Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru drena

dren sn [At: DEX / V: 3 ~─â sf / Pl: ~uri / E: fr drain] 1 Conduct─â sau canal care colectez─â ╚Öi evacueaz─â apa de pe un teren apos, coboar─â nivelul unei p├ónze de ap─â din sol etc. 2 Strat de piatr─â spart─â sau de pietri╚Ö a╚Öezat ├«n spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bol╚Ťi de pod sau de tunel, care colecteaz─â apa de infiltra╚Ťie. 3 (Med) Tub sau me╚Ö─â de bumbac care ├«nlesne╚Öte scurgerea secre╚Ťiilor dintr-o plag─â.
drena vt [At: DEX / Pzi: ~n├ęz / E: fr drainer] 1 A colecta ╚Öi a evacua apa de infiltra╚Ťie de pe un teren, un loc etc. cu ajutorul drenurilor (1, 2). 2 (D. o ap─â curg─âtoare) A colecta apele provenite din ploi de pe suprafa╚Ťa unui teren, dintr-o re╚Ťea hidrografic─â etc. 3 (Med) A face s─â curg─â secre╚Ťiile dintr-o plag─â cu ajutorul drenurilor (3).
dr├ęn─â sf vz dren
DREN, drenuri, s. n. 1. Conduct─â sau canal care colecteaz─â ╚Öi evacueaz─â apa de pe un teren apos, coboar─â nivelul unei p├ónze de ap─â din sol etc. ÔÖŽ Strat de piatr─â spart─â sau de pietri╚Ö a╚Öezat ├«n spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bol╚Ťi de pod sau de tunel, care colecteaz─â apa de infiltra╚Ťie. 2. (├Än forma dren─â) Tub sau me╚Ö─â de bumbac care ├«nlesne╚Öte scurgerea secre╚Ťiilor dintr-o plag─â. [Var.: dr├ęn─â s. f.] ÔÇô Din fr. drain.
DREN├ü, drenez, vb. I. Tranz. 1. A colecta ╚Öi a evacua apa de infiltra╚Ťie de pe un teren, un loc etc. cu ajutorul drenurilor (1). ÔÖŽ (Despre o ap─â curg─âtoare) A colecta apele provenite din ploi de pe suprafa╚Ťa unui teren, dintr-o re╚Ťea hidrografic─â etc. 2. A face s─â se scurg─â secre╚Ťiile dintr-o plag─â cu ajutorul drenului (2). ÔÇô Din fr. drainer.
DRÉNĂ s. f. v. dren.
DREN, drenuri, s. n. 1. Conduct─â sau canal care colecteaz─â ╚Öi evacueaz─â ap─â de pe un teren apos, coboar─â nivelul unei p├ónze de ap─â din sol etc. ÔÖŽ Strat de piatr─â spart─â sau de pietri╚Ö a╚Öezat ├«n spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bol╚Ťi de pod sau de tunel, care colecteaz─â apa de infiltra╚Ťie. 2. Tub sau me╚Ö─â de bumbac care ├«nlesne╚Öte scurgerea secre╚Ťiilor dintr-o plag─â. [Var.: (2) dr├ęn─â s. f.] ÔÇô Din fr. drain.
DREN├ü, drenez, vb. I. Tranz. 1. A colecta ╚Öi a evacua apa de infiltra╚Ťie de pe un teren, un loc etc. cu ajutorul drenurilor (1). ÔÖŽ (Despre o ap─â curg─âtoare) A colecta apele provenite din ploi de pe suprafa╚Ťa unui teren, dintr-o re╚Ťea hidrografic─â etc. 2. A face s─â se scurg─â secre╚Ťiile dintr-o plag─â cu ajutorul drenului (2). ÔÇô Din fr. drainer.
DRÉNĂ s. f. v. dren.
DREN, drenuri, s. n. 1. Conduct─â subteran─â care colecteaz─â ╚Öi evacueaz─â apa dintr-un teren cu mult─â ap─â, usc├«ndu-l. Drenurile s├«nt ├«ngropate la o ad├«ncime la care nu le poate ajunge fierul plugului s─â le sparg─â. GHICA, S. 545. ÔÖŽ Strat de piatr─â spart─â sau de pietri╚Ö a╚Öezat la spatele unui zid de sprijin sau deasupra unei bol╚Ťi de pod sau de tunel, servind la evacuarea apei de infiltra╚Ťie. 2. Tub sau me╚Ö─â de tifon, care ├«nlesne╚Öte scurgerea puroiului sau a lichidului dintr-o ran─â ad├«nc─â, contribuind la ├«nchiderea ╚Öi uscarea ei.
DRENÁ, drenez, vb. I. Tranz. 1. A usca, a seca un teren prea umed cu ajutorul drenurilor pentru a-l asana. Acum aceste inconveniente nu mai esist (= există), de cînd am drenat cîmpiile. GHICA, S. 545. 2. A face să se scurgă puroiul dintr-o rană, cu ajutorul unei meșe de tifon sau al unui tub.
dren (constr., med.) s. n., pl. dr├ęnuri
drená (a ~) vb., ind. prez. 3 dreneáză
*dr├ęn─â (med.) s. f., g.-d. art. dr├ęnei; pl. dr├ęne
dren s. n., pl. dr├ęnuri
dren├í vb., ind. prez. 1 sg. dren├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. drene├íz─â
DREN s.n. 1. Conduct─â subteran─â pentru colectarea ╚Öi evacuarea apei de pe un teren ml─â╚Ötinos. ÔÖŽ Strat pietros care c─âptu╚Öe╚Öte spatele unui zid de sprijin, o bolt─â etc., destinat s─â colecteze apa de infiltra╚Ťie. 2. Tub, me╚Ö─â de tifon prin care se scurge puroiul sau lichidul dintr-o ran─â. [< fr., engl. drain].
DRENÁ vb. I. tr. 1. A usca prin drenuri un teren mlăștinos. 2. A scurge puroiul dintr-o rană printr-un dren. [< fr. drainer].
DREN s. n. 1. conduct─â subteran─â pentru colectarea ╚Öi evacuarea apei de pe un teren ml─â╚Ötinos. 2. strat pietros care c─âptu╚Öe╚Öte spatele unui zid de sprijin, o bolt─â etc., destinat s─â colecteze apa de infiltra╚Ťie. 3. conduct─â de o╚Ťel montat─â de-a lungul unei nave, pe fund, servind la colectarea apei drenate din santinele acesteia. 4. tub, me╚Ö─â de tifon prin care se scurge puroiul sau lichidul dintr-o ran─â. (< fr. drain)
DRENÁ vb. tr. 1. a usca prin drenuri un teren mlăștinos. 2. a scurge puroiul dintr-o rană printr-un dren. (< fr. drainer)
dr├ęn─â (dr├ęne), s. f. ÔÇô Conduct─â, canal care colecteaz─â apa de pe un teren. ÔÇô Var. dren. Fr. drain. ÔÇô Der. (din fr.) drena, vb. (a evacua apa de pe un teren); drenaj, s. n. (drenare).
DREN ~uri n. 1) Conduct─â subteran─â cu pere╚Ťi absorban╚Ťi sau canal deschis, folosit─â pentru colectarea ╚Öi evacuarea excesului de ap─â din sol. 2) med. Tub sau me╚Ö─â de tifon care se aplic─â la o ran─â pentru a o cur─â╚Ťa de puroi. /<fr. drain
A DREN├ü ~├ęz tranz. 1) (terenuri) A debarasa de excesul de ap─â cu ajutorul drenurilor. 2) (r─âni) A cur─â╚Ťa de puroi cu ajutorul drenului. /<fr. drainer
* dren n., pl. ur─ş (fr. engl. drain). Conduct (tub) subteran, de ordinar de lut, p. drenaj. Med. ╚Üeav─â de cauc─şuc str─âpuns─â de g─âur─ş p. scurgerea lichidelor purulente ale une─ş r─ân─ş ad├«nc─ş.
* dren├ęz v. tr. (fr. drainer, d. engl. to drain). Pun supt p─âm├«nt drene ca s─â se scurg─â apa ╚Öi s─â se usuce terenu: terenurile argiloase trebu─şe drenate cu ├«ngrijire. Med. Pun drene la o ran─â ad├«nc─â ca s─â se scurg─â lichidele purulente.
DREN (< fr.) s. n. 1. (HIDROT.) Conduct─â subteran─â sau canal deschis, av├ónd sec╚Ťiunea transversal─â liber─â umplut─â cu material filtrant (pietri╚Ö, fascine etc.), destinat─â s─â colecteze ╚Öi s─â evacueze apa de infiltra╚Ťie, s─â coboare nivelul p├ónzei de ap─â dintr-un teren sau s─â colecteze apa dintr-o p├ónz─â acvifer─â subteran─â. ÔÖŽ D. contrafort = ansamblu de ╚Öan╚Ťuri umplute cu piatr─â, amenajate la suprafa╚Ťa unui taluz, ├«n scopul dren─ârii apelor ╚Öi al consolid─ârii terenului. 2. (CONSTR.) Strat de piatr─â spart─â sau de pietri╚Ö, a╚Öezat ├«n spatele unui zid de sprijin ori deasupra unei bol╚Ťi de pod sau de tunel, destinat s─â colecteze apa de infiltra╚Ťie. 3. (NAV.) Conduct─â de o╚Ťel montat─â de-a lungul unei nave, pe fundul ei, care serve╚Öte la colectarea apei drenate din santinelele acesteia. 4. (MED.) Tub de d. = tub de cauciuc, de aluminiu, de sticl─â etc. cu care se efectueaz─â drenarea (4). Me╚Ö─â de d. = f├ó╚Öie de tifon, sterilizat─â, uscat─â, utilizat─â pentru drenare (4).

Drena dex online | sinonim

Drena definitie

Intrare: dren
dren substantiv neutru
dren─â
Intrare: drena
drena verb grupa I conjugarea a II-a