Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru ecatombă

ecatómb sn vz hecatombă
ecatómbă sf vz hecatombă
ECATÓMBĂ s. f. v. hecatombă.
HECATÓMBĂ, hecatombe, s. f. Jertfă religioasă (de o sută de animale) care se făcea în Antichitate la greci și la romani. ♦ Denumirea sărbătorii în care se făceau asemenea jertfe. ♦ Fig. Masacru, măcel; grămadă de cadavre. [Var.: ecatómbă s. f.] – Din fr. hécatombe.
ECATÓMBĂ, ecatombe, s. f. V. hecatombă.
HECATÓMBĂ, hecatombe, s. f. Jertfă religioasă (de o sută de animale) care se făcea la popoarele vechi. ♦ Denumirea sărbătorii în care se făceau asemenea jertfe. ♦ Fig. Masacru, măcel; grămadă de cadavre. [Var.: ecatómbă s. f.] – Din fr. hécatombe.
HECATÓMBĂ, hecatombe, s. f. Măcel, masacru; grămadă mare de cadavre. O hecatombă de morți.
hecatómbă s. f., g.-d. art. hecatómbei; pl. hecatómbe
hecatómbă s. f., g.-d. art. hecatómbei; pl. hecatómbe
HECATÓMBĂ s. v. masacru, măcel.
ECATÓMBĂ s.f. v. hecatombă.
HECATÓMBĂ s.f. 1. (Ant.) Sacrificiu religios de o sută de animale. ♦ Numele sărbătorii când se făceau asemenea sacrificii. 2. Măcel, masacru; grămadă de cadavre. [Var. ecatombă s.f. / < fr. hécatombe, cf. gr. hekaton – o sută, bous – bou].
HECÁTOMBĂ s. f. 1. (ant.) sacrificiu religios de o sută de animale. ◊ sărbătoarea când se făceau asemenea sacrificii. 2. măcel, masacru; grămadă de cadavre. 3. (fig.) mare număr de respinși la un concurs, la un examen. (< fr. hécatombe)
hecatómbă (hecatómbe), s. f. – Masacru, măcel. – Var. ecatombă, (înv.) ecatomvă. Fr. hécatombe și înainte (sec. XVII) direct din gr. ἑϰατόμβη (Gáldi 176).
HECATÓMBĂ ~e f. 1) Jertfă de animale adusă de unele popoare vechi divinității. 2) Sărbătoare cu prilejul căreia se aducea o astfel de jertfă. 3) Omor în masă al unor ființe fără apărare; măcel; masacru; căsăpire. [G.-D. hecatombei] /<fr. hécatombe, lat. hecatombe
ecatombă f. 1. în vechime, jertfă de 100 de vite; 2. fig. măcel, mare vărsare de sânge.
*ecatómbă f., pl. e (vgr. ῾ekatómbe, d. ῾ekatón, o sută, și bûs, boŭ; lat. hecatombe și hecatomba). La vechiĭ Grecĭ, sacrificiŭ de o sută de boĭ saŭ de alte animale. Fig. Mare măcel. V. olocaust.
hecatombă s. v. MASACRU. MĂCEL.

ecatombă definitie

ecatombă dex

Intrare: hecatombă
hecatombă substantiv feminin
ecatombă
ecatomb