─â. 2. (Mat.) Rela╚Ťie simetric─â, reflexiv─â ╚Öi tranzitiv─â ├«ntre elementele unei mul╚Ťimi. 3. (Med.) Simptom care substituie un altul obi╚Önuit pentru o anumit─â boal─â. ÔÖŽ Denumire a manifest─ârii patologice la epileptici, care ├«nlocuie╚Öte crizele propriu-zise. [Cf. fr. ├ęquivalence, it. equivalenza].
ECHIVAL├ëN╚Ü─é s. f. 1. ├«nsu╚Öire a tot ceea ce este echivalent; egalitate de valoare, de semnifica╚Ťie etc. 2. (log.) rela╚Ťie ├«ntre dou─â enun╚Ťuri sau judec─â╚Ťi care sunt adev─ârate sau false ├«mpreun─â. 3. (mat.) rela╚Ťie simetric─â, reflexiv─â ╚Öi tranzitiv─â ├«ntre elementele unei mul╚Ťimi. 4. simptom care substituie un altul obi╚Önuit pentru o anumit─â boal─â. ÔŚŐ manifestare patologic─â la epileptici, care ├«nlocuie╚Öte crizele propriu-zise. (< fr. ├ęquivalence)
ECHIVAL├ëN╚Ü─é ~e f. Egalitate cantitativ─â sau calitativ─â; proprietate a obiectelor de a fi egale (ca valoare, sens etc.). /<fr. ├ęquivalence
echivalen╚Ť─â f. egalitate de valoare.
*echival├ęn╚Ť─â f., pl. e (d. echivalent; fr. ├ęquivalence). Egalitate ├«n valoare.
ECHIVALEN╚Ü─é s. coinciden╚Ť─â, concordan╚Ť─â, (livr.) congruen╚Ť─â. (~ unor elemente.)
ECHIVAL├ëN╚Ü─é s. f. (cf. fr. ├ęquivalence, it. equivalenza): egalitate de valoare morfologic─â, de semnifica╚Ťie lexical─â ╚Öi de func╚Ťie sintactic─â ├«ntre un cuv├ónt ╚Öi alt cuv├ónt, ├«ntre un cuv├ónt ╚Öi o locu╚Ťiune ╚Öi invers (v. ╚Öi echival├ęnt).

Echivalen╚Ť─â dex online | sinonim

Echivalen╚Ť─â definitie

Intrare: echivalen╚Ť─â
echivalen╚Ť─â substantiv feminin
echivalin╚Ť─â