Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru drapel

drapắl sn vz drapel
drap├ęl sn [At: KOG─éLNICEANU, ├«n PLR, 171 / V: (reg) ~pß║»l, dr─âp~, str~, tr~ sn l Pl: ~e, ~uri / E: it drapello, cf. fr drapeau] 1 (Adesea cu determin─âri care indic─â felul) Bucat─â de p├ónz─â, de m─âtase, de stof─â etc., de obicei ├«n form─â dreptunghiular─â, fixat─â la una din laturi de un b─â╚Ť sau lance ╚Öi reprezent├ónd culorile (uneori ╚Öi stema sau emblema) unei organiza╚Ťii, ale unei institu╚Ťii etc. Si: steag, stindard, (liv) flamur─â, (├«nv) bandier─â. 2 (├Äs) ~ de stat Drapelul (1) oficial al unui stat, a c─ârui descriere este prev─âzut─â ├«n constitu╚Ťie. 3 (├Äs) ~ negru Semn de doliu. 4 (├Äe) A fi (sau a intra) sub ~ A servi ├«n armat─â. 5 (├Äae) A-╚Öi face stagiul militar. 6 (├Äe) A lupta sub ~ul cuiva A lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. 7 (├Äe) A ╚Ťine sus ~ul A milita cu t─ârie pentru o idee, o cauz─â etc. 8 (├Äae) A r─âm├óne fidel unei cauze. 9 (├Äae) A se comporta exemplar ├«ntr-o ac╚Ťiune, ├«ntr-o ├«mprejurare. 10 (├Äe) A ridica ~ul luptei pentru... A porni lupta sau ac╚Ťiunea pentru... 11 P├ónz─â sub╚Ťire (folosit─â la confec╚Ťionarea drapelelor (1). 12 Pavilion. 13 (├Älav) ├Än ~ Pozi╚Ťie a palelor elicei unui avion, ├«n care aceasta are rezisten╚Ť─â minim─â la ├«naintare, ├«n direc╚Ťia de zbor. 14 (Mtg) Axul aparatului de formare cu ╚Öablon.
dr─âp├ęl sn vz drapel
DRAP├ëL, drapele, s. n. Semn distinctiv al unui stat, al unei unit─â╚Ťi militare, al unei organiza╚Ťii, asocia╚Ťii etc. reprezentat printr-o bucat─â de p├ónz─â sau de m─âtase (├«ntr-una sau ├«n mai multe culori, adesea cu o emblem─â sau cu o stem─â) prins─â de o lance de lemn; steag. ÔŚŐ Expr. A fi sub drapel = a servi ├«n armat─â. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. A ╚Ťine sus drapelul = a) a milita cu t─ârie pentru o idee, o cauz─â etc.; a r─âm├óne fidel unei cauze; b) a se comporta exemplar ├«ntr-o ac╚Ťiune, ├«ntr-o ├«mprejurare. A ridica drapelul luptei pentru... = a ├«ncepe lupta sau ac╚Ťiunea pentru... ÔÇô Din it. drappello. Cf. fr. drapeau.
DRAP├ëL, drapele, s. n. Bucat─â de p├ónz─â sau de m─âtase (├«ntr-una sau ├«n mai multe culori, adesea cu o emblem─â sau cu o stem─â) prins─â de un b─â╚Ť ╚Öi reprezent├ónd semnul distinctiv al unui stat, al unei unit─â╚Ťi militare, al unei organiza╚Ťii, asocia╚Ťii etc.; steag. ÔŚŐ Expr. A fi sub drapel = a servi ├«n armat─â. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. A ╚Ťine sus drapelul = a) a milita cu t─ârie pentru o idee, o cauz─â etc.; a r─âm├óne fidel unei cauze; b) a se comporta exemplar ├«ntr-o ac╚Ťiune, ├«ntr-o ├«mprejurare. A ridica drapelul luptei pentru... = a ├«ncepe lupta sau ac╚Ťiunea pentru... ÔÇô Din it. drappello. Cf. fr. drapeau.
DRAP├ëL, drapele, s. n. Bucat─â de p├«nz─â sau de m─âtase prins─â de un fel de lance ╚Öi ├«nf─â╚Ťi╚Ö├«nd culorile (uneori ╚Öi stema sau emblema) unui stat, ale unei armate sau ale unei organiza╚Ťii ╚Öi servind drept simbol sau drept semn de apartenen╚Ť─â; steag. V. stindard, flamur─â, pavilion. Drapelul Republicii Populare Rom├«ne poart─â culorile ro╚Öu, galben ╚Öi albastru, a╚Öezate vertical cu albastrul l├«ng─â lance. ├Än mijloc este a╚Öezat─â stema Republicii Populare Rom├«ne. CONST. R.P.R. 46. Desf─â╚Öur├«nd drapele cu puzderie de stele, Vapoare mari ca ni╚Öte cai troieni Arunc─â gheara ancorei ├«n port. BOUREANU, S. P. 4. ╚śi cazarma, goarna, drapelul... au trecut prin cugetul lui ars de iubire. GALACTION, O. I 129. ÔŚŐ Drapelul muncii sau drapelul (ro╚Öu) de produc╚Ťie = drapel acordat drept eviden╚Ťiere frunta╚Öilor sau unit─â╚Ťilor frunta╚Öe ├«n produc╚Ťie. [Se] va institui decernarea steagurilor de produc╚Ťie pentru cele mai bune gospod─ârii agricole colective din regiuni ╚Öi drapelul de produc╚Ťie care s─â se acorde ├«n fiecare an, de c─âtre Ministerul Agriculturii, gospod─âriei colective frunta╚Öe pe ╚Ťar─â. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 660. ÔŚŐ Expr. A fi sub drapel = a servi ├«n armat─â. A chema sub drapel v. chema. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau ceva, sau ├«n numele cuiva. A ╚Ťine sus drapelul (unei idei, unei cauze etc.) = a manifesta sau a milita cu t─ârie pentru o idee; a r─âm├«ne fidel unei cauze. Cu toat─â prigoana ╚Ťarist─â, bol╚Öevicii au ╚Ťinut sus drapelul interna╚Ťionalismului proletar. A ridica drapelul luptei (peutru...) = a da semnalul luptei, a ├«ncepe lupta, ac╚Ťiunea (pentru...).
drap├ęl s. n., pl. drap├ęle
drap├ęl s. n., pl. drap├ęle
DRAP├ëL s. steag, stindard, (livr. ╚Öi poetic) flamur─â, (rar) bandier─â, (├«nv. ╚Öi reg.) banderiu, prapur. (~ al unei ╚Ť─âri.)
DRAP├ëL s.n. Steag al unei unit─â╚Ťi militare; (p. ext.) steag, flamur─â. [Cf. it. drapello, fr. drapeau].
DRAP├ëL s. n. 1. steag al unei unit─â╚Ťi militare; steag, flamur─â. ÔÖŽ a fi sub ~ = a servi ├«n armat─â. 2. (cinem.) suprafa╚Ť─â opac─â dintr-o bucat─â de p├ónz─â neagr─â ├«ntins─â pe o ram─â metalic─â, care se poate monta pe un stativ, permi╚Ť├ónd re╚Ťinerea luminii pe anumite obiecte sau mascarea anumitor zone din cadrul unui film. 3. (av.) punere ├«n ~ = fixare a palelor unei elice cu pas variabil ├«ntr-o pozi╚Ťie care ofer─â o mai mic─â rezisten╚Ť─â ├«n ├«naintare ├«n caz de oprire a motorului. (< it. drappello)
DRAP├ëL ~e n. Pies─â de stof─â ata╚Öat─â de un suport, purt├ónd culorile, emblemele unui sat, ale unei unit─â╚Ťi railitare sau ale unei organiza╚Ťii, servind drept semn distinctiv al acestora; steag; stindard; flamur─â. ~ olimpic. ÔŚŐ A fi sub ~ a-╚Öi face serviciul militar. /<it. drapello
drapel n. steag: a fi sub drapel, a servi în armată.
DRAPEL s. steag, stindard, (livr. ╚Öi poetic) flamur─â, (rar) bandier─â, (├«nv. ╚Öi reg.) banderiu, prapur. (~ unei ╚Ť─âri.)

Drapel dex online | sinonim

Drapel definitie

Intrare: drapel
drapel substantiv neutru
drap─âl
dr─âpel