Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru dumping

d├║mping sn [At: ZAHARESCU, F. P. 382 / Pl: ~uri / E: eg dumping, fr dumping] (Ecn) 1 V├ónzare a m─ârfurilor pe pia╚Ťa extern─â la pre╚Ťuri mai sc─âzute dec├ót acelea de pe pia╚Ťa intern─â ╚Öi mondial─â, practicat─â de unele ╚Ť─âri ├«n scopul ├«nl─âtur─ârii concuren╚Ťilor ╚Öi al acapar─ârii pie╚Ťelor externe. 2 (├Äs) ~ social Reducere a pre╚Ťului de cost ├«n dauna nivelului de via╚Ť─â al popula╚Ťiei (salarii reduse, sarcini sociale mici). 3 (├Äs) ~ valutar V├ónzare a m─ârfurilor pe pia╚Ťa extern─â la pre╚Ťuri mai mici dec├ót cele practicate ├«n mod obi╚Önuit, din cauza sc─âderii valorii valutei na╚Ťionale.
DUMPING, dumpinguri, s. n. V├ónzare a m─ârfurilor pe pia╚Ťa extern─â la pre╚Ťuri mai sc─âzute dec├ót acelea de pe pia╚Ťa intern─â ╚Öi mondial─â, practicat─â de unele ╚Ť─âri ├«n scopul ├«nl─âtur─ârii concuren╚Ťilor ╚Öi al acapar─ârii pie╚Ťelor externe. [Pr.: d├ímping] ÔÇô Din engl. dumping.
D├ÜMPING, dumpinguri, s. n. V├ónzare a m─ârfurilor pe pia╚Ťa extern─â la pre╚Ťuri mai sc─âzute dec├ót acelea de pe pia╚Ťa intern─â ╚Öi mondial─â, practicat─â de unele ╚Ť─âri ├«n scopul ├«nl─âtur─ârii concuren╚Ťilor ╚Öi al acapar─ârii pie╚Ťelor externe. ÔÇô Din fr., engl. dumping.
D├ÜMPING, dumpinguri, s. n. (Comer╚Ť) V├«nzarea m─ârfurilor pe pia╚Ťa extern─â la pre╚Ťuri mult mai mici dec├«t pe pia╚Ťa intern─â, practicat─â de monopolurile capitaliste ├«n scopul de a ├«nl─âtura pe concuren╚Ťi ╚Öi de a acapara anumite pie╚Ťe externe. Dumpingul submineaz─â ├«n mod inevitabil economia na╚Ťional─â a ╚Ť─ârilor invadate de m─ârfurile str─âine, v├«ndute pe preturi de nimic. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 193, 4/1.
dumping (angl.) [pron. dámping] s. n., pl. dumpinguri
D├ÜMPING s.n. V├ónzare pe pia╚Ťa extern─â a unor m─ârfuri la pre╚Ťuri mult inferioare pre╚Ťurilor de pe pia╚Ťa intern─â, practicat─â de unele state capitaliste ├«n vederea acapar─ârii de noi pie╚Ťe externe sau pentru a concura alte state. [< engl., fr. dumping].
D├ÜMPING [DAM-] s. n. 1. export de m─ârfuri la pre╚Ťuri mult inferioare celor de pe pia╚Ťa intern─â ╚Öi mondial─â, promovat de unele ╚Ť─âri capitaliste, cu scopul de a p─âtrunde pe o anumit─â pia╚Ť─â ╚Öi de a impune apoi pre╚Ťuri de monopol. ÔŚŐ ~ valutar = dumping bazat pe decalajul creat ├«ntre cursul, mic╚Öorat inten╚Ťionat, al valutei na╚Ťionale a ╚Ť─ârii exportatoare fa╚Ť─â de cursul valutei ╚Ť─ârii importatoare. 2. ~ sindrom = sindrom care survine postprandial la bolnavii cu gastroectomie, fiind determinat de p─âtrunderea brusc─â a con╚Ťinutului gastric ├«n jejun ╚Öi manifest├óndu-se prin sl─âbiciune, ame╚Ťeli, transpira╚Ťie etc. (< fr., engl. dumping)
D├ÜMPING ~uri n. Export de m─ârfuri la pre╚Ťuri mai sc─âzute dec├ót cele de pe pia╚Ťa intern─â ╚Öi mondial─â, cu scopul de a ├«nl─âtura concuren╚Ťa ╚Öi de a acapara pia╚Ťa. /<fr. engl. dumping
* d├║mping n., pl. ur─ş (engl. dumping, d. to dump, a lep─âda, the dump, depozitu). Com. V├«nzare cu pre╚Ť ma─ş mic de c├«t te cost─â ca s─â ruinez─ş un concurent.

Dumping dex online | sinonim

Dumping definitie

Intrare: dumping
dumping substantiv neutru
  • pronun╚Ťie: engl. d├ímping