Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru draperie

draper├şe sf [At: HELIADE, O. I, 220 / Pl: ~ii / E: fr draperie] 1 Perdea grea de stof─â, catifea, ╚Ťes─âtur─â de bumbac sau de in, colorat─â, dispus─â ├«n falduri. 2 Stof─â dispus─â artistic, ├«n cute mari, care serve╚Öte drept decor ├«ntr-o sal─â de teatru. 3 Ve╚Öm├ónt larg cu multe cute, care ├«mbrac─â o statuie, un personaj antic dintr-o pies─â.
DRAPER├ŹE, draperii, s. f. 1. Perdea grea de stof─â, de catifea etc., cu falduri. 2. Ve╚Öm├ónt larg cu falduri care ├«mbrac─â o statuie, un personaj antic etc. ÔÇô Din fr. draperie.
DRAPER├ŹE, draperii, s. f. 1. Perdea grea de stof─â, de catifea etc., prev─âzut─â cu falduri. 2. Ve╚Öm├ónt larg cu falduri care ├«mbrac─â o statuie, un personaj antic etc. ÔÇô Din fr. draperie.
DRAPER├ŹE, draperii, s. f. 1. Perdea de stof─â sau de catifea c├óz├«nd ├«n falduri sau ├«n cute bogate, a╚Öezat─â la o fereastr─â, la o u╚Ö─â, la o ni╚Ö─â etc. ├Änc─âperea din fund... e desp─âr╚Ťit─â... printr-o dubl─â draperie grea de brocat albastru. CAMIL PETRESCU, T. I 83. Prin draperii, lumina str─âbatea ro╚Öie-viorie. C. PETRESCU, A. 377. De partea de jos a deschiz─âturii, draperii de catifea de Utrecht... La ridicarea cortinei, draperia e dat─â ├«ntr-o parte ╚Öi ├«n alta. MACEDONSKI, O. II 280. ÔŚŐ Fig. Suna susur de paseri ├«n frunzi╚Öuri ╚Öi-n lianele care at├«rnau ├«n draperii deasupra havuzurilor. SADOVEANU, Z. C. 276. Pe cer, amurgul m├«ndru ├«╚Öi prinde draperia. NECULU╚Ü─é, ╚Ü. D. 73. ÔÖŽ Stof─â dispus─â cu art─â, ├«n cute mari, care serve╚Öte ca decor ├«ntr-o sal─â, mai ales ├«ntr-o sal─â de teatru. Sala este ├«mbr─âcat─â cu un posomor├«t fel de doliu: p─âretele din dreapta, cel din st├«nga ╚Öi podul cu o draperie neagr─â. NEGRUZZI, S. III 376. 2. (Arte plastice, teatru) Ve╚Öm├«nt (larg, cu multe cute) care ├«mbrac─â o statuie, personajele unui tablou sau pe actori ├«n anumite piese. Draperiile de pe femei erau at├«t de m─âiestru r─âsucite de dalt─â, ├«nc├«t pare c─â sta s─â le scuture v├«ntul. GALACTION, O. I 122.
draper├şe s. f., art. draper├şa, g.-d. art. draper├şei; pl. draper├şi, art. draper├şile
draper├şe s. f., art. draper├şa, g.-d. art. draper├şei; pl. draper├şi, art. draper├şile
DRAPER├ŹE s.f. 1. Perdea grea de postav, de stof─â etc. pus─â la u╚Öi, la ferestre etc. ╚Öi l─âsat─â s─â cad─â ├«n falduri; stof─â dispus─â cu art─â ├«n falduri mari. ÔŚŐ (Geol.) Draperii carstice = concre╚Ťiuni cu aspect de p├ónz─â ├«n falduri, care iau na╚Ötere prin depunerea calciului ├«n cr─âp─âturile din plafoanele pe╚Öterilor. 2. Ve╚Öm├ónt larg cu falduri, care ├«mbrac─â o statuie, personajele unui tablou etc. [Gen. -iei. / < fr. draperie, cf. it. drapperia].
DRAPER├ŹE s. f. 1. perdea grea de postav, de stof─â sau catifea pus─â la u╚Öi, la ferestre etc. ╚Öi l─âsat─â s─â cad─â ├«n falduri; stof─â dispus─â cu art─â ├«n falduri mari. 2. ve╚Öm├ónt larg, cu falduri, care ├«mbrac─â o statuie, personajele unui tablou etc. 3. forma╚Ťie carstic─â cu aspect de p├ónz─â ├«n falduri, rezultat─â prin depunerea carbonatului de calciu ├«n cr─âp─âturile din plafoanele pe╚Öterilor. (< fr. draperie)
DRAPER├ŹE ~i f. Perdea grea de stof─â groas─â, cu falduri, a╚Öezat─â la o fereastr─â, la o u╚Ö─â sau la o ni╚Ö─â. [Art. draperia; G.-D. draperiei; Sil. -ri-e] /<fr. draperie
draperie f. 1. stofă dispusă cu artă, în cute mari; 2. reprezentare de vestminte largi, de ornamente de tapiserie (pictură și sculptură).
* draper├şe (fr. draperie). Ornamente de postav or─ş de stof─â puse la u╚Ö─ş, ferestre ╚Ö.a.

Draperie dex online | sinonim

Draperie definitie

Intrare: draperie
draperie substantiv feminin