Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru drugă

drúgă sf [At: DEX / Pl: ~úgi / E: srb druga] 1 Fus lung și gros pe care se pune fuiorul de tors urzeală pentru saci, covoare țărănești etc. 2 Cantitatea de fuior așezată pe drugă (1). 3 (Înv) Drug (1) scurt. 4 (Reg) Știulete de porumb.
DRÚGĂ, drugi, s. f. 1. Fus (mare și gros) pe care se pune fuiorul de tors urzeală pentru lăicere, saci etc. ♦ Cantitate de fuior pusă pe acest fus. 2. (Înv.) Drug scurt. 3. (Reg.) Știulete de porumb. – Din sb. druga.
DRÚGĂ, drugi, s. f. 1. Fus (mare și gros) pe care se pune fuiorul de tors urzeală pentru lăicere, saci etc. ♦ Cantitate de fuior pusă pe acest fus. 2. (Înv.) Drug scurt. 3. (Reg.) Știulete de porumb. – Din scr. druga.
DRÚGĂ, drugi, s. f. Fus mare și gros de tors și de răsucit fuior sau canură pențru urzeala de țesut lăvicere, țoale, saci etc. I-am văzut ibovnica... I-am văzut pe maică-sa... Una din furcă Torcînd, Alta din drugă-Ndrugînd. TEODORESCU, P. P. 551. ♦ Cantitate de fuior sau de lînă răsucită pe acest fus. Torceam împreună cu dînsa, la umbra nucului lor, cîte-o movilă de drugi de canură. CREANGĂ, A. 63.
drúgă (fus) s. f., g.-d. art. drúgii; pl. drugi
drúgă (fus) s. f., g.-d. art. drúgii; pl. drugi
DRÚGĂ s. v. bătător, cocean, știulete.
DRÚGĂ ~gi f. Fus mare pentru tors firele de urzeală (pentru saci sau lăicere). /<sb. drugă
drugă f. 1. fus gros de tors firele pentru urzeală: baba bătrână nu se sperie de druga groasă PANN; 2. stulete de porumb. [Serb. DRUGA].
drúgă f., pl. ĭ (sîrb. drúga, fus. V. drug). Fus mare de răsucit fuĭoru. Ștĭulete de popușoĭ. – V. fercheteŭ.
dru s. v. BĂTĂTOR. COCEAN. ȘTIULETE.
drúgă, drugi, (drugalău), s.f. – (reg.) Fus mare cu care se toarce lâna pentru cergi și gube (Dăncuș, 1986). ♦ (onom.) Druga, Drugan, Drugănișteanu, Druguș, Drugă, nume de familie (13 persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Din srb. druga „fus” (Scriban, Șăineanu, DEX, MDA).
drúgă, drugi, (drugalău), s.f. – Fus mare cu care se toarce lâna pentru cergi și gube (Dăncuș 1986). – Din srb. druga.
DRUGĂ, drugi, s. f. Făcăleț (în Crișana).

Drugă dex online | sinonim

Drugă definitie

Intrare: drugă
drugă substantiv feminin