Dicționare ale limbii române

droséra sf [At: DN3 / Pl: ~re / E: fr drosera] 1 Plantă dicotiledonată din familia droseraceelor, carnivoră, care trăiește de obicei în mlaștini Si: (pop) iarba-fetelor, mană-de-apă, roua-cerului (Drosera intermedia). 2 Plantă erbacee din familia droseraceelor, de talie mică și flori mici, albe, care crește în zonele muntoase și mlăștinoase Si: (pop) iarba-cerii, roua-cerului, (Drosera rotundefolia).[1] modificată
droséra s. f., g.-d. art. drosérei; pl. drosére
droséra s. f., g.-d. art. drosérei
DROSÉRA s.f. Plantă dicotiledonată carnivoră, care trăiește de obicei prin mlaștini. [Pl. -re. / < fr. drosera].
DROSÉRA s. f. plantă insectivoră, care trăiește prin mlaștini. (< fr. drosera)
DROSERA L., ROUA CERULUI, fam. Droseraceae. Gen originar din Africa de S, Asia, Australia, America, Brazilia, Europa, Noua Zeelandă, cca 87 specii, mici, erbacee, de obicei perene. Frunze lung-pețiolate, în rozete radicale sau alterne, pe tulpină orbiculară, cu peri roșietici, digestivi, glanduloși, pe vîrful fiecărei glandule cu cîte o picătură lucitoare de substanță vîscoasă. Flori albe sau roz-pal (caliciul cu 5 sau 8 sepale, puțin concrescute la bază, corolă cu 5 sau 8 petale care se usucă devreme, 4-8 stamine. 5 stile, de obicei 3, bifide, libere sau concrescute la bază, ovar cu o singură lojă), așezate terminal, în raceme. Fructe, capsule cu numeroase semințe.
Drosera binata Labill. (syn. D. dichotoma Banks et Sol.). Specie originară din Australia și Noua Zeelandă, nu rezistă iarna afară. înflorește vara. Numeroase flori albe dispuse în raceme, pe un peduncul ramificat. Frunze simple sau dublu-bifurcate, segmente liniare lungi de cca 15 cm și late de 1-2 mm, cu peri glanduloși maronii cu o secreție viscoasă, abundentă. Pețiol glabru, cca 35 cm lungime.
Drosera capensis L. Specie originară din Africa de S, nu rezistă iarna afară. înflorește vara. Flori roșii-purpur, în racem, cca 20, pe un peduncul viguros. Frunze așezate în rozetă bazilară, liniare, cu un pețiol de 3-11 cm lungime, acoperite de peri glanduloși, roșii. Tulpină erectă.
Drosera rotundifolia L. Specie mică, erbacee, perenă, rezistentă iarna. înflorește vara. Flori albe (caliciul cu 5 sepale, corolă cu 5 petale, 5 stamine, 3 stile bifide), cca 11, în racem terminal. Plantă cu rizom. Tulpină scapiformă, erectă. Frunze subrotunde sau aproape eliptice, întinse, lung-pețiolate, așezate în rozete bazilare, acoperite cu peri roșietici și tentacule. Plantă insectivoră. Fructe, capsule uniloculare, cu numeroase semințe.

Drosera dex online | sinonim

Drosera definitie

Intrare: Drosera (gen de plante)
drosera substantiv feminin
Drosera gen de plante
Intrare: Drosera binata
Drosera binata   nomenclatura binară
Intrare: Drosera capensis
Drosera capensis   nomenclatura binară
Intrare: Drosera rotundifolia
Drosera rotundifolia   nomenclatura binară